V.doc

(154 KB) Pobierz
Vatnsdeigsbollur (kulki ptysiowe) - na Bolludagur

Valeria tort z wiśniami

 



125 g miękkiego masła, 250 g cukru, 2 op. cukru waniliowego, 3 jajka, 200 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki "Nusspli" podobny do Nutteli w razie potrzeby można zastąpić Nuttelą, 1 słoik wiśni ok. 750 ml, 500 g twarogu, 750 ml śmietany, 3 op. usztywniacza do bitej śmietany, 1 op. galaretki o smaku wiśniowym, 1 op. (400 g) "Valeria Rurek waflowych) z nadzieniem waniliowym


Masło z 150 g cukru i 1 op. cukru waniliowego ubić na puch. Powoli dodawać po 1 jajku dalej ubijając. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy i wymieszać. Połowę masy wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 28 cm lub wyłożonej papierem. Do drugiej połowy masy dodać "Nusspli" lub "Nutteli" wymieszać wylać na białą masę i za pomocą widelca lekko wymieszać. Wiśnie odcedzić sok nie wylewać będzie potrzebny, parę wiśni odłożyć do dekoracji pozostałe położyć na ciasto. Ciasto piec około 30 min. w tem.180 stopni. Twaróg, 50 g cukru i cukier waniliowy wymieszać. Śmietanę z pomocą usztywniacza ubić na bitą śmietanę dodać do twarogu i delikatnie wymieszać. Twaróg wyłożyć na juz zimne ciasto odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Z nie całego opakowanie galaretki, 50 g cukru 350 ml soku z wiśni ugotować galaretkę wylać na tort i ponownie odstawić do lodówki. Przed podaniem tortu waflowe rurki o smaku waniliowym przekroić ukośnie na pół i obłożyć nimi ciasto. Z reszty bitej śmietany udekorować tort.

 

Vanillekipferl, czyli waniliowe półksiężyce


Załączony obrazek

Składniki na około 50 sztuk:

300g mąki pszennej (405 lub 450), 100g cukru, szczypta soli, 100g zmielonych migdałów, 2 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego poza tym: 50 g cukru pudru wymieszanego i 2 paczkami cukru waniliowego.


Wszystkie składniki razem ugniatamy (w maszynie do pieczenia chleba opcja na makaron). Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut od lodówki. Następnie z ciasta wałkujemy wałeczek o średnicy ok 7 mm. Następnie ten wałeczek tniemy 3-4 centymetrowe odcinki. Następnie końce tych kawałków rolujemy (jak by tu powiedzieć - róbmy szpice).i formujemy w kształcie księżyca. Ciasteczka pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni. Zaraz po upieczeniu posypujemy cukrem.

 

Vatnsdeigsbollur (kulki ptysiowe) - na Bolludagur

 

Przepis na 12-16 ptysiów:

6 łyżek stołowych masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, szklanka mąki, 3 jajka, 2 szklanki bitej śmietany, 1 szklanka polewy czekoladowej

 

Masło, szklankę wody, cukier i sól wrzucić do garnka i podgrzewać do roztopienia masła. Doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od łyżki i garnka. Zdjąć wówczas garnek z kuchni, i dodawać po kolei jajka, szybko mieszając, aby się nie ścięły. Przed dodaniem jajek można schłodzić lekko ciasto. Po zakończeniu dodawania jajek, ciasto powinno być błyszczące i na tyle twarde, żeby dało się formować. Łyżką formować "kopczyki", o średnicy ok. 5 cm i układać na blasze pokrytej papierem do wypieków. Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika (200°C). Piec ok. pół godziny. Kiedy ciastka ostygną, rozdzielić je w połowie i wypełnić dolną część bitą śmietaną. Górną połówkę posmarować pędzelkiem umoczonym w czekoladzie. Złączyć połówki i ptysie gotowe.

 

Vienetta



2 jajka, 3.5-4 dag cukru, szczypta soli, 2.5-3 dag mąki.

0.75 l. śmietanki kremówki, 3-4 łyżeczki żelatyny, kilka łyżek mleka, gorzka czekolada.


Z podanych składników: jajek, cukru, mąki, szczypty soli- zrobić ciasto biszkoptowe. Rozsmarować w miarę cienką warstwą na płaskiej blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem. Upiec w temp. 180 st- na złocisty kolor. Wystudzić-przekroić na 2-3 podłużne blaty (ja przykładam spód keksówki i odkroiłam szerokie równe pasy). Rozpuścić na parze-czekoladę. Rozmieszać z mlekiem-wlać go tyle-aby polewa dawała się rozsmarowywać i spływała z łyżki. Namoczyć żelatynę w ok. 1/4 szkl. wody. Rozpuścić -podgrzewając. Przestudzić lekko. Ubić śmietankę z cukrem i kwaskiem cytrynowym lub sokiem cytrynowym. Do żelatyny dodać ze dwie-trzy łyżki ubitej śmietanki-szybko rozmieszać. Dodać do całości śmietanki-wymieszać. Podzielić na połowę i do jednej części dodać czubatą łyżkę kawy Inki, lub rozpuszczonej w odrobince wody - niepełną łyżkę kawy rozpuszczalnej. Odstawić na chwilę do lodówki. Nakładać po części masy do szprycy i przekładać blaty biszkoptowe-wyciskając wzorki wg uznania. Środek każdej lub co drugiej wyłożonej warstwy masy ,,mazać'' roztopioną czekoladą. Wierzch udekorować przesianą kawą zmieszaną z kakao lub ,,spryskać'' czekoladą.

 

VIENETTA ŚMIETANKOWA



2 jajka, 0.75 l śmietanki kremówki,  3.5-4 dag cukru, 3-4 łyżeczki żelatyny, szczypta soli, gorzka czekolada, 25-30 dag mąki,. kilka łyżek mleka.



            
to jest najprostsza wersja -tak dokładniej to śmietankowo - capuccino;
Z podanych składników:      jajek, cukru, mąki, szczypty soli- zrobić ciasto biszkoptowe. Rozsmarować w miarę cienką warstwą na płaskiej blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem. Upiec w temp. 180 st- na złocisty kolor. Wystudzić-przekroić na 2-3 podłużne blaty(ja przykładam spód keksówki i odkrawam szerokie równe pasy). Rozpuścić na parze czekoladę. Rozmieszać z mlekiem, wlać go tyle, aby polewa dawała się rozsmarowywać i spływała z łyżki. Namoczyć żelatynę w ok. 1/4 szkl. wody. Rozpuścić podgrzewając. Przestudzić lekko. Ubić śmietankę z cukrem i kwaskiem cytrynowym lub sokiem cytrynowym. Do żelatyny dodać ze dwie-trzy łyżki ubitej śmietanki-szybko rozmieszać. Dodać do całości śmietanki-wymieszać. Podzielić na połowę i do jednej części dodać czubatą łyżkę kawy Inki, lub rozpuszczonej w odrobince wody - niepełną łyżkę kawy rozpuszczalnej. Odstawić na chwilę do lodówki. Nakładać po części masy do szprycy i przekładać blaty biszkoptowe-wyciskając wzorki wg uznania. Środek każdej lub, co drugiej wyłożonej warstwy masy,mazać'' roztopioną czekoladą. Wierzch udekorować przesianą kawą zmieszaną z kakao lubspryskać'' czekoladą.

 

Vínarterta

 



1 kostka margaryny lub masła (miękkiego), 1 szklanka cukru, 2 jajka (małe), 4 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu, 1/2 szklanki mleka (lub do właściwej konsystencji), 1 i 1/2 szklanki dżemu rabarbarowego lub śliwkowego

 

Rozetrzeć masło z cukrem. Dodawać jajka po jednym ubijając. Dodać mąkę, proszek, kardamon. Wlewać mleko i mieszać. Zagniatać ciasto aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i lekko kleiste. Uformować kule z ciasta, włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. Nagrzać piekarnik do 190°C. Ciasto podzielić na 6 części i rozwałkować je do średnicy ok. 20 cm, rozłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec przez 12 min lub do momentu aż brzegi będą brązowieć. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto posmarować dżemem, ostudzić, zawinąć w folię i trzymać tak przez przynajmniej parę dni. Kiedy zostawimy ciasto w chłodnym miejscu, może ono leżeć nawet parę tygodni i z "wiekiem" nabiera coraz lepszego smaku!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin