POTRAWY Z GRILLA.doc

(245 KB) Pobierz
POTRAWY Z GRILLA

POTRAWY Z GRILLA

 

 

Aromatyczna kaszanka z grill’a


składniki
4 porcje kaszanki
1 jabłko
2-3 małe cebulki
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta curry
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
4 kawałki folii aluminiowej (około A4)

ewentualnie odrobina masła i inne przyprawy


sposób przygotowania
Kaszanki delikatnie ponakłuwać. Każdą ułożyć na oddzielnym kawałku folii.
Cebulki wrzucić do wrzątku i podgotować do momentu, aż będą miękkie. Następnie wyjąć je, pokroić na ćwiartki lub plasterki i przełożyć do miseczki. Zalać oliwą, posypać curry, majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.
Jabłko pokroić (razem ze skórką w słupki). Obok kaszanki ułożyć po kilka kawałków zamarynowanej w przyprawach cebulki i po kilka plasterków jabłka. Wszystko posypać majerankiem, solą i pieprzem. Folię złożyć po skosach i stworzyć pewnego rodzaju koperto-sakiewkę. Zapiekać na grill&8217;u lub w piekarniku przez około 15 min. Smacznego!!!

Jabłko można także podsmażyć na odrobinie masła.

 

 

Aromatyczne Warzywa

 

Składniki:              1 mały bakłażan, 1 cukinia, 8 młodych ziemniaków, 8 małych pomidorów, 6 łyżek oleju, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki bazylii, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzącej posolonej wody, gotować około 10 minut. Osączyć, ostudzić. Bakłażan i cukinię umyć, pokroić w plastry. Pomidory opłukać. Olej wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Posmarować warzywa, ułożyć na grillu. Piec około 10 – 15 minut.

              1 porcja – około 210 kcal

 

 

Bakłażan z grila


składniki
4 kromki chleba tostowego lub weka (vel weki vel bułki paryskiej  ),Jval francuza – mam nadzieję, że wszyscy wiedzą, o co mi chodzi
1 nieduży bakłażan
ser mozarella (4 plasterki)
1 pomidor
4 listki bazylii


sposób przygotowania
Bakłażana należy umyć i pokroić w plastry grubości ok. 1-2 cm. Posolić i odstawić na 1-2 godziny aż puści sok. Dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pieczywo i bakłażana upiec na grilu z obydwu stron. Teraz czas na zrobienie kanapek &8211; na kromce chleba układam bakłażana, na nim plasterek mozarelli, plasterek pomidora i na samej górze listek bazylii.

 

 

 

Banany w boczku


4 banany,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżki tymianku,
1 łyżka siekanych orzechów,
4 cienkie plastry boczku,
1 łyżka cynamonu.
Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki, środkowe części posypać cukrem, orzechami i cynamonem, owinąć boczkiem i piec na grillu ok. 5 minut z każdej strony.

 

 

 

Bistecca alla fiorentina

 

Składniki:
- po 1 dużym wołowym steku florenckim (T-Bone) na 2 osoby
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- suszony tymianek i rozmaryn

Sposób przyrządzania:

Mięso natrzyj pokruszonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i oliwą (koniecznie oliwą na końcu, gdyż inaczej zamknie ona pory mięsa i stek nie przejdzie aromatem przypraw). Stek pozostaw około godziny w temperaturze pokojowej. Następnie ułóż na ruszcie i piecz na żarze drzewnym, bez płomieni, aż utworzy się rumiana skorupka. Trwa to około 5 minut. Kto woli mięso bardziej wysmażone, dodaje minutę, kto wybiera krwiste, może grillować trochę krócej. Teraz mięso odwróć, ale go nie nakłuwaj. Posól po upieczonej stronie i grilluj, aż druga strona się przyrumieni. Zdejmij z rusztu, oprósz solą i pieprzem. W czasie, gdy mięso się piecze, pokrój prawdziwki na podłużne plasterki. Rozgrzej oliwę, podduś na niej czosnek, usmaż grzyby. Obłóż nimi mięso, podawaj z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Możesz skropić całość oliwą truflową, co doda jeszcze lepszego aromatu

 

 

 

Boczniaki Z Grilla

 

Składniki:              6 boczniaków, Vegeta Twist grill, 10 dag startego sera mozzarella, 6 pomidorów bez skóry i pestek, 4 łyżki bułki tartej, oliwa.

