Jak zrobić karmel.doc

(1231 KB) Pobierz
Jak zrobić karmel

Jak zrobić karmel

 

200 g cukru

 

Cukier – użyj tyle cukru, ile będziesz potrzebować karmelu.

 

 

Przygotuj odpowiedni garnek , średniej wielkości z grubym dnem. Nie używaj garnka aluminiowego, on łatwo pochłania ciepło, co wiąże się z ryzykiem przypalenia karmelu. Garnek ustaw na kuchence. Palnik kuchenki ustaw na średni poziom.

 

 

Do garnka wsyp cukier i mieszaj, mieszaj, mieszaj...

Wskazówka nr 1: Do mieszania cukru oraz już powstałego karmelu użyj drewnianej łyżki.

 

 

Ten etap wymaga trochę cierpliwości. Musisz poczekać, aż cukier się całkowicie rozpuści i zmieni się w karmel.

Wskazówka nr 2: Nie odchodź daleko od kuchni. Cały czas mieszaj i kontroluj kolor powstającego karmelu. Im dłużej będziesz gotować karmel, tym będzie miał ciemniejszy kolor i gorzki smak. Łatwo go spalić!

 

 

Zdejmij garnek z palnika, tuż przed uzyskaniem odpowiedniego koloru karmelu. W ten sposób unikniesz przypalenia karmelu.

Wskazówka nr 3: Jeśli karmel zastygnie, podgrzej go delikatnie, aby znów nabrał konsystencji cieczy.

 

 

Karmel jest już gotowy, możesz użyć go do swoich wypieków.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin