Składniki:
1 kg wieprzowiny bez kości (szynka, schab)
30 dag mielonego
przyprawa do mięsa wieprzowego
6 plastrów żółtego ostrego sera
tłuszcz do posmarowania blachy
3 mandarynki
kalafior lub brokuły
Wykonanie:
Mięso umyć, wysuszyć, rozciąć ostrym nożem, tak by uformować prostokątny płat.
Lekko rozbić uważając, by nie uszkodzić włókien.
Natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny.
Mielone mięso przyprawić do smaku, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego.
Na płacie mięsa rozłożyć plastry żółtego sera, a na nich warstwę mielonego mięsa, zwinąć roladę, spiąć szpadkami lub obwiązać nićmi kuchennymi.
Blachę posmarować cienko tłuszczem, ułożyć roladę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piec około 1 godziny, skrapiając sosem.
Pod koniec pieczenia obłożyć mandarynkami i ugotowanym kalafiorem.
b.t.kaszuba1