MIESA PIECZEN JAGNIECA PO KRÓLEWSKU Karkówka jagnieca z 6-7 kotletami: ˝ szklanki posiekanej dymki; ˝ szklanki pokrojonego selera; 1 obrane jablko; 2 lyzki stolowe masla; 3 lyzki stolowe pokrojonych suszonych moreli (morele moczyc przez noc w wodzie); 2 lyzki stolowe posiekanej natki pietruszki; ˝ cytryny; 1 lyzka stolowa soku pomaranczowego; czosnek; sól; pieprz ziarnisty; olej lub maslo do smazenia. Mieso odkroic od kosci, tak aby kosci pozostaly przy miesie. Kosci uniesc do góry i ulozyc tak, aby mogly sie stac filarem „korony” (mozna je zwiazac nicia). Takie wystajace kosci owinac folia aluminiowa i uformowac korone. Cebulke, seler i jablka usmazyc na zloto. Dodac morele, natke i skropic cytryna i sokiem pomaranczowym. Dodac sól, czosnek i pieprz. Pozostawic do ostygniecia. Nadzieniem napelnic korone i natrzec mieso. Przygotowane w ten sposób mieso polozyc na nisko powieszonym ruszcie. Piec 25 minut w temperaturze 175°C. Nastepnie podlac sosem z pieczenia. Piec dalszych 25 minut w temperaturze 200°C. Aby zapobiec przypaleniu miesa mozna góre przykryc folia aluminiowa. Co jakis czas podlewac mieso sosem z pieczenia. NADZIEWANA CIELECINA 1,5 kg cieleciny bez kosci z wycieta kieszenia; 2 lyzki masla; czosnek, sól i pieprz. Nadzienie: 1 lyzka masla; ˝ szklanki posiekanej cebuli; 1 lyzka soku z cytryny lub pomaranczy; 1 lyzka startej skórki z cytryny; 1 szklanka posiekanych grzybów; 2 szklanki bulki tartej; 1 delikatnie ubite jajko Rozgrzac patelnie. Na patelni rozpuscic 1 lyzke masla i usmazyc cebulke do miekkosci. Dodac starta skórke z cytryny, sok cytrynowy, czosnek i grzyby. Smazyc okolo 3-4 minut. Nastepnie zawartosc przelozyc do innego naczynia. Wymieszac z bulka tarta, czosnkiem, sola i pieprzem. Dodac jajko. Tak przygotowanym nadzieniem natrzec od wewnatrz kieszen wycieta w miesie i napelnic. Kieszen zaszyc. Kombiwar rozgrzac do temperatury 1630C. Mieso natrzec maslem i ulozyc na dolnym ruszcie kombiwaru. Piec okolo 40 minut z ziemniakami, do momentu az beda gotowe. Podawac z groszkiem. Pokrojone mieso mozna polac sosem. WIEPRZOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI W FOLII 3 szt. kotletów, maslo, pieczarki Kotlety rozbic, posolic i polozyc na osobnych kawalkach folii. Na kazdy kotlet polozyc kawalek masla i pokrojone, surowe pieczarki. Owinac szczelnie folia i polozyc na ruszt. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25 minut. KOTLETY MIELONE mieso mielone, jajko, sól, przyprawy, tarta bulka - masa ogólna ok. 300 g Mielone mieso nalezy wymieszac z pozostalymi skladnikami, zageszczajac mase tarta bulka. Uformowac kotlety i piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min. PIECZEN RZYMSKA mieso mielone [wieprzowe, wolowe], czosnek, tarta bulka, jajko, sól, przyprawy, cebula - masa ogólna ok. 1000g Mielone mieso wymieszac z jajkiem, pokrojona cebula, tartym czosnkiem. Posolic, doprawic do smaku i zagescic tarta bulka. Uformowac mase w ksztalt szyszki i polozyc na kawalku folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej olejem. Wlac na dno kombiwara 50 ml zimnej wody. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 15 minut. STEKI WOLOWE NA CZOSNKU 1,5 kg wolowiny bez kosci, mielony pieprz, 2 zabki utartego czosnku Wymieszac pieprz z czosnkiem i tak przygotowana mieszanka smarujemy obustronnie steki. Pozostawic na 2 godziny w temp. pokojowej. Polozyc na ruszcie niskim i piec w temp. 200 stopni przez 20 - 40 minut. WSPANIALY STEK 1 kg steku w jednym kawalku; czosnek; sól; pieprz; ˝ szklanki czerwonego wina; 2 potarte marchewki; starta skórka z cytryny; starta skórka z pomaranczy; 1 duza posiekana cebula; 2 lyzki posiekanej natki pietruszki; 1 lyzka smietany, moze byc kwasna Stek marynowac przez 4 godziny w winie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Co jakis czas obracac. Po wyciagnieciu miesa z marynaty marynate zachowac. Stek natrzec marchewka wymieszana ze skórka z cytryny i pomaranczy, cebula i natka a nastepnie wlozyc do specjalnego rekawa do pieczenia. Przygotowane w ten sposób mieso wlozyc do kombiwaru na dolny ruszt. Piec przez 30 minut w temperaturze 1900C. Po tym czasie mieso wyciagnac z folii i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie mieso wyciagnac i trzymac w cieple, aby nie ostyglo. Do pozostalej marynaty dodac sos z pieczenia miesa i doprowadzic do wrzenia. Dodac smietany i gotowac jeszcze okolo 1 minuty. Stek podawac pokrojony na porcje. SMAZONE KOTLETY WIEPRZOWE 2 kotlety wieprzowe, sól, tarta bulka, maka, jajko, olej Kotlety rozbic, posolic, obtoczyc w mace, jajku i tartej bulce. Wlozyc do wysmarowanego olejem plaskiego naczynia, kotlety posmarowac z wierzchu olejem. Zalecana temperatura smazenia 1800C przez 20 min. na niskim ruszcie. W polowie smazenia nalezy kotlety odwrócic. ZEBERKA WOLOWE W WINIE 1,6 kg wolowych zeberek; sól i pieprz; 2 lyzki czerwonego wina; 2 lyzki wody; 2 lyzki maki Z zeberek odkroic nadmiar tluszczu. Natrzec sola i pieprzem. Mieso wlozyc do naczynia, podlac winem i woda. Pozostawic w marynacie na 4 godziny. Piec w kombiwarze na niskim ruszcie przez 1 godzine w temperaturze 1600C. Nastepnie mieso obrócic i piec w temperaturze 175°C przez okolo 40 minut jesli mieso ma byc slabo wypieczone, 50 minut jesli ma byc srednio wypieczone, 1 godzine jesli ma byc dobrze wypieczone. PIECZEN WIEPRZOWA Z ZIEMNIAKAMI Karkówka wieprzowa; 700 g ziemniaków; sól; pieprz Ziemniaki obrac, przekroic na pól lub cwiartki (zaleznie od wielkosci ziemniaków). Mieso umyc, posolic i popieprzyc. Ziemniaki i mieso rozlozyc na dolnym metalowym ruszcie. Ziemniaki posolic. Nastawic termostat na temperature 1600C. Czas pieczenia: 20 minut (na kazde 0,4kg miesa) plus 25 minut (karkówka bez kosci) lub plus 30 minut (karkówka z koscia). 50 minut przed koncem pieczenia dodac pokrojone ziemniaki. Mniej wiecej w polowie czasu pieczenia lub w momencie kiedy góra ziemniaków zacznie brazowiec nalezy je obrócic. WOLOWINA PO INDONEZYJSKU 600g karkówki, 1 utarty zabek czosnku, 1,5 lyzki sosu sojowego, 1/2 lyzki kminku, sól, przyprawy Mieso pokroic w dwucentymetrowe kostki. W misce wymieszac: czosnek, sos sojowy, kminek, olej, sól, przyprawy. Do mieszanki dolozyc mieso i dobrze wymieszac, wlozyc do lodówki na ok. 1 godz. Wyjac mieso z mieszanki i nakladac pojedyncze kawalki na ruszt do szaszlyków. Temperatura pieczenia 2000C, ok. 8-10 min na niskim ruszcie. GRILLOWANA POLEDWICA Z KURKAMI 40 dag poledwicy wieprzowej • 30 dag kurek • 1/2 peczka koperku • cebula • 2 lyzki masla • 2/3 szklanki smietany 12% • 3 roztarte zabki czosnku • sól • pieprz kolorowy • oliwa Kurki oczyszczamy i myjemy. Wieksze grzyby kroimy. Koperek tniemy drobno. Cebule pokrojona w kostke szklimy na masle. Dodajemy kurki i dusimy (bez przykrycia) 20 min. z polowa koperku. Gdy sok odparuje zdejmujemy z ognia, dodajemy smietane i reszte koperku, solimy, pieprzymy, mieszamy i podgrzewamy. Mieso kroimy na kotlety, rozbijamy tluczkiem, nacieramy czosnkiem, sola, pieprzem i oliwa. Nagrzewamy kombiwar przez 6 min. do temperatury 250 st. Zmniejszamy temperature do 200 st. i grilujemy mieso przez 35 min. Podajemy z pieczonymi ziemniakami. SKRZYDELKA Z KURCZAKA Z MIODEM 1 kg skrzydelek; mala cebula; 1 lyzka miodu; 2 lyzki przecieru pomidorowego Marynata: 2 lyzki soku z cytryny, 2 lyzki sosu sojowego; 1 lyzka posiekanego imbiru Skrzydelka pozbawic nadmiaru tluszczu. Wysuszyc i wlozyc do przygotowanego naczynia. Wymieszac sok cytryny, sos sojowy i imbir. Polac skrzydelka, wymieszac, pozostawic w marynacie na 3 – 4 godziny. Co jakis czas pomieszac. Wymieszac ze soba miód, przecier pomidorowy i 2 lyzki marynaty. Skrzydelka rozlozyc na wyzszym metalowym ruszcie. Piec 10 minut w temperaturze 1630C. Po upieczeniu skrzydelka wyciagnac i natrzec miodem z przecierem. Ponownie rozlozyc na ruszcie i piec kolejnych 5 minut. Nastepnie ponownie natrzec miodem z przecierem i piec dalszych 5 minut. PIECZONY KURCZAK 1 kurczak; 1 mala cebula; 1 lyzka masla; ˝ szklanki grzybów; ˝ szklanki drobnej bulki tartej, czosnku, soli i pieprzu; 1 lyzka posiekanej natki pietruszki; 1 lyzka startej skórki z cytryny; Ľ lyzki majeranku; szczypta galki muszkatolowej; 1 jajko Kurczaka dokladnie umyc, odkroic nadmiar tluszczu. Cebule obrac, posiekac i usmazyc do miekkosci. Dodac grzyby i smazyc jeszcze przez chwile. Dodac bulke tarta, sól, pieprz, natke, skórke z cytryny, majeranek, galke muszkatolowa i ubite jajko. Kurczaka napelnic nadzieniem i zaszyc. Z zewnatrz natrzec sola i pieprzem. Wlozyc do kombiwaru na dolny ruszt. Piec 20 minut w temperaturze 1630C. Po tym czasie kurczaka obrócic, dodac ziemniaki i piec dalszych 20 minut. Kiedy caly kurczak jest zlotobrazowy mozna go wyjac. Sos: Wziac resztki z nadzienia, sok i odrobine tluszczu. Dodac lyzke maki i mieszac do momentu az zbrazowieje. Ciagle mieszajac dodac powoli póltora szklanki pokrojonego w kostke kurczaka i grzyby. Mieszajac zagotowac. Doprawic do smaku sola i pieprzem. KURCZAK W POTRAWCE JARZYNOWEJ 450g filetów kurczaka, 1 lyzka wina, 1 lyzeczka cukru, 1/2 lyzeczki maki ziemniaczanej, pieprz, 1 roztarty zabek czosnku, 1/4 filizanki brukselki Mieso obtoczyc w mace ziemniaczanej, dodac pozostale skladniki i wlozyc do lodówki na 2 godz. Nastepnie polozyc na folii na niskim ruszcie. Temperatura pieczenia 1800C, 20 min. HAMBURGERY Z DROBIU paczka mrozonych hamburgerów z drobiu Rozmrozone hamburgery wyjac z opakowania, polozyc na kawalkach folii aluminiowej na ruszt i lekko posmarowac olejem. Zalecana temperatura pieczenia 2250C przez 15 min. na wysokim ruszcie. KURCZAK SMAZONY PO TEKSANSKU kurczaka cwiartujemy i wkladamy na 15 min do mieszanki: 1 filizanka mleka, 1 lyzka soli czosnkowej, 1 lyzeczka pieprzu. Dodajemy 1 filizanke maki oraz 1/2 lyz...
barmar7