I.doc

(60 KB) Pobierz
IZRAELSKI DESER

Indonezyjska salatka owocowa

 

1 mango, 1 papaja, 8 śliwek, 4 kiwi, 100 g czarnych czereśni. Sos: 1 łyżka pasty krewetkowej, 1 łyżka sosu winegret, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 mała papryczka chilli, 120 g brązowego cukru, sól.


Wszystkie owoce dokładnie umyć. Mango, kiwi i papaje obrać. Z owoców usunąć
pestki. Duże owoce pokroić na kawałki. Papryczkę chili umyć pod bieżącą zimną wodą. Przeciąć, usunąć gniazdo nasienne i nasiona. Drobno posiekać. Przygotować sos:

 

Irlandzki Pudding



pół szklanki rodzynek, pół szklanki whiskey (z doświadczenia wiem, że smakuje dobrze bez niej, lecz smaczek alkoholowy rodzynek robi swoje, z braku whiskey może być rum lub nawet spirytus, zdecydowanie polecam wzbogacić rodzynki o kilka %), 5 jajek, 1 szklanka cukru, pół szklanki śmietany 36%, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki olejku waniliowego, ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej, 9 kromek białego chleba tostowego (chodzi o ten typowy dla wyspiarzy, dmuchany oraz "watowaty" rodzaj pieczywa), 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej


Rodzynki zalać whiskey i odstawić na godzinę. Masłem wysmarować małą blaszkę lub naczynie żaroodporne. W dużej misce połączyć ze sobą i zmiksować jajka, cukier, śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową, dodać olejek waniliowy. Kromki chleba posmarować z jednej strony masłem, pokroić na połowy, a następnie układać na dnie blaszki warstwowo - tak, aby połowicznie na siebie zachodziły. Odsączyć rodzynki z whiskey i posypać nimi chleb, polać całość sosem ze śmietany, cukru i jajek i odstawić na 30minut. Piekarnik rozgrzać do 200stopni, blaszkę z puddingiem postawić pośrodku dużej blachy napełnionej do połowy wysokości gorącą wodą i piec około godziny, aż wierzch nabierze złotego koloru. Podawać gorący z zimnym sosem śmietankowym lub whiskey.

ode mnie: naprawdę pyszne danie podwieczorkowe (z dobrą kawą smakuje wręcz wyśmienicie). Osobiście nie wkładam całości do blachy z wodą tylko prosto do piekarnika, zapieka się równomiernie i rumiano, przepięknie pachnie i smakuje delikatnie i bardzo śmietankowo. Warto też lekko skropić chleb mlekiem, zapieka się wtedy jeszcze bardziej chrupiąco.

 

IZRAELSKI DESER

 

3 średnie awokado, 1 limonka, 1 szkl. śmietany kremówki, 4 łyżki miodu, 2 pomarańcze, 50 g migdałów krojonych w słupki

 

Migdały upraż na złoto na suchej patelni. Z limonki wyciśnij sok. Miąższ z awokado zmiksuj z miodem i sokiem z limonki. Pomarańcze sparz wrzątkiem, z jednej obetrzyj skórkę. Obie obierz, podziel na cząstki i zdejmij z nich białą skórkę. Przekrój cząstki na połówki.
Śmietanę wymieszaj z 1 łyżeczką cukru i ubij na sztywno. Wymieszaj z kremem z awokado, otartą skórką pomarańczy i 3/4 wszystkich migdałów i cząstek pomarańczy.
Nałóż deser do pucharków, udekoruj pozostałymi migdałami i pomarańczami. Podawaj schłodzony, z lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin