Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich(1).pdf

(284 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04].Z1.01_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Renata Danasiewicz
Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich
341[04].Z1.01
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
93938020.001.png 93938020.002.png 93938020.003.png
Recenzenci:
mgr inż. Edyta Jamróz
mgr Liona Trzcińska
Opracowanie redakcyjne:
mgr Renata Danasiewicz
Konsultacje:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Korekta:
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[04].Z1.01
„Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich” zawartego w modułowym programie
nauczania dla zawodu technik hotelarstwa.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Podstawowe pojęcia związane z hotelarstwem
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
9
4.1.3. Ćwiczenia
9
4.1.4. Sprawdzian postępów
13
4.2. Rodzaje zakładów hotelarskich
14
4.2.1. Materiał nauczania
14
4.2.2. Pytania sprawdzające
15
4.2.3. Ćwiczenia
15
4.2.4. Sprawdzian postępów
17
4.3. Charakterystyka obiektów hotelarskich w oparciu o wymagania
kategoryzacyjne
18
4.3.1. Materiał nauczania
18
4.3.2. Pytania sprawdzające
19
4.3.3. Ćwiczenia
19
4.3.4. Sprawdzian postępów
21
4.4. Charakterystyka obiektów nie objętych kategoryzacją
22
4.4.1. Materiał nauczania
22
4.4.2. Pytania sprawdzające
23
4.4.3. Ćwiczenia
23
4.4.4.Sprawdzian postępów
24
4.5. Przystosowanie obiektu do obsługi niepełnosprawnych
25
4.5.1. Materiał nauczania
25
4.5.2. Pytania sprawdzające
26
4.5.3. Ćwiczenia
26
4.5.4. Sprawdzian postępów
28
5. Sprawdzian osiągnięć
29
6. Literatura
38
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
1. WPROWADZENIE
Poradnik będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy oraz ukształtowaniu umiejętności
niezbędnych do scharakteryzowania zakładów hotelarskich, a także do interpretacji wymagań
kategoryzacyjnych obiektów hotelarskich.
W poradniku zamieszczono:
Wymagania wstępne – wykaz wiadomości i umiejętności, które powinieneś posiadać przed
przystąpieniem do zajęć.
Cele kształcenia – wykaz wiadomości i umiejętności, które zdobędziesz po zakończeniu zajęć.
Materiał nauczania - informacje niezbędne do klasyfikowania i definiowania zakładów
hotelarskich, interpretowania wymagań kategoryzacyjnych dla obiektów hotelarskich oraz
określenia wymagań dotyczących dostosowania obiektów hotelarskich dla gości
niepełnosprawnych.
Pytania sprawdzające – mają pozwolić Ci w sprawdzeniu, czy opanowałeś materiał nauczania
niezbędny do wykonania ćwiczenia.
Ćwiczenia – dają Ci możliwość opanowania umiejętności w charakteryzowaniu zakładów
hotelarskich i analizowaniu wymagań kategoryzacyjnych dla poszczególnych obiektów.
Sprawdzian postępów – pozwoli Ci sprawdzić poziom wiedzy po wykonaniu ćwiczenia.
Sprawdzian osiągnięć – umożliwiający sprawdzenie wiadomości i umiejętności opanowanych
przez Ciebie podczas realizacji zajęć
Twoim zadaniem jest bardzo uważne zapoznanie się z wiadomościami zawartymi w materiale
nauczania, wiedząc, iż są to wiadomości w formie skróconej. Od nauczyciela dowiesz się o innych
źródłach informacji oraz materiałach potrzebnych do opanowania zakresu wiadomości.
Poprzez realizację ćwiczeń zawartych w poradniku będziesz mógł zweryfikować swoje
wiadomości oraz zastosować je w praktyce. Pod kierunkiem nauczyciela będziesz mógł
sklasyfikować, zdefiniować i scharakteryzować zakłady hotelarskie oraz poddać analizie
wymagania kategoryzacyjne obiektów hotelarskich i porównać je ze znanymi Ci obiektami.
Gdy wykonasz wszystkie ćwiczenia określ poziom swoich postępów rozwiązując sprawdzian
postępów.
Na zakończenie zajęć będziesz poddany sprawdzianowi osiągnięć, który pozwoli określić
stopień opanowania przez Ciebie wiadomości i umiejętności zawartych w jednostce modułowej
„Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich”.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
Moduł 341[04]Z1
Działalność zakładu hotelarskiego
341[04]Z1.01
Klasyfikacja i kategoryzacja zakładów hotelarskich
341[04]Z1.02
Organizowanie działalności hotelarskiej
341[04]Z1.03
Komunikowanie się z gośćmi w języku
obcym w zakresie usług hotelarskich
Schemat układu jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93938020.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin