Sałatka w sosie koperkowymSKŁADNIKI:* główka sałaty* 4 pomidory* 6 młodych ugotowanych ziemniaków* 2-3 dymki* zielona papryka* pęczek koperku* kilka czarnych oliwek* mała puszka tuńczyka w oleju* kilka filetów anchois* 4 jajka na twardo* ząbek czosnku* sól, pieprz* 3 łyżki octu winnego* 9 łyżek oliwyCzosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli. Pomidory umyć, 3 pokroić na cząstki, oprószyć solą, odstawić na 30 minut. Koperek umyