składniki4 porcje kaszanki1 jabłko2-3 małe cebulki1-2 łyżki oliwy z oliwekszczypta curry1 łyżka majerankusól, pieprz4 kawałki folii aluminiowej (około A4)ewentualnie odrobina masła i inne przyprawysposób przygotowaniaKaszanki delikatnie ponakłuwać. Każdą ułożyć na oddzielnym kawałku folii.Cebulki wrzucić do wrzątku i podgotować do momentu, aż będą miękkie. Następnie wyjąć je, pokroić na ćwiartki lub plasterki i przełożyć do miseczki. Zalać oliwą, posypać curry, majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.Jabłko pokroić (razem ze skórką w słupki). Obok kaszanki ułożyć po kilka kawałków zamarynowanej w przyprawach cebulki i po kilka plasterków jabłka. Wszystko posypać majerankiem, solą i pieprzem. Folię złożyć po skosach i stworzyć pewnego rodzaju koperto-sakiewkę. Zapiekać na grill&8217;u lub w piekarniku przez około 15 min. Smacznego!!!Jabłko można także podsmażyć na odrobinie masła.
Składniki: 1 mały bakłażan, 1 cukinia, 8 młodych ziemniaków, 8 małych pomidorów, 6 łyżek oleju, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki bazylii, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzącej posolonej wody, gotować około 10 minut. Osączyć, ostudzić. Bakłażan i cukinię umyć, pokroić w plastry. Pomidory opłukać. Olej wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Posmarować warzywa, ułożyć na grillu. Piec około 10 – 15 minut.
1 porcja – około 210 kcal
składniki4 kromki chleba tostowego lub weka (vel weki vel bułki paryskiej ),Jval francuza – mam nadzieję, że wszyscy wiedzą, o co mi chodzi 1 nieduży bakłażanser mozarella (4 plasterki)1 pomidor4 listki bazyliisposób przygotowaniaBakłażana należy umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1-2 cm. Posolić i odstawić na 1-2 godziny aż puści sok. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pieczywo i bakłażana upiec na grilu z obydwu stron. Teraz czas na zrobienie kanapek &8211; na kromce chleba układam bakłażana, na nim plasterek mozarelli, plasterek pomidora i na samej górze listek bazylii.
4 banany,1 łyżka cukru,1/2 łyżki tymianku,1 łyżka siekanych orzechów,4 cienkie plastry boczku,1 łyżka cynamonu.Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki, środkowe części posypać cukrem, orzechami i cynamonem, owinąć boczkiem i piec na grillu ok. 5 minut z każdej strony.
Składniki:- po 1 dużym wołowym steku florenckim (T-Bone) na 2 osoby- sól- świeżo zmielony czarny pieprz- suszony tymianek i rozmaryn Sposób przyrządzania:Mięso natrzyj pokruszonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i oliwą (koniecznie oliwą na końcu, gdyż inaczej zamknie ona pory mięsa i stek nie przejdzie aromatem przypraw). Stek pozostaw około godziny w temperaturze pokojowej. Następnie ułóż na ruszcie i piecz na żarze drzewnym, bez płomieni, aż utworzy się rumiana skorupka. Trwa to około 5 minut. Kto woli mięso bardziej wysmażone, dodaje minutę, kto wybiera krwiste, może grillować trochę krócej. Teraz mięso odwróć, ale go nie nakłuwaj. Posól po upieczonej stronie i grilluj, aż druga strona się przyrumieni. Zdejmij z rusztu, oprósz solą i pieprzem. W czasie, gdy mięso się piecze, pokrój prawdziwki na podłużne plasterki. Rozgrzej oliwę, podduś na niej czosnek, usmaż grzyby. Obłóż nimi mięso, podawaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Możesz skropić całość oliwą truflową, co doda jeszcze lepszego aromatu
Składniki: 6 boczniaków, Vegeta Twist grill, 10 dag startego sera mozzarella, 6 pomidorów bez skóry i pestek, 4 łyżki bułki tartej, oliwa.
Sałatka: 2 pomidory, 1 cebula dymka, koperek, 2 łyżki oliwy, Vegeta Twist do sałatek.
Sposób przyrządzania: Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej Vegetą Twist grill i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać startym serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i polać pastą Ajvar. Podawać z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem masła koperkowego.
Sałatka: Pomidory pokroić w ósemki, kopek i cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Vegetę Twist do sałatek wymieszać z oliwą. Pola sosem składniki sałatki i wymieszać.
Składniki:- 40 dag kaszanki- 6 cebul (białych lub czerwonych)- 1/2 łyżeczki majeranku- 2 łyżeczki posiekanego- koperku- 2 ogórki konserwowe- 2 łyżki oleju- sól- pieprz Sposób przyrządzania:Cebule obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy, pozostawiając dwie warstwy miąższu. Wyjęty miąższ siekamy. Kaszankę wyjmujemy z osłonek i kroimy w plastry. Ogórki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kaszankę i smażymy przez 2 min. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką koperku, majerankiem. Wydrążone cebule napełniamy kaszanką i układamy na aluminiowej tacce. Grillujemy ok. 20 min. Posypujemy posiekanym ogórkiem i resztą koperku. Szaszłyki nieźle smakują z czeskim piwem Budweiser, a do cebuli podajemy schłodzoną białą wódkę - może być Wyborowa albo Szopen.
Składniki: cebulaoliwaser parmezan
Opis wykonania: Podczas grillowania najczęściej wykorzystujemy je do przyrządzania szaszłyków. Warto jednak potraktować cebulę jako samodzielny przysmak. Cebulę kroimy w plastry grubości 1 cm. Każdy plaster lekko smarujemy oliwą z obu stron i spinamy wykałaczką tak, by nie rozpadł się podczas pieczenia. Układamy cebulę na grillu. Gdy się zrumieni od spodu, przekładamy na drugą stronę, posypujemy wierzch parmezanem i dopiekamy. Jest znakomita do grzanek z serem, a także do grillowanych mięs, ryb i kiełbasek. W zimie cebula podobnie przyrządzona, nawet na patelni, jest bardzo dekoracyjnym i smakowitym dodatkiem do wątróbki smażonej lub kaszanki na gorąco.
Składniki: 4 kawałki kiełbasy grillowej, 4 kawałki białej kiełbasy, ½ litra jasnego piwa, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, szczypta majeranku.
Sposób przyrządzania: Białą kiełbasę wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 5 minut. Osączyć, ostudzić, ponacinać w kilku miejscach. Włożyć do miski, zalać piwem, odstawić na 10 minut. Kiełbasę grillową ponacinać. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i majerankiem. Mieszanką posmarować kiełbasę. Oba rodzaje kiełbasy ułożyć na grillu. Piec około 10 – 15 minut. Podawać z pieczonymi warzywami, keczupem lub musztardą i świeżym pieczywem.
1 porcja – około 460 kcal
Składniki:- 6 sznycli cielęcych- 5 ząbków czosnku- 1 łyżeczka suszonego tymianku- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej- sok z cytryny- skórka (tylko cieniutka żółta warstwa) otarta z cytryny- 2-3 łyżki oliwy- 4 łyżki posiekanej natki- pieprz- sól- gotowy sos czosnkowy Sposób przyrządzania:Mięso bardzo starannie umyj, osusz, energicznie wygnieć ręką. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj. Dodaj tymianek, gałkę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy i natkę pietruszki, dokładnie wszystko wymieszaj. Natrzyj tą pastą wszystkie porcje mięsa, włóż je do salaterki, polej resztą marynaty, dokładnie wymieszaj. Szczelnie przykryj salaterkę i przynajmniej na 3-4 godziny wstaw do lodówki, żeby cielęcina dobrze się zamarynowała. Następnie wyjmij mięso z salaterki (marynatę zachowaj), każdy kawałek posól, ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron na rumiano. Co jakiś czas skrapiaj sznycelki marynatą pozostałą w salaterce wymieszaną z resztą oliwy. Miękkie i rumiane mięso zdejmij z rusztu i od razu podawaj. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonej cielęciny będzie gotowy sos czosnkowy i pikle lub warzywa z rusztu z ulubionym dipem.
Składniki:- 1/2 kg kurzych serduszek- 5 ząbków czosnku- 100 ml oleju roślinnego- 100 ml jasnego piwa- szczypiorek- sól- pieprz- oregano Sposób przyrządzania:Serduszka oczyścić, umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i oregano, dodaj posiekany szczypiorek, piwo i olej zmiksowany z czosnkiem. Wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki. Przygotowane serca nadziej na szpadę i piecz na grillu o zrumienienia.
Składniki: 40 dag combra baraniego, 4 plastry boczku wędzonego, 4 łyżki musztardy, majeranek, czosnek, Vegeta Twist grill/
Marynata: 100 ml czerwonego wina, 5 pokrojonych ząbków czosnku, 3 świeże gałązki majeranku, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
Sałatka: 3 łyżeczki pasty warzywnej Ajvar, 4 łyżeczki śmietany, 30 dag ugotowanego ryżu, 3 małe papryki pokrojone w kostkę, 1 por pokrojony w kostkę, posiekana natka pietruszki, 1 ząbek czosnku, kiełki lucerny.
Sposób przyrządzania: Comber marynować w całości około 12 godzin. Następnie okroić go na kawałki, posypać Vegetą Twist Grill. Boki combra posmarować pastą przygotowaną z musztardy, świeżego majeranku i posiekanych ząbków czosnku. Następnie owinąć mięso plastrami wędzonego boczku, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowany comber smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie.
Sałatka: Ryż i warzywa wymieszać i polać sosem na bazie pasty Ajvar z dodatkiem śmietany i czosnku. Przybrać kiełkami lucerny.
Składniki:- 5 udek kurczaka- 5 podudzi kurczaka (tzw. pałek)- 150 ml jasnego piwa- 150 ml oleju roślinnego- 7 obranych ząbków czosnku- szczypiorek i natka- 1 cytryna- 3 liście laurowe- świeżo mielony czarny pieprz- słodka papryka w proszku- 1 łyżka ziarnistego czarnego pieprzu- sól Sposób przyrządzania:Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą.
składniki1 średnia cukiniaok. 100 ml oliwyocet winny1 łyżka posiekanej mięty1 łyżka posiekanego tymiankusólsposób przygotowaniaCukinię pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm.Oliwę wymieszać z ziołami, doprawić solą. Tak przygotowaną oliwą posmarować każdy plaster cukinii (z dwóch stron).Piec na grillu ok. 2 minut z każdej strony.Podawać na gorąco, delikatnie skropione octem winnym.
składniki4 cukinie40 dag sera pleśniowegopęczek bazylii3 ząbki czosnkusól pieprzolej sojowysposób przygotowaniaCukinie dobrze umyć, ponakrawać wzdłuż, nie do końca, tak żeby powstał wachlarz.Ser utrzeć z resztą składników, "wpakować" go w nacięciach w cukinii, zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu.Podawać z bagietką. W cukinię można upchać też inne rzeczy, ser żólty, jakieś mięsko, zależy od fantazji ;)Smacznego
Składniki:4 duże główki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 gałązki tymianku, gruboziarnista sól (3/4 płaskiej łyżeczki)
Opis wykonania:główki czosnku lekko rozchylamy, a z ząbków odcinamy, na ile się da, skórkę. Główki kropimy oliwą, posypujemy solą i tymiankiem, owijamy szczelnie folią aluminiową i kładziemy na grillu. Pieczemy ok. 30 minut. Podajemy do mięs i grzanek. Każdy bierze jeden ząbek i wyciska, jak masło, na potrawę
Składniki: 40 dag drobiowego mięsa mielonego, 1 jajko, ½ czerstwej kajzerki, 5 dag startego sera żółtego, ½ pęczka natki, olej, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozdrobnić. Natkę opłukać, posiekać. Mięso wyrobić z jajkiem, kajzerką, natką i żółtym serem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować wokół patyczków 16 podłużnych kotletów. Ułożyć je na posmarowanych tłuszczem tackach, ustawić na ruszcie. Piec około 5 – 6 minut z każdej strony.
Z czym podawać?: Podawać z pomidorami.
1 porcja – około 170 kcal
Składniki: 4 udka, 4 skrzydełka,4 pojedyncze filety z kurczaka, 5 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka rozmarynu, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, ostra papryka, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z olejem, rozmarynem, solą i pieprzem. Udka opłukać, osuszyć, włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Miód wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Skrzydełka opłukać, osuszyć, posmarować dokładnie miodową marynatą, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Filety z piersi kurczaka opłukać, posmarować sosem sojowym, posypać papryką. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Kawałki mięsa ułożyć na ruszcie. Skrzydełka piec około 10 minut, filety około 15 minut, a udka około 30 minut.
1 porcja – około 300 kcal
składnikiMarynata: 1/2 szklanki soku pomaranczowego 1/4 szklanki oliwki 2 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamicznego) 2 lyzki soku z limonki, swiezego 1-2 zabki czosnku, drobno posiekanego 2 lyzeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis ponizej)500g wolowiny lub filetow z kurczaka1 czerwona i 1 zielona papryka , pokrojone w paseczki1 cebula pokrojona w plasterkicieple tortilleSucha mieszanka do fajitas: 4 lyzki soli 1 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu 1 1/3 lyzeczki przyprawy chili 3/4 lyzeczki czosnku granulowanego 3/4 lyzeczki cuminusposób przygotowaniaSkladniki suchej mieszanki wymieszac, przechowywac w zamknietym pojemniku. Skladniki marynaty wymieszac, wlozyc do niej pokrojone w male kawalki mieso i marynowac przez noc (kurczaka wystarczy marynowac do 2 godzin). Wyjac z marynaty i szybko przyrumienic na patelni albo na grilu. Na osobnej patelni mocno zrumienic papryke i cebule. Podawac z cieplymi tortillami, startym zoltym serem, posiekanymi pomidorami, salsa itp.
Składniki: 1 opakowanie sera feta, 1 cebula, 1 pomidor, oliwa, Vegeta Twist śródziemnomorska łagodna.
Sałatka: 1 pomidor, kilka oliwek, 1 świeży ogórek, Vegeta Twist do sałatek, 1 sałata lodowa, ocet winny, 1 ząbek czosnku, cukier, kiełki lucerny.
Sposób przyrządzania: Na wysmarowanej tłuszczem folii aluminiowej obłożyć ser obłożony 3 krążkami cebuli, 4 plastrami pomidora bez skórki i posypać Vegetą Twist śródziemnomorską łagodną. Złożyć folię aluminiową w kształt łódeczki i zamknąć szczelnie. Piec 4 – 6 minut na średnio rozgrzanym grillu.
Sałatka: Na sałacie lodowej ułożyć pokrojony świeży ogórek, pomidor bez skórki, oliwki. Polać dressingiem sporządzonym z oliwy, octu winnego, czosnku, cukru i Vegety Twist do sałatek. Sałatkę posypać kiełkami lucerny.
składnikiprzednia kaszankakeczap musztardamajonezcebulafolia aluminiowasposób przygotowaniaw miseczce wymieszać pokrojoną cebulę keczap musztardę i troszkę majonezu wedle smaku :)optaczać w sosie kaszankę i taką mocno optoczoną zawijać w folię aluminiową, odstawić na ok 1godz aby kaszanka przeszła sosem i piec na grillu
...
ala61-61