              Sałatka:   2 pomidory, 1 cebula dymka, koperek, 2 łyżki oliwy, Vegeta Twist do sałatek.

Sposób przyrządzania:   Boczniaki umyć i wysuszyć. Grzyby panierować w oliwie doprawionej Vegetą Twist grill i tartej bułce. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Boczniaki smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie po około 2 – 3 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania jedną stronę posypać startym serem, pomidorami pokrojonymi w kostkę i polać pastą Ajvar. Podawać z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem masła koperkowego.

              Sałatka:   Pomidory pokroić w ósemki, kopek i cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Vegetę Twist do sałatek wymieszać z oliwą. Pola sosem składniki sałatki i wymieszać.

 

Cebula faszerowana kaszanką

 

Składniki:
- 40 dag kaszanki
- 6 cebul (białych lub czerwonych)
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki posiekanego
- koperku
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Cebule obieramy, ścinamy wierzchy i wydrążamy, pozostawiając dwie warstwy miąższu. Wyjęty miąższ siekamy. Kaszankę wyjmujemy z osłonek i kroimy w plastry. Ogórki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kaszankę i smażymy przez 2 min. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką koperku, majerankiem. Wydrążone cebule napełniamy kaszanką i układamy na aluminiowej tacce. Grillujemy ok. 20 min. Posypujemy posiekanym ogórkiem i resztą koperku.
Szaszłyki nieźle smakują z czeskim piwem Budweiser, a do cebuli podajemy schłodzoną białą wódkę - może być Wyborowa albo Szopen.

 

 

 

Cebule z grilla

 

Składniki:
cebula
oliwa
ser parmezan

Opis wykonania:
Podczas grillowania najczęściej wykorzystujemy je do przyrządzania szaszłyków. Warto jednak potraktować cebulę jako samodzielny przysmak. Cebulę kroimy w plastry grubości 1 cm. Każdy plaster lekko smarujemy oliwą z obu stron i spinamy wykałaczką tak, by nie rozpadł się podczas pieczenia. Układamy cebulę na grillu. Gdy się zrumieni od spodu, przekładamy na drugą stronę, posypujemy wierzch parmezanem i dopiekamy. Jest znakomita do grzanek z serem, a także do grillowanych mięs, ryb i kiełbasek. W zimie cebula podobnie przyrządzona, nawet na patelni, jest bardzo dekoracyjnym i smakowitym dodatkiem do wątróbki smażonej lub kaszanki na gorąco.

 

 

Chrupiąca Kiełbasa

 

Składniki:              4 kawałki kiełbasy grillowej, 4 kawałki białej kiełbasy, ½ litra jasnego piwa, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, szczypta majeranku.

Sposób przyrządzania:   Białą kiełbasę wrzucić do posolonego wrzątku, gotować 5 minut. Osączyć, ostudzić, ponacinać w kilku miejscach. Włożyć do miski, zalać piwem, odstawić na 10 minut. Kiełbasę grillową ponacinać. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i majerankiem. Mieszanką posmarować kiełbasę. Oba rodzaje kiełbasy ułożyć na grillu. Piec około 10 – 15 minut. Podawać z pieczonymi warzywami, keczupem lub musztardą i świeżym pieczywem.

              1 porcja – około 460 kcal

 

 

Cielęcina z grilla w przyprawach

 

Składniki:
- 6 sznycli cielęcych
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- skórka (tylko cieniutka żółta warstwa) otarta z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 łyżki posiekanej natki
- pieprz
- sól
- gotowy sos czosnkowy

Sposób przyrządzania:

Mięso bardzo starannie umyj, osusz, energicznie wygnieć ręką. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę lub drobniuteńko posiekaj. Dodaj tymianek, gałkę, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy i natkę pietruszki, dokładnie wszystko wymieszaj. Natrzyj tą pastą wszystkie porcje mięsa, włóż je do salaterki, polej resztą marynaty, dokładnie wymieszaj. Szczelnie przykryj salaterkę i przynajmniej na 3-4 godziny wstaw do lodówki, żeby cielęcina dobrze się zamarynowała. Następnie wyjmij mięso z salaterki (marynatę zachowaj), każdy kawałek posól, ułóż na rozgrzanym grillu i upiecz z obu stron na rumiano. Co jakiś czas skrapiaj sznycelki marynatą pozostałą w salaterce wymieszaną z resztą oliwy. Miękkie i rumiane mięso zdejmij z rusztu i od razu podawaj. Znakomitym dodatkiem do tak przyrządzonej cielęciny będzie gotowy sos czosnkowy i pikle lub warzywa z rusztu z ulubionym dipem.

 

 

Coracao - kurze serduszka po brazylijsku

 

Składniki:
- 1/2 kg kurzych serduszek
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 ml jasnego piwa
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- oregano

Sposób przyrządzania:

Serduszka oczyścić, umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i oregano, dodaj posiekany szczypiorek, piwo i olej zmiksowany z czosnkiem. Wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki. Przygotowane serca nadziej na szpadę i piecz na grillu o zrumienienia.

 

 

 

Comber Barani

 

Składniki:              40 dag combra baraniego, 4 plastry boczku wędzonego, 4 łyżki musztardy, majeranek, czosnek, Vegeta Twist grill/

              Marynata:   100 ml czerwonego wina, 5 pokrojonych ząbków czosnku, 3 świeże gałązki majeranku, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.

              Sałatka:   3 łyżeczki pasty warzywnej Ajvar, 4 łyżeczki śmietany, 30 dag ugotowanego ryżu, 3 małe papryki pokrojone w kostkę, 1 por pokrojony w kostkę, posiekana natka pietruszki, 1 ząbek czosnku, kiełki lucerny.

Sposób przyrządzania:   Comber marynować w całości około 12 godzin. Następnie okroić go na kawałki, posypać Vegetą Twist Grill. Boki combra posmarować pastą przygotowaną z musztardy, świeżego majeranku i posiekanych ząbków czosnku. Następnie owinąć mięso plastrami wędzonego boczku, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowany comber smażyć na średnio rozgrzanym ruszcie.

              Sałatka:   Ryż i warzywa wymieszać i polać sosem na bazie pasty Ajvar z dodatkiem śmietany i czosnku. Przybrać kiełkami lucerny.

 

 

Coxa de frango - brazylijskie udka kurczaka z grilla

 

Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 5 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
- 150 ml jasnego piwa
- 150 ml oleju roślinnego
- 7 obranych ząbków czosnku
- szczypiorek i natka
- 1 cytryna
- 3 liście laurowe
- świeżo mielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżka ziarnistego czarnego pieprzu
- sól

Sposób przyrządzania:

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą.

 

 

Cukinia z grilla


składniki
1 średnia cukinia
ok. 100 ml oliwy
ocet winny
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanego tymianku
sól

sposób przygotowania
Cukinię pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm.
Oliwę wymieszać z ziołami, doprawić solą. Tak przygotowaną oliwą posmarować każdy plaster cukinii (z dwóch stron).
Piec na grillu ok. 2 minut z każdej strony.
Podawać na gorąco, delikatnie skropione octem winnym.

 

 

 

cukiniowe wchlarze


składniki
4 cukinie
40 dag sera pleśniowego
pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej sojowy

sposób przygotowania
Cukinie dobrze umyć, ponakrawać wzdłuż, nie do końca, tak żeby powstał wachlarz.
Ser utrzeć z resztą składników, "wpakować" go w nacięciach w cukinii, zawinąć w folię aluminiową i piec na grillu.

Podawać z bagietką. W cukinię można upchać też inne rzeczy, ser żólty, jakieś mięsko, zależy od fantazji ;)
Smacznego

Czosnek z grilla

 

Składniki:
4 duże główki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 gałązki tymianku,
gruboziarnista sól (3/4 płaskiej łyżeczki)

Opis wykonania:
główki czosnku lekko rozchylamy, a z ząbków odcinamy, na ile się da, skórkę. Główki kropimy oliwą, posypujemy solą i tymiankiem, owijamy szczelnie folią aluminiową i kładziemy na grillu. Pieczemy ok. 30 minut. Podajemy do mięs i grzanek. Każdy bierze jeden ząbek i wyciska, jak masło, na potrawę

 

 

 

Delikatne Frykadelki

 

Składniki:              40 dag drobiowego mięsa mielonego, 1 jajko, ½ czerstwej kajzerki, 5 dag startego sera żółtego, ½ pęczka natki, olej, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozdrobnić. Natkę opłukać, posiekać. Mięso wyrobić z jajkiem, kajzerką, natką i żółtym serem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować wokół patyczków 16 podłużnych kotletów. Ułożyć je na posmarowanych tłuszczem tackach, ustawić na ruszcie. Piec około 5 – 6 minut z każdej strony.

Z czym podawać?:   Podawać z pomidorami.

              1 porcja – około 170 kcal

 

 

 

Drobiowe Rozmaitości

 

Składniki:              4 udka, 4 skrzydełka,4 pojedyncze filety z kurczaka, 5 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka rozmarynu, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, ostra papryka, sól, pieprz.

Sposób przyrządzania:   Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z olejem, rozmarynem, solą i pieprzem. Udka opłukać, osuszyć, włożyć do miski, polać przygotowaną marynatą. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Miód wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Skrzydełka opłukać, osuszyć, posmarować dokładnie miodową marynatą, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Filety z piersi kurczaka opłukać, posmarować sosem sojowym, posypać papryką. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Kawałki mięsa ułożyć na ruszcie. Skrzydełka piec około 10 minut, filety około 15 minut, a udka około 30 minut.

              1 porcja – około 300 kcal

 

 

Fajitas


składniki
Marynata:
1/2 szklanki soku pomaranczowego
1/4 szklanki oliwki
2 lyzki octu z czerwonego wina (ja uzywam balsamicznego)
2 lyzki soku z limonki, swiezego
1-2 zabki czosnku, drobno posiekanego
2 lyzeczki suchej mieszanki do fajitas (przepis ponizej)

500g wolowiny lub filetow z kurczaka
1 czerwona i 1 zielona papryka , pokrojone w paseczki
1 cebula pokrojona w plasterki
cieple tortille

Sucha mieszanka do fajitas:
4 lyzki soli
1 1/2 lyzeczki mielonego pieprzu
1 1/3 lyzeczki przyprawy chili
3/4 lyzeczki czosnku granulowanego
3/4 lyzeczki cuminu

sposób przygotowania
Skladniki suchej mieszanki wymieszac, przechowywac w zamknietym pojemniku.

Skladniki marynaty wymieszac, wlozyc do niej pokrojone w male kawalki mieso i marynowac przez noc (kurczaka wystarczy marynowac do 2 godzin). Wyjac z marynaty i szybko przyrumienic na patelni albo na grilu. Na osobnej patelni mocno zrumienic papryke i cebule.

Podawac z cieplymi tortillami, startym zoltym serem, posiekanymi pomidorami, salsa itp.

 

 

 

Fata Z Grilla

 

Składniki:              1 opakowanie sera feta, 1 cebula, 1 pomidor, oliwa, Vegeta Twist śródziemnomorska łagodna.

              Sałatka:   1 pomidor, kilka oliwek, 1 świeży ogórek, Vegeta Twist do sałatek, 1 sałata lodowa, ocet winny, 1 ząbek czosnku, cukier, kiełki lucerny.

Sposób przyrządzania:   Na wysmarowanej tłuszczem folii aluminiowej obłożyć ser obłożony 3 krążkami cebuli, 4 plastrami pomidora bez skórki i posypać Vegetą Twist śródziemnomorską łagodną. Złożyć folię aluminiową w kształt łódeczki i zamknąć szczelnie. Piec 4 – 6 minut na średnio rozgrzanym grillu.

              Sałatka:   Na sałacie lodowej ułożyć pokrojony świeży ogórek, pomidor bez skórki, oliwki. Polać dressingiem sporządzonym z oliwy, octu winnego, czosnku, cukru i Vegety Twist do sałatek. Sałatkę posypać kiełkami lucerny.

 

grillowana kaszaneczka


składniki
przednia kaszanka
keczap
musztarda
majonez
cebula
folia aluminiowa

sposób przygotowania
w miseczce wymieszać pokrojoną cebulę keczap musztardę i troszkę majonezu wedle smaku :)

optaczać w sosie kaszankę i taką mocno optoczoną zawijać w folię aluminiową, odstawić na ok 1godz aby kaszanka przeszła sosem i piec na grillu

 

 

 

Grillowane paski kurczaka

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin