Szynka pieczona z ziemniakami .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej 1,5 kg ziemniaków 8 małych cebulek 2 łyżeczki musztardy 2 ząbki czosnku łyżeczka tymianku łyżeczka rozmarynu łyżeczka szałwii liść laurowy natka pietruszki tłuszcz do smażenia sól, pieprz WYKONANIE: Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i odstawić na 2 - 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso zasznurować, zrumienić na tłuszczu w dużym rondlu, wlać trochę gorącej wody, przykryć i dusić na małym ogniu. Po półtorej godziny dookoła pieczeni ułożyć obrane ziemniaki i cebulki, oprószyć je solą i pieprzem, dodać liść laurowy i wstawić do gorącego piekarnika na 50 - 60 minut. W czasie pieczenia ziemniaki obrócić. Miękką pieczeń po zdjęciu nici pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, otoczyć ziemniakami, polać przecedzonym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z sałatą lub surówką za kapusty pekińskiej i selera naciowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin