Deser jogurtowy.doc

(349 KB) Pobierz

       

 

Składniki

·         Jogurt naturalny 400 g

·         6 łyżeczek żelatyny

·         1 cukier waniliowy

·         6 łyżek cukru lub wg uznania

·         250 gram śmietany 30%

·         5 galaretek owocowych różne kolory

·         ½ szklanki gorącego mleka

·         truskawki lub inne owoce

             

 

Opis przygotowania

Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier, następnie dodać jogurt wymieszany z cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody, poczekać aż spęcznieje. Zagotować mleko, rozpuścić żelatynę ,przestudzić, wymieszać z ubitą śmietaną. 2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, następne 2 rozpuścić w takiej samej ilości wody, ostatnią galaretkę rozpuścić w 1½ szklanki wrzącej wody. Masę jogurtowo śmietanową, podzielić na 3 części, trzeciej części powinno być więcej. W przezroczystą foremkę, wlać 1 część masy (tej co jest więcej wstawić na chwilkę do lodówki, do zastygnięcia, następnie zalać 2 tężejącymi galaretkami, na to znów masa jogurtowa, następnie jedna galaretka, i tak na zmianę ,aż do wyczerpania składników. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin