Przepisy Mistrza Jerzego.pdf

(796 KB) Pobierz
Microsoft Word - Przepisy Mistrza Jerzego.doc
„Kawa czy herbata?”
Z\dOZS]c WS]^\dK TO\dOQY ZK]SUYa]USOQY
TÝ)*. /."'$ 9 2Ý+,.1$). «*1$, 9 /.,(#.16¬
Jajka poche:
- jajka
2 szt.
- ocet winny
1 łyŇka
- sól
Salmorejo (krem z pomidorów):
- pomidory Ļw. lub pelati 250 g
- miĢŇsz bułki pszennej 40 g (1 spora kromka)
- oliwa z oliwek
1 łyŇka
- czosnek
½ małego zĢbka czosnku
- sól
Jajka wybijamy do wrzĢcej wody z dodatkiem octu winnego i soli. Jajka gotujemy około 4-5
minut do momentu, kiedy białko bħdzie zupełnie Ļciħte, a Ňółtko identyczne, jak w jajku
ugotowanym na miħkko.
Pomidory miksujemy z pokrojonym drobno czosnkiem. Przecedzamy przez sito, po czym
miksujemy z pozostałymi składnikami przez około 3-4 minuty do uzyskania delikatnej i
gładkiej konsystencji kremu. Doprawiamy jedynie solĢ.
1/8
Z\dOZS]c WS]^\dK TO\dOQY ZK]SUYa]USOQY
TÝ)*. /."'$ 9 2Ý+,.1$). «*1$, 9 /.,(#.16¬
28921621.025.png 28921621.026.png 28921621.027.png 28921621.028.png 28921621.001.png 28921621.002.png 28921621.003.png 28921621.004.png 28921621.005.png 28921621.006.png 28921621.007.png 28921621.008.png 28921621.009.png 28921621.010.png 28921621.011.png 28921621.012.png 28921621.013.png 28921621.014.png 28921621.015.png 28921621.016.png 28921621.017.png 28921621.018.png 28921621.019.png 28921621.020.png
d(,-Ý 94/Ý 9 ,(&#ÝëÝ,( ( &19Ý-*Ý,( 9 /29$--$&.
/($"986Ý
/($"986Ý
Kromki pszenne w jajku:
- kromki pszennej bułki 4 szt.
- mleko do moczenia bułki
- jajko
1 szt.
- olej do smaŇenia
Zimna zupa z migdałami i czosnkiem:
- zimna woda
250 ml
- miĢŇsz bułki pszennej 120 g (ok. 3 kromek)
- migdały obrane ze skóry90 g
- olej słonecznikowy
½ małego zĢbka czosnku
- ocet winny z Jerez
1 mała łyŇeczka
- sól
Dodatek do zupy:
- rodzynki
- jabłka
Kromki bułki pszennej moczymy w mleku po czym w rozmĢconym jajku. SmaŇymy na
oleju na delikatny złoty kolor. Po usmaŇeniu odkładamy na papierowy rħcznik w celu
odsĢczenia z nadmiaru oleju. Wszystkie składniki zupy miksujemy przez około 5 minut do
uzyskaniu delikatnej i gładkiej konsystencji kremu. Nastħpnie przecedzamy przez sito
i podajemy posypany rodzynkami i pokrojonymi w kostkħ jabłkami oraz ciepłymi
grzankami.
LÝ*ëÝĜÝ-8 6 "($Ę"($ 9 ,(.#$,
- bakłaŇany
2 szt.
- mleko
1 szklanka
- woda
1 szklanka
Ciasto „orly”:
- woda
½ szklanki
- piwo jasne
1 szklanka
- droŇdŇe
30 g
- czosnek
1 zĢbek
- jajka
2 szt.
- drobno pokrojona natka pietruszki
- sól
2/8
d(,-Ý 94/Ý 9 ,(&#ÝëÝ,( ( &19Ý-*Ý,( 9 /29$--$&.
- czosnek
2 łyŇki
28921621.021.png
- mĢka, tyle aby uzyskaę konsystencjħ għstej Ļmietany
Zmiksowaę wszystkie składniki ciasta, z wyjĢtkiem mĢki, na jednolitĢ masħ. Nastħpnie
dodawaę mĢkħ i miksowaę do uzyskania konsystencji mazistego kremu. Odstawię do
lodówki aby ciasto dobrze siħ schłodziło. BakłaŇany pokroię w plastry i namoczyę w mleku
zmieszanym z wodĢ, aby nie zbrĢzowiały. Nastħpnie obtaczaę kaŇdy plaster bakłaŇana w
cieĻcie i smaŇyę w głħbokim tłuszczu na złoty kolor. OdsĢczyę na papierowym rħczniku z
nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem kaŇdy plaster usmaŇonego bakłaŇana polewamy
miodem lipowym lub syropem klonowym.
WÝ1"$/Ý-
- mĢczka migdałowa
400 g
- białka jajek kurzych
2 szt.
- Ňółtka jaj kurzych
2 szt. (do smarowania)
Do naczynia wsypaę cukier i mĢczkħ migdałowĢ oraz białka. Mieszaę do uzyskania
jednolitej masy. Ostawię do lodówki na kilka godzin. Po wyjħciu formujemy figurki lub inne
kształty geometryczne, które smarujemy Ňółtkami. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200°C.
d($,-(Ý*( 9 &1(++Ý 9 "9$16.-Ģ "$!4+Ģ ( 2429.-8,(
Ę+(6*Ý,(
Ę+(6*Ý,(
Ziemniaki
200 g
Cebula czerwona
100 g
ĺliwki suszone
80 g
Tymianek ĻwieŇy
Sól i pieprz
Sos vinaigrette:
Oliwa z oliwek
50 ml
Zmiksowane Ļliwki
20 g (1 łyŇka)
Sok z cytryny
10 ml (1 mała łyŇeczka)
Miód lub cukier do smaku
Ziemniaki ugotowaę na pół-twardo pokroię w plastry o gruboĻci nie wiħkszej jak 0,5
centymetra. Posypaę listkami ĻwieŇego tymianku, posypaę solĢ i pieprzem po czym
3/8
- cukier
400 g
d($,-(Ý*( 9 &1(++Ý 9 "9$16.-Ģ "$!4+Ģ ( 2429.-8,(
28921621.022.png
smaŇyę na grillu z odrobinĢ oliwy z oliwek z dwóch stron. Plastry czerwonej cebuli
smaŇymy na oliwie z oliwek na grillu wraz z namoczonymi w wodzie i pokrojonymi
suszonymi Ļliwkami. Na talerzu układamy smaŇone ziemniaki na przemian z cebulĢ
i Ļliwkami. Wokół polewamy sosem vinaigrette przygotowanym z podanych składników.
CałoĻę dekorujemy ĻwieŇymi ziołami.
MÝ/1$2$ -Ý 2/.2! /.+2*( 9 .2"8/*Ý ( )Ý!ë*Ý
Jabłko
1 szt.
Oscypek
4 plastry
Olej sojowy do smaŇenia
2 łyŇki
ņurawina – konfitura
1 łyŇka
Sok z cytryny
1 mała łyŇeczka
Sałata kolorowa
3-4 listki
Olej sojowy do polania sałaty
Jabłko i oscypek kroimy w plastry. SmaŇymy na grillu z dwóch stron zarówno jabłko jak
i oscypek. Układamy na talerzu identycznie jak caprese i polewamy konfiturĢ ŇurawinowĢ
wymieszanĢ z olejem i sokiem z cytryny. Centralnie układamy sałatħ skropionĢ oliwĢ
z oliwek.
P(+$3 9 2Ý-#Ý"9Ý +4! 9 ë.2.2(Ý 9 6Ý1986Ý,( 9 &1(++Ý
! 9 ë.2.2(Ý 9 6Ý1986Ý,( 9 &1(++Ý
Filet z sandacza
120 g
Oliwa z oliwek do smaŇenia
1 łyŇeczka
Sól i biały pieprz mielony
Marchew obrana
30 g
Seler korzeı
20 g
Por
20 g
Papryka czerwona
20 g
ĺwieŇe listki bazylii
2-3 szt. (bazyliħ moŇna zastĢpię natkĢ pietruszki)
Sól i biały pieprz mielony
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie „zapałki” i smaŇymy na płycie grillowej lub na folii
aluminiowej. Pod koniec smaŇenia wrzucamy pokrojone listki ĻwieŇych ziół, doprawiamy
do smaku solĢ i pieprzem po czym zdejmujemy z grilla i przekładamy na foliħ do smaŇenia
ryby. Na warzywa kładziemy plaster fileta rybnego. Delikatnie solimy i posypujemy
4/8
Olej sojowy
2 łyŇki
P(+$3 9 2Ý-#Ý"9Ý +4
28921621.023.png
pieprzem. CałoĻę „zamykamy” foliĢ i grillujemy do momentu usmaŇenia siħ ryby.
Podajemy z pieczywem lub z ryŇem lub pieczonymi ziemniakami.
Z.+2*($ 3Ý/Ý28
Kromki pszennego pieczywa
4-6 szt.
Oliwa z oliwek do smaŇenia pieczywa
Warzywa z grilla, takie jak do łososia
Oscypek z grilla
Korniszony
Plastry wħdliny drobiowej
Kromki pieczywa grillujemy z dwóch stron. Na wierzch układamy grillowane warzywa
identyczne jak do ryby. Na warzywa kładziemy oscypek z dodatkiem Ňurawiny lub plastry
wħdliny drobiowej z dodatkiem korniszonów.
^Ý3Ý1 9 *1$6$3$*
Receptura na 1 porcjħ
Ogony krewetek surowe
600 g
Szalotki obrane lub cebula cukrowa
10 g (½ małej szalotki)
Imbir ĻwieŇy
2 g
Kapary sparzone
10 g (1 mała łyŇeczka do herbaty)
Sok z cytryny lub z limonki
Sól
Kilka kropli Tabasco lub białego pieprzu
Ogony krewetek surowe bez skorup kroimy bardzo drobno i łĢczymy z bardzo drobno
posiekanymi szalotkami oraz sparzonymi i pokrojonymi drobno kaparami. Pod koniec
mieszania doprawiamy sokiem z cytryny, solĢ i kilkoma kroplami Tabasco. Tak
przygotowany tatar z krewetek układamy na talerzu i podajemy z sałatĢ doprawionĢ
sosem vinaigrette lub z plastrem wħdzonego łososia. Ewentualnie z sałatkĢ z owoców
cytrusowych.
5/8
28921621.024.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin