Naleśniki z twarogiem.doc

(208 KB) Pobierz
Naleśniki z twarogiem

Naleśniki z twarogiem.

22-05-2004

Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 4 jajka
- 1 pełna łyżka mąki pszennej (2 dag)
Składniki na masę twarogową:
- 25 dag mielonego półtłustego twarogu
- 3 łyżki śmietanki 36 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru (1 dag)
Składniki na sos śmietankowy:
- 300 ml śmietanki 36 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru (1 dag)
- 5 dag wyparzonych i umytych rodzynek
Do smażenia:
- 2 dag smalcu
- 4 dag masła
 

   Jajka roztrzepać w naczyniu. Następnie wsypywać po troszku mąki, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa (nie wsypywać całej mąki naraz, bo powstaną „kluski”). Na patelni mocno rozgrzać część przygotowanego smalcu (nie za dużo – tak, aby dno patelni było nim tylko pokryte), po czym wlać 1/3 przygotowanej masy jajecznej, przechylając patelnię we wszystkie strony tak, aby równomiernie rozprowadzić ciasto na dnie (jak naleśniki). Po kilkunastu sekundach smażenia przewrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć jeszcze kilkanaście sekund, po czym przełożyć na talerz. Ponownie rozgrzać nieco smalcu, wlać kolejną 1/3 części ciasta i usmażyć następny naleśnik. Trzeci naleśnik usmażyć w ten sam sposób, zużywając do tego resztę smalcu oraz  masy naleśnikowej. Tak przygotowane naleśniki nieco przestudzić.
   W tym czasie przygotować masę twarogową. Twaróg włożyć do naczynia, rozetrzeć drewnianą łyżką lub pałką, dodać 3 łyżki śmietanki, łyżkę cukru pudru i całość dobrze utrzeć na gładką, pulchną masę. 1/3 masy twarogowej nałożyć równomiernie na połowę naleśnika, po czym złożyć go na czworo. W ten sam sposób przygotować pozostałe dwa naleśniki. Następnie na patelni rozgrzać masło, ułożyć na nim naleśniki i smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilkanaście minut.
   Podczas podsmażania naleśników przygotować sos śmietankowy. Na drugą patelnię (lub do innego naczynia) wlać przygotowaną śmietankę, dodać cukier puder, rodzynki, całość wymieszać i smażyć, często mieszając, tak aby masa zgęstniała. W międzyczasie przewrócić naleśniki na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut bez przykrycia. Gotowy sos śmietankowy odstawić z ognia.
   Gorące naleśniki ułożyć na talerzach, obficie polać sosem śmietankowym z rodzynkami i posypać cynamonem.. Zaraz podawać.

 Uwagi:
- jest to doskonałe bezmięsne danie na śniadanie, obiad lub kolację,
- zamiast rodzynek można użyć innych owoców suszonych lub świeżych, a zamiast cynamonu –
  gałki muszkatołowej, utartych goździków, posiekanej mięty, melisy, itp.,
- nadzienie może być dowolne – na słodko lub na słono, wg uznania: np. masa twarogowa z 
  dodatkiem owoców lub bakalii, czy też gotowane mielone mięso (np. z grzybami), itp.,
- naleśniki zamiast na czworo można zwijać w „ruloniki”,
- w sprzedaży dostępny jest gotowy już zmielony twaróg (różnie pakowany), ale oczywiście
  można przekręcić samemu przez maszynkę.

100g potrawy zawiera:

 B - 11,0 T - 31,8 W - 9,6 

    kaloryczność 380 kcal

 B : T : W = 1 : 2,9 : 0,9 

 gotowej potrawy - 0,7 kg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin