Gulasz z wieprzowiny i dyni.rtf

(1 KB) Pobierz

Gulasz z wieprzowiny i dyni

Przygotowanie: 45 min.

 

Kaloryczność: 240 kcal/porcja

 

 

Składniki na 8 porcji

                            3/4 kg łopatki wieprzowej

                           

                            duże jabłko

                           

                            5 ziemniaków

                           

                            2 cebule

                           

                            kawałek dyni

                           

                            łyżka mąki

                           

                            olej

                           

                            sól, pieprz

                           

 

 

Etapy przygotowania

1.                            Mięso umyj i osusz, pokrój na kwadraty. Posól, popieprz, obtocz w mące. Rozgrzej olej i usmaż na nim mięso ze wszystkich stron na rumiano. Przełóż do garnka, dodaj obrane, pokrojone na plastry i zeszklone na oleju ze smażenia cebule. Podlej mięso 1/2 szklanki wody i duś powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodaj wydrążone łyżką kulki ziemniaków. Na samym końcu duszenia dodaj wydrążone łyżką kulki z jabłka i dyni. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z surówką z kiszonych ogórków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin