CIASTO PIJAK
Dla początkujących
NA BISZKOPT:-4 jajka-1 szklanka cukru-0,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka proszku do pieczeniaNA MASĘ MAKOWĄ:-2 szklanki maku-2 szklanki cukru pudru-0,5 kostki masła (czyli 125 g)-2 żółtka-4 łyżki płynnego miodu-1 szklanka (albo nawet trochę więcej...) bakaliiNA PIJANY WIERZCH:-2-3 paczki herbatników-alkohol-polewa czekoladowa
BISZKOPT: Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 25x40 cm. Można też oczywiście wykorzystać własny, wypróbowany sposób na biszkopt z 4 jajek. MASA MAKOWA: Mak zalać wrzątkiem i gotować na jak najmniejszym ogniu przez 10 minut. Następnie odsączyć go na gęstym sicie, ostudzić i 3 razy zmielić w maszynce. Zamiast się tak męczyć można skorzystać z gotowej masy makowej z puszki, zmniejszając jednak przy tym drastycznie ilość cukru. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Później dodawać kolejno żółtka (po jednym!), miód, mak (małymi porcjami, najlepiej po 1 łyżce) oraz bakalie, które trzeba niezbyt drobno posiekać jeśli są jakieś dorodniejsze CAŁOŚĆ ROBI SIĘ TAK... Na biszkopt wyłożyć całą masę. Wstawić do lodówki na dobrych kilka godzin. Herbatniki namoczyć w alkoholu (preferuję rum lub wódkę + zapach rumowy) i ułożyć na warstwie makowej. Polać polewą i udekorować według własnego uznania.
b.t.kaszuba1