Optymalny mazurek wielkanocny.doc

(108 KB) Pobierz
Optymalny mazurek wielkanocny

Optymalny mazurek wielkanocny.

24-03-2004

Składniki:

Ciasto:
- 1,0  kg łuskanych orzechów włoskich
-  0,4  kg masła
-  0,1  kg cukru pudru
-  0,07 kg cukru waniliowego
-  0,08 kg żółtka

 

Masa:
- 0,6  l śmietany 30%
- 0,08 kg cukru
- 0,5 kg łuskanych orzechów włoskich
- 0,07 kg cukru waniliowego
- 0,1 kg masła

Wykończenie:
polewa czekoladowa  -0,5 kg, wiórki kokosowe lub orzechy arachidowe, lub inne.

 Wykonanie:

Ciasto:   -    miękkie masło połączyć z żółtkami, cukrem pudrem i wanilią
              -       orzechy zemleć i dodać do masy
              -       zagnieść ,uformować kulę ,zawinąć w folię
              -       włożyć na godzinę do lodówki

Masa :   -     cukier wsypać do garnka, skropić wodą, zrumienić
              -       dolać śmietanę i gotować 10 minut
              -       zdjąć z ognia, dodać posiekane orzechy, masło i cukier waniliowy
              -       wymieszać i ostudzić

Podkład :-   ciasto rozwałkować na cienki placek, nakłuć widelcem, ułożyć na 

                    natłuszczonej blasze
               -     piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C

Wykończenie :na ostudzony podkład wyłożyć masę, wyrównać, polać

                       równomiernie rozpuszczoną czekoladą, wykończyć wg uznania:

                       wiórkami kokosowymi, orzechami arachidowymi, płatkami migdałowymi,.....

 

Przechowywać w warunkach chłodniczych.

 

100g zawiera:

 B - 8,8 T - 59,5 W - 19,9

        gotowej potrawy - 3,20 kg 
 - 2 blachy do pieczenia małe (domowe) 

 B : T : W = 1 : 6,7 : 2,3 


Wszelkie pytania dotyczące wykonania mazurka można kierować do:

źródło inf. PPH Janiccy

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin