Rolada wieprzowa z serem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 kg wieprzowiny bez kości (szynka, schab)

 

30 dag mielonego

 

przyprawa do mięsa wieprzowego

 

6 plastrów żółtego ostrego sera

 

tłuszcz do posmarowania blachy

 

3 mandarynki

 

kalafior lub brokuły

 

Wykonanie:

 

Mięso umyć, wysuszyć, rozciąć ostrym nożem, tak by uformować prostokątny płat.

 

Lekko rozbić uważając, by nie uszkodzić włókien.

 

Natrzeć przyprawą do mięsa wieprzowego, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny.

 

Mielone mięso przyprawić do smaku, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego.

 

Na płacie mięsa rozłożyć plastry żółtego sera, a na nich warstwę mielonego mięsa, zwinąć roladę, spiąć szpadkami lub obwiązać nićmi kuchennymi.

 

Blachę posmarować cienko tłuszczem, ułożyć roladę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C, piec około 1 godziny, skrapiając sosem.

 

Pod koniec pieczenia obłożyć mandarynkami i ugotowanym kalafiorem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin