KARKÓWKA.doc

(1 KB) Pobierz

KARKÓWKA

 

Napewno tradycyjnie upiekę karkówkę .Najpierw ją pekluję  ,tak we wtorek  robię zalewę ;
woda przegotowana ostudzona ,saletra lub peklosól lub sól zmiękczająca  mięso . Do tego ziele ,listek , maggi w płynie , pieprz ziarnisty .  W sobotę rano wyjmuję , osuszam i  próbuję ( a fe)  ale muszę . Bo trzeba dosolic napewno  popieprzyć ,posypać czerwoną papryką słodką i majerankiem (duzo)  wkładam do brytfanki  ,troszku smalcu i do gorącego piekarnika  na ok 2 godzin . Podczas pieczenia podlewam powstałym sosem .
A po wyjęciu karkówki  wkładam do tego sosu białą kiełbaskę i piekę ok. 45 -50 minut .  Podaję na zimno ,do tego chrzanik (własnoręcznie utarty) doprawiony śmietaną  i niebo wgębie To najszybciej znika ze stołu 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin