Pascha współczesna .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: - 2 l mleka - 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 30-procentowej - 25 dag masła - 6 żółtek - 1 1/2 szklanki cukru pudru - 4 cukry waniliowe (6.4 dag) - 1 esencja waniliowa - 15 dag dowolnych bakalii - 2-3 łyżki kakao - 20 dag biszkoptów - 1 gotowa polewa czekoladowa Do przybrania: bakalie WYKONANIE: Mleko wymieszać ze śmietaną, żółtkami oraz cukrem waniliowym i zagotować. Powstały twaróg odcedzić i ostudzić (najlepiej pozostawić na noc na sitku, aby serwatka całkowicie odciekła). Masło utrzeć z cukrem pudrem i dalej ucierając, dodawać twaróg, esencję waniliową, a na końcu bakalie. Połowę masy wymieszać z kakao. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, nałożyć na nie masę kakaową, a następnie masę jasną. Polewę czekoladową przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Paschę pokryć polewą, przybrać bakaliami i wstawić do lodówki na 3 godz. Zamiast biszkoptów można użyć gotowego spodu biszkoptowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin