Optymalny mazurek wielkanocny.
24-03-2004
Składniki:
Ciasto:- 1,0 kg łuskanych orzechów włoskich- 0,4 kg masła- 0,1 kg cukru pudru- 0,07 kg cukru waniliowego- 0,08 kg żółtka
Masa:- 0,6 l śmietany 30%- 0,08 kg cukru- 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich- 0,07 kg cukru waniliowego- 0,1 kg masła
Wykończenie:polewa czekoladowa -0,5 kg, wiórki kokosowe lub orzechy arachidowe, lub inne.
Wykonanie:
Ciasto: - miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią - orzechy zemleć i dodać do masy - zagnieść ,uformować kulę ,zawinąć w folię - włożyć na godzinę do lodówki
Masa : - cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić - dolać śmietanę i gotować 10 minut - zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy - wymieszać i ostudzić
Podkład :- ciasto rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na
natłuszczonej blasze - piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C
Wykończenie :na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać
równomiernie rozpuszczoną czekoladą, wykończyć wg uznania:
wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi,.....
Przechowywać w warunkach chłodniczych.
100g zawiera:
B - 8,8 T - 59,5 W - 19,9
gotowej potrawy - 3,20 kg - 2 blachy do pieczenia małe (domowe)
B : T : W = 1 : 6,7 : 2,3
Wszelkie pytania dotyczące wykonania mazurka można kierować do:
źródło inf. PPH Janiccy
avi21