Ciasto truskawkowo.doc

(67 KB) Pobierz
Ciasto truskawkowo-bananowe na zimno

Ciasto truskawkowo-bananowe na zimno

Biszkopt:
4 jajka
12 dkg mąki
8 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:
3 banany
1 szk. truskawek
25 dag serka śmietankowego
1 szk. jogurtu
1/2 kostki masła (12.5 dag)
1/2 szk cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

galaretka truskawkowa na wierzch

 

 

 Ubijamy białka , dodajemy cukier następnie żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy biszkopt ok 30-40 min w 175 stopni C.
Po upieczeniu czekamy aż zupełnie wystygnie i przekrajamy na pół.

 

Masa owocowa:

Masło ucieramy z cukrem i kolejno dodajemy ser, jogurt i rozgniecione (albo zmiksowane) owoce. Masę dokładnie utrzeć i na samym końcu dodać żelatynę, uprzednio namoczoną w niewielkiej ilości wody i rozpuszczoną.
Pierwszą część biszkoptu wykładamy do tortownicy i wylewamy na to 3/4 masy , przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Następnie wylewamy resztę masy i wkładamy na godzinę do lodówki, po czym zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy ponownie do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin