Karkówka 80 dkg karkówki1 litra kwasu chlebowegosól, pieprzKarkówkę pokroić na cztery plastry ok. 20 dkg każdy i rozbić tłuczkiem przez folię. Mięso należy posolić i doprawić świeżym pieprzem, następnie zalać w miseczce kwasem chlebowym tak, by w całości pokrywał on mięso. Całość wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Grillować na rozgrzanym grillu z obu stron, można w czasie pieczenia mięso podlać delikatnie marynatąSosu Cajun
Krakówka - fot. TVN Warszawa
200 ml sosu sojowy30 dkg brązowego cukru1l soku pomidorowego200 ml octu balsamicznegoczosnekimbir świeżyostre chilli świeżeKroimy w pasterki czosnek, świeżą papryczkę chili i imbir i wrzucamy do soku pomidorowego. Następnie dodajemy brązowy cukier, ocet balsamiczny i sos sojowy. Całość gotujemy na małym ogniu, aż się zredukuje do konsystencji gęściejszej niż miód. Takim sosem smarujemy zgrillowane mięso.Ziemniaki pieczoneZiemniaki trzeba umyć dokładnie szczoteczką, osuszyć i nie obierać ze skórki. Wkładamy je do nagrzanego do temperatury 180-200°C piekarnika na ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy są gotowe. Po wyjęciu przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na grill płaską stroną, aby zrobiła się rumiana skórka. Podane na talerzu polać sosem czosnkowym.Sos czosnkowy jogurt śmietankowyczosneknatka pietruszkisólpieprzCzosnek wyciskamy przez wyciskarkę, bardzo drobno siekamy natkę pietruszki. Wszystko dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem i całość miksujemy.Drugim daniem z grilla zaproponowanym przez Krystiana był pstrąg w całości z grilla, podany z zielonym sosem ogrodowym i grillowanymi warzywami.Pstrągświeży pstrąg w całości (25-30 dkg)świeży tymianeknatka pietruszkiczosnekmasłosólpieprzoliwa
Pstrąg - fot. TVN Warszawa
Z ryby należy usunąć skrzela i oczy, następnie umyć pod bieżąca wodą, oczyścić, osuszyć na papierowych ręcznikach, posolić, popieprzyć. Do środka włożyć posiekany czosnek, gałązki tymanku i natki oraz kawałek masła. Rybę zawijamy w folię aluminiową posmarowaną oliwą. Grillujemy z obu stron ok. 20-30 min.Sos zielony ogrodowy jeden zielony ogóreknatka pietruszki20g kaparów20 zielonych oliwek1 cytrynaoliwa z oliweksólpieprzcukierOgórka obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dodajemy kapary, oliwki, sok z połowy cytryny, natkę i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość blendujemy.Grillowane warzywa, marynowane w balsamino: bakłażancukiniapaprykacykoriacebula czerwonaocet balsamicznyoliwa z oliwekświeży imbirświeże chiliczosneksólpieprzcukierWarzywa w całości umyć pod bieżącą, osuszyć. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm , posolić z obu stron poczekać 10-15 minut żeby się "wypocił" obmyć pod bieżącą wodą, osuszyć na ręcznikach papierowych. Cukinię pokroić w ukośne plastry ok. 1 cm, z papryki wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w cząstki, z cukinii usunąć głąb. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i zalać octem, oliwą i dodać posiekany imbir, chilli i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pozostawić w marynacie na kilka godzin. Grillować z obu stron do zarumienienia.Zapraszamy do wspólnego grillowania, nie tylko w majowe weekendy.Smacznego!
ala61-61