Metoda integrowanej produkcji gruszek.pdf

(450 KB) Pobierz
Microsoft Word - IP Gruszek.rtf
Metodyka
INTEGROWANEJ PRODUKCJI
GRUSZEK
Zatwierdził
na podstawie art. 5 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin
(Dz.U. z 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zmianami)
Adam Zych
Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Warszawa, lipiec 2005 r.
12834635.002.png 12834635.003.png
Zatwierdzam
Opracowanie zbiorowe
Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach
pod kierunkiem prof. dr. hab. Remigiusza W. Olszaka
doc. dr hab. Anna Bielenin,
mgr Krystyna Jaworska,
dr Jerzy Lisek,
prof. dr hab. Augustyn Mika,
mgr Jerzy Mochecki,
prof. dr hab. Remigiusz W. Olszak,
doc. dr hab. Waldemar Treder
12834635.004.png 12834635.005.png 12834635.001.png
Metodyka: Integrowana Produkcja gruszek
lipiec 2005 r .
SPIS TREŚCI
WSTĘP ....................................................................................................................................4
I. PLANOWANIE I ZAKŁADANIE SADU GRUSZOWEGO ....................................................5
1. Stanowisko .......................................................................................................................5
2. Odmiany i podkładki .........................................................................................................5
3. Systemy sadzenia i rozstawy ...........................................................................................6
4. Obsadzanie obrzeży sadu ................................................................................................6
5. Przygotowanie gleby pod sad ..........................................................................................6
II. NAWOŻENIE I WAPNOWANIE ..........................................................................................7
1. Pobieranie próbek gleby i liści do analiz ..........................................................................7
2. Wapnowanie.....................................................................................................................8
3. Nawożenie mineralne .......................................................................................................9
4. Nawożenie organiczne ...................................................................................................11
5. Nawożenie sadu w poszczególnych latach ....................................................................12
III. ZWALCZANIE CHWASTÓW ...........................................................................................13
1. Mechaniczne metody zwalczania chwastów ..................................................................13
2. Chemiczne metody zwalczania chwastów .....................................................................14
IV. PIELĘGNACJA SADU .....................................................................................................15
1. Formowanie i cięcie drzew .............................................................................................15
2. Regulowanie wzrostu i owocowania...............................................................................15
3. Nawadnianie grusz.........................................................................................................16
V. OCHRONA GRUSZ PRZED CHOROBAMI ......................................................................18
1. Wykaz najważniejszych chorób i ich charakterystyka ....................................................18
2. Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji .....................................19
3. Sposoby zapobiegania chorobom ..................................................................................20
4. Niechemiczne metody ochrony roślin przed chorobami .................................................20
5. Ochrona chemiczna grusz przed chorobami ..................................................................21
VI. OCHRONA PRZED SZKODNIKAMI................................................................................21
1. Wykaz najczęściej występujących szkodników i ich charakterystyka.............................21
2. Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji .....................................24
3. Niechemiczne metody ochrony grusz przed szkodnikami..............................................24
4. Ochrona pożytecznych stawonogów i ich introdukcja ....................................................25
5. Rola drapieżnych (owadożernych) kręgowców ..............................................................25
6. Ochrona grusz przed gryzoniami, zwierzyna łowną i ptakami........................................25
VII. OGÓLNE ZASADY WYKONYWANIA ANALIZ NA POTRZEBY KONTROLI JAKOŚCI
OWOCÓW W INTEGROWANEJ PRODUKCJI ...............................................................26
ZAŁĄCZNIKI..........................................................................................................................28
Załącznik 1. Najwartościowsze odmiany grusz i odpowiednie dla nich zapylacze............28
2
Metodyka: Integrowana Produkcja gruszek
lipiec 2005 r .
Załącznik 2. Zwalczanie chwastów przed założeniem sadu gruszowego i w trakcie jego
prowadzenia..................................................................................................29
Załącznik 3. Wykaz herbicydów dopuszczonych do stosowania w Integrowanej Produkcji
gruszek .........................................................................................................29
Załącznik 4. Zwalczanie chemiczne chorób gruszy w Integrowanej Produkcji..................30
Załącznik 5. Wykaz fungicydów i bakteriocydów dopuszczonych do stosowania w IP
gruszek .........................................................................................................31
Załącznik 6. Progi zagrożenia oraz sposoby i terminy prowadzenia lustracji....................32
Załącznik 7. Zwalczanie chemiczne szkodników w IP gruszek .........................................34
Załacznik 8. Wykaz zoocydów dopuszczone do stosowania w IP gruszek.......................35
3
Metodyka: Integrowana Produkcja gruszek
lipiec 2005 r .
WSTĘP
Powszechne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych
jest jedną z przyczyn degradacji środowiska naturalnego w postaci zanieczyszczenia gleb,
wód i powietrza. Wynikające z tego zagrożenia to:
wzrostzachorowalności ludzi na choroby nowotworowe i uczuleniowe,
rozwój ras odpornych szkodników, patogenów i chwastów,
wyniszczanie organizmów pożytecznych,
pojaw wielu gatunków szkodników wtórnych.
Problemy te spowodowały, że w wielu rozwiniętych krajach podjęto działania mające
na celu minimalizowanie lub zapobieganie tym ujemnym skutkom nadmiernej i często
nieracjonalnej chemizacji produkcji rolniczej. Znalazło to wyraz w opracowaniu i intensywnym
wprowadzaniu zasad najpierw integrowanej ochrony, a następnie Integrowanej Produkcji
(IP). Głównym celem Integrowanej Produkcji jest maksymalne ograniczanie stosowania
syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych czy regulatorów wzrostu roślin.
Chemiczna ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami czy chwastami, gdy jest to
możliwe, powinna być zastępowana metodami alternatywnymi takimi jak: biologiczne,
fizyczne i agrotechniczne.
Integrowana Produkcja jest to zatem opłacalna produkcja wysokiej jakości
między innymi owoców, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom
niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych
agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia
ludzi.
W celu uzyskiwania wysokich i wysokiej jakości plonów, w IP dopuszczalne jest
stosowanie selektywnych lub wybranych częściowo selektywnych środków ochrony roślin.
Niezwykle ważne jest również, aby chemiczne zwalczanie szkodników stosować tylko
wówczas, gdy ich liczebność przekracza przyjęty próg szkodliwości. Aby to jednak
stwierdzić, konieczne jest systematyczne prowadzenie lustracji pod kątem występowania
szkodników, chorób i chwastów – jest to podstawowy element racjonalnej ochrony roślin.
Owoce pochodzące z Integrowanej Produkcji są systematycznie kontrolowane na
obecność substancji szkodliwych, głównie pozostałości środków ochrony, azotanów oraz
metali ciężkich. Każde gospodarstwo winno spełniać również wszelkie zasady Kodeksu
Dobrej Praktyki Rolniczej.
Ważnym elementem IP jest możliwość identyfikacji miejsca pochodzenia
certyfikowanego produktu, gdyż każdy z producentów już w trakcie zgłoszenia się do
systemu IP otrzymuje swój niepowtarzalny numer ewidencyjny.
Przepisy prawne dotyczące Integrowanej Produkcji reguluje ustawa o ochronie roślin
z dnia 18 grudnia 2003 (Dz. U. 2004 r. Nr 11, poz. 94 z późn. zm.) oraz rozporządzenie
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 lipca 2004 (Dz. U. 2004 r. Nr 178, poz.1834).
Jednostką koordynującą całość systemu Integrowanej Produkcji w Polsce oraz kontrolującą
prawidłowość prowadzenia upraw i wydawania certyfikatów jest Państwowa Inspekcja
Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Producent chcąc uzyskać certyfikat IP musi spełnić następujące wymagania:
ukończyć 16-godzinne szkolenie IP,
zgłosić chęć prowadzenia upraw zgodnie z zasadami IP, w najbliższej jednostce
Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa,
prowadzić produkcję zgodnie z niniejszą metodyką szczegółową (dla określonego
gatunku),
prowadzić na bieżąco Notatnik Integrowanej Produkcji,
przejść pozytywne kontrole: Notatnika, gospodarstwa w okresie wegetacji i jakości
płodów,
złożyć przed lub w trakcie zbiorów wniosek o wydanie certyfikatu IP.
Producenci po otrzymaniu certyfikatu mają prawo oznaczać swoje produkty, zastrzeżonym
znakiem (logo) Integrowanej Produkcji. Owoce wytwarzane wg zasad Integrowanej Produkcji
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin