Rybka w sosie czosnkowym
Składniki: - Filet z ulubionej rybki - sól, pieprz, przyprawa do ryb - 2 ząbki czosnku - kropla cytryny Rybę skropic cytryną, posypac przyprawami, podlac trochę wodą i zawinąć w folie , upiec w piekarniku. Składniki na sos: - jogurt naturalny - czosnek - chudy serek - jajka ugotowane na twardo - pieprz, sól Wszystkie te składniki zmiksować i polać upieczoną rybę
Wołowinka w sosie musztardowym (Faza I)
Składniki: - chuda wołowinka - 1/4 opakowania serka ze szczypiorkiem Figura - 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0% - 1 łyżeczka musztardy - 2 posiekane drobno korniszonki Wołownię pokrojoną w plastry ugotowac w szybkowarze lub zgrillowac. Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce.
I faza - łosoś z grila - banalene ale pyszne :)
zakupić płat surowego łososcia, umyć, obrać ze skóry, pokroić w małe kawałki, posolić, popieprzyć, pokoperkować i wrzucić do naczynia zaroodpornego razem z kawałkam cytrynki i czosnku ulozonymi miedzy kawalkami naszego lososia i do piekarnika na grilowanie na jakies 180 stopni. Po 15 minutach przelozyc kawałki na druga strone i po kolejnych 15 minutach mozna juz jesc Proste, szybkie i naparwde pyszne.
LECZO (FAZA II)
Składniki: - 1/2 kg mięsa dozwolonego w diecie, moze byc rozne - 2 duże papryki - 6-8 dużych pieczarek - 1-2 cebule - 1/2 cukinii - chili w proszku - koncentrat - papryka słodka w proszku Mięso zmielic w maszynce, patelnię teflonową zwilżyć oliwą i podsmażyć mięso. Przełozyć do garnka. Cebule pokroić i też usmażyć na teflonie, dodać pokrojone drobno pieczarki i paprykę (mozna dodać czosnek i pomidory z puszki). Dodać koncentrat, drobno pokrojoną papryczkę pepperoni lub dosypac chili. Dosypać papryke słodką, posolic wedle życzenia. Chwilę poddusić, dodać do mięsa i dusić na małym ogniu przez około pół godziny.
Re: PRZEPISY - II DANIE
PIZZA SKROBIA kukurydziana (sypałam 'na oko', dozwolona 1 łyżka czubata dziennie ale sypnęłam więcej) Drożdże (użyłam łyżeczkę sypkich) ciepłe mleko lub woda do zagniecenia ciasta trochę otrębów pszennych i owsianych (znowu sypnęłam trochę, może po 2 łyżki) jajko ½ łyżeczki słodziku dowolne dodatki koncentrat pomidorowy Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka/wody z dodatkiem słodzika. Odstawić w cieple miejsce aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki. Dodać do skrobi, otrąb, dodać trochę więcej ciepłego płynu do wyrobienia ciasta. Ma być nie za suche i nie za rzadkie. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.Nie rośnie tak jak typowe ciasto drożdżowe ,ale trochę się podniesie. Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, ułożyć dowolne dodatki (daje tylko mięsko i niskotłuszczową mozzarellę na fazę protein z warzywami) ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C czas trudno mi określić. Ja robię ją tez w mikrofali. Spód piekę na maksa (700) przez 3 minuty, smaruję koncentratem, dodaje dodatki i wstawiam na kolejne 3 minuty. Z mikrofali nie jest tak chrupiąca.
Kopytka / leniwe I faza
150g chydego twarogu, 6 łyżek otrębów owsianych (zmielić na mąkę, mogą być 4 łyżki owsianych i 2 pszennych), 1 jajko Wszystko ze sobą zagnieść, by powstało dość zwarte ciasto. Ulepić z niego wałeczek i powycinać kopytka. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku. Pogotować chwilę po wypłynięciu. Porcja starcza na dwa dni. Można polać jogurtem naturalnym z odrobiną słodzika. Pychotka!!!
klopsiki mięsno-warzywne -P+W
mięso chude 0,5 kg warzywa :seler,pietruszka,cebula,marchew, -razem 0,5 kg wszytko razem zmielić /na surowo /,zmieszać , dodać 1 jajko i przyprawy do smaku gotować malutkie klopsiki wrzucając je do wrzątku można jeść na ciepło i na zimno -smacznego --
m.g87