wody mineralne.pdf

(80 KB) Pobierz
QPrint
Wykþad nr 7 z biofarmacji: (Dr.Maþecka) 24.X.01r.
Wody mineralne:
Balneologia Î dziedzina nauk medycznych wykorzystujĢca wody mineralne.
Wody mineralne Î áAqua mineralesÑ nazywamy nimi umownie naturalny roztwr wodny,
ktry zawiera:
1. Skþadniki mineralne wystħpujĢce naturalnie w wodzie Ņrdlanej ( = majĢcej minimum
1g/litr skþadnikw mineralnych)
2. Skþadniki o specyficznej aktywnoĻci biologicznej w iloĻciach, ktre sĢ okreĻlone
specjalnĢ klasyfikacjĢ wzglħdnĢ
3. CharakteryzujĢ siħ okreĻlonĢ temperaturĢ, zazwyczaj wyŇszĢ od przeciħtnej normy
Innymi sþowy woda mineralna jest to roztwr, ktry skþada siħ z wody jako rozpuszczalnika i
z mineraþw. Woda ma charakter dipolowy, jest elektrycznie obojħtna, kĢt miħdzy wodorami
wynosi 108ø. CzĢsteczki wody mogĢ þĢczyę siħ miħdzy sobĢ i tworzyę asocjaty. Np.: w
temperaturze 0øC tworzĢ siħ szeĻcioczþonowe asocjaty, inne w innych temperaturach, a ich
trwaþoĻę jest rŇna (ze wzrostem temperatury trwaþoĻę asocjatw maleje i rozpadajĢ siħ).
DipolarnoĻę umoŇliwia þĢczenie siħ rwnieŇ z innymi czĢsteczkami elektrycznie
nieobojħtnymi, np.: z solami, tworzĢc ich podziaþy. Staþa dysocjacji wody w temperaturze
22øC wynosi
16
Klasyfikacja wd mineralnych
1. W zaleŇnoĻci od ciĻnienia osmotycznego
a) wody hipotoniczne
b) wody izotoniczne
c) wody hipertoniczne
2. W zaleŇnoĻci od temperatury wd mineralnych
a) hipotermiczne Î poniŇej 34øC
b) izotermiczne - 34ø-37øC
c) hipertermalne Î powyŇej 38øC
3. Podziaþ chemiczny Î oparty na analizie chemicznej i fizykochemicznej skþadu.
Najczħstsze jony to:
Cl
4 , HCO
2
3
Na
Na opisie powinny znaleŅę siħ jony wypisane w kolejnoĻci od najwiħkszej do najmniejszej.
Poszczeglne jony wystħpowaę powinny w iloĻci minimum 20 miliwali/litr
=miliekwiwalentw/litr.
+
,, Mg
K
+
Ca
2
+
,
2
+
b) *wody chlorkowo Î sodowo Î potasowe (=wody sþone)
*wody chlorkowo Î wapniowe
*wody chlorkowo Î magnezowe
c) *wody siarczanowo Î sodowo Î potasowe (wody glauberskie)
*wody siarczanowo Î wapniowe (=wody gipsowe)
*wody siarczanowo Î magnezowe (=wody gorzkie)
20
1 , a pH czystej wody wynosi 7,0.
Wody mineralne = wodziany Î sĢ to zwiĢzki addycyjne, majĢce duŇe znaczenie dla
regulacji gospodarki wodnej organizmu, np.: Na + ma duŇĢ zdolnoĻę wiĢzania wody:8g sodu
wiĢŇe 1 litr wody.
10
SO
a) *wody wodorowħglanowo Î alkaliczne
*wody wodorowħglanowo Î wapniowe
*wody wodorowħglanowo Î magnezowe
Klasyfikacja specyficzna
= swoista
(waŇniejsza!!!)
Uwzglħdnia zawartoĻę skþadnikw o znanej aktywnoĻci biologicznej, w zaleŇnoĻci od ich
wspþczynnikw farmakodynamicznych; okreĻlajĢ one minimalne stħŇenie biologicznie
aktywnych skþadnikw, ktre wystħpujĢ w wodzie, jeŇeli dany skþadnik wystħpuje w danym
stħŇeniu, od tego uzaleŇniona jest nazwa wody mineralnej.
nazwa wody
wystħpujĢce jony
iloĻę jonw nie mniej niŇ...
1. wody Ňelaziste
Fe 2+ /Fe 3+
10 mg/litr
2. wody arsenowe
As 3+ /As 5+
0,7 mg/litr
3. wody fluorkowe
F -
1 mg/litr
4. wody bromkowe
Br -
5 mg/litr
5. wody jodkowe
I -
1 mg/litr
6. wody siarczkowe oglna siarka dajĢca siħ oznaczyę
jodometrycznie
1 mg/litr
7. wody borowe
kwas metaborowy HBO 2
5 mg/litr
8. wody krzemowe
kwas metakrzemowy H 2 SiO 3
100 mg/litr
9. wody szczawe
wolny CO 2
1000 mg/litr
10. wody radoczynne
radioaktywnoĻę
2 milimikroCurie=
2 nanoCurie=
2ǹ10 -9 Curie
11. wody cieplicze
wszystkie o temperaturze
minimum 20øC
Przykþady wd:
1)
szczawy wħglanowo Î sodowe: woda Zuber
2)
szczawy weglanowo Î wapniowo Î magnezowe: Polanica Zdrj, Duszniki
4)
cieplicze fluorkowo Î krzemowe: Cieplice
Charakterystyka kationw:
sd: wystħpuje w cieczach ustrojowych, wpþywa gþwnie na gospodarkħ wodnĢ
organizmu. Wraz z wodorowħglanami tworzy rezerwħ alkalicznĢ ustroju.
potas: gþwny skþadnik plazmy komrkowej, reguluje ciĻnienie osmotyczne i pH
ustroju. Wpþywa na przepuszczalnoĻę bþon. Niezbħdny do normalnej pracy serca.
Nadmiar potasu zmniejsza pobudliwoĻę miħĻnia sercowego.
wapı: antagonista potasu. Pobudza automatyzm serca, hamuje wydzielanie gruczoþw
Ļluzowych, potowych itd. Dziaþa zapierajĢco, z przewodu pokarmowego wchþania siħ
trudno. W organizmie wystħpujĢ w stosunku Na:K:Ca (30:1:1)
magnez: podobnie jak wapı jest trudno wchþanialny z przewodu pokarmowego, ale
dziaþa przeczyszczajĢco. Jest antagonistĢ wapnia, wpþywa hamujĢco na zakoıczenia
nerwowe
Charakterystyka anionw:
wodorowħglan: w postaci kwaĻnych wħglanw dziaþa alkalizujĢco, wchodzi w skþad
krwi, peþni rolħ buforu.
chlorki: gþwny skþadnik elektrolitw ustroju, rozrzedza Ļluz.
siarczany: wystħpujĢ gþwnie z magnezem. W maþych iloĻciach jony siarczanowe
wpþywajĢ korzystnie na stany zapalne jelita grubego.
21
3)
szczawy jodkowo Î wħglanowo Î sodowe: Iwonicz, Szczawno Zdrj
20969806.001.png 20969806.002.png 20969806.003.png 20969806.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin