Rzodkiewki w marynacie.doc

(0 KB) Pobierz

5 pęczków rzodkiewek (ok. 1kg bez li?ci)

 

marynata:

1 szkl. cukru

2 łyżeczki soli

3/4 łyżki octu spirytusowego 10%

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach

1 łyżeczka pieprzu zielonego z zalewy

 

Rzodkiewki umyć, ponakłuwać w kilku miejscach. Grubo zmielić czarny pieprz. Na marynatę wlać do garnka 6 szkl. wody, dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować. Włożyć do marynaty na 3 min. rzodkiewki, wyjąć. Marynatę ostudzić. Do wyprażonych słoików włożyć rzodkiewki, zalać marynat?, pasteryzować ok. 20-40 min. Stanowi? doskonały dodatek do sałatek, mięs i ryb.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin