Ziemniaki zasmażane ze skwarkami.
05-02-2005
Składniki:- 2-3 ziemniaki (40 dag)- 20 dag oskórowanej słoniny- 20 dag podsuszanej kiełbasy żywieckiej lub krakowskiej- 2 ząbki czosnku- ewentualnie sól
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić na połówki i ugotować (można nieco posolić). Słoninę skroić w niezbyt drobną kostkę lub w paseczki i smażyć na rozgrzanej patelni, aż skwarki się zrumienią, nie smażyć jednak zbyt długo, aby skwarki nie były zbyt wytopione. Patelnię z usmażonymi skwarkami zestawić z ognia, aby nieco ostygła, po czym zlać do naczynia ok. 2/3 wytopionego smalcu. Smalec ten można wykorzystać później do smażenia potraw. Przygotowaną kiełbasę pokroić w kostkę dodać do skwarków na patelni i smażyć razem kilka minut. W tym czasie obrać czosnek. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, ziemniaki odparować i utłuc pałką. Do roztartych ziemniaków dodać usmażone skwarki oraz zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię i smażyć kilkanaście minut na ostrym ogniu, co jakiś czas mieszając, tak aby ziemniaki się zrumieniły tworząc złocistą „skorupkę”. Tak przygotowane ziemniaki natychmiast podawać.
Uwagi:- jest to doskonały dodatek do pieczonych lub smażonych mięs,- może stanowić samodzielny posiłek jeśli uzupełni się go podaną do popicia śmietaną 30% w proporcji 1:1 lub wyższej na korzyść śmietany. W takim przypadku ziemniaki można posypać koperkiem,- zamiast słoniny można usmażyć skwarki z surowego boczku,- kiełbasę żywiecką lub krakowską można zastąpić dowolną podsuszaną (niekoniecznie) wędliną,- dobrym dodatkiem będzie kawałek wędzonego boczku,- można zrezygnować z wędliny i zasmażyć ziemniaki jedynie ze skwarkami ze słoniny,- słoninę można skroić dowolnie, np. w podłużne, dość grube paseczki, - potrawa uzyska dodatkowy aromat, jeżeli do ziemniaków dodamy nieco przypraw, np. oregano, zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, zmiażdżone ziarenka jałowca, rozmaryn, itp.
100g gotowej potrawy zawiera:
B - 9,7 T - 27,5 W - 8,9
kaloryczność 323 kcal
B : T : W = 1 : 2,8 : 0,9
gotowej potrawy - 0,5 kg
ZM-Krotoszyn
avi21