grill.rtf

(6 KB) Pobierz

- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- maggi
- musztarda
- przyprawy typu warzywko plus pieprz, ciut papryki i trochę zielonego, np oregano
- miód (troszkę)
 

Osobiście żeberek nie lubię, ale mogę podać kilka przykładów jak zrobić (wszystkie zaczerpnięte z www.mniammniam.pl)

1.

MARYNATA:
2 łyżki miodu
2 łyżki ostrej musztardy
4 łyżki oleju
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
sól, pieprz,
majeranek

Wiadomo - odstawić na parę godzin do lodówki i na grilla

2.

składniki
żeberka:
1 kg chudych żeberek

marynata:
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki miodu
sok z jednej cytryny
2 łyżki sosu sambal oelek (niekoniecznie)
4 ząbki czosnku

sałatka:
2 spore, dojrzałe mango
ananas (ostatecznie można zastąpić ananasem z puszki)
łyżeczka brązowego cukru (można zastąpić białym)
sok z połowy cytryny lub jeszcze lepiej limonki
szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku

sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie w miseczce.

Żeberka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, następnie kroję na kawałki, tak by w każdym były po 2 kostki.

Mięso przekładam do miski, zalewam marynatą, mieszam dokładnie, by wszystkie kawałki mięsa się nią pokryły. Przykrywam i wstawiam do lodówki na co najmniej kilka godzin - najlepiej na noc.

Przyrządzam sałatkę: mango i ananasa obieram i kroję na kostkę o boku 1 cm. Przekładam do miseczki, dodaję cukier, ostrą paprukę i sok z cytryny, mieszam dokładnie i wkładam do lodówki na pół godziny.

Lekko odsączone żeberka układam na grillu i piekę po 10-15 minut z każdej obracając je od czasu do czasu. Podczas pieczenia co chwilę smaruję je pozostałą marynatą aż staną się lśniące i chrupiące.
Podaję z sałatką.

3.

składniki
1 kg chudych żeberek
kilka łyżek miodu
czosnek granulowany
ulubiony ketchup

sposób przygotowania
Żeberka umyć, poporcjować, obsypać obficie czosnkiem granulowanym, zalać miodem tak, żeby były dokładnie pokryte miodem.
Wstawić na bodę do lodówki, można czasem pomiąchać. Radzę użyć wysokiej miski, gdyż mięso puszcza soki i można zalać lodówkę.Mięsa nie trzeba solić ani używać jakichkolwiek dodatkowych przypraw. Poetm ułożyć najlepiej na kratce i piec aż mięsko będzie miękkie, pociemniałe od miodu i temperatury, wytopione z tłuszczu.Podawać z pieczywem, polewać obficie ketchupem najlepiej pikantnym, ale co kto lubi.

Marynata do karkówki z grilla

Składniki:
2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 szklanki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
główka czosnku
pół opakowania czerwonej słodkiej papryki w proszku
2 łyżki suszonego rozmarynu
sól pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pietruszkę, szczypiorek i czosnek drobno posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami Uwagi: marynata jest przeznaczona na około 1kg-1,5kg mięsa. mięso pokroić wcześniej w plastry (3cm-4cm) i rozbić młotkiem, następnie dokładnie w głębokim naczyniu wymieszać z marynata i wstawić do lodówki na jeden dzień przed grillowaniem.
Żeberka z grilla

Składniki:

·         1 kg żeberek

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         5 ząbków czosnku

·         150 ml ginu

·         3 łyżeczki miodu

·         100 ml sosu sojowego

·         po 3 łyżki: oleju i octu winnego

·         po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki, czosnku granulowanego

Sposób przyrządzania:

Żeberka kroimy na porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15–20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte wywarem. W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek. Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą. Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą.

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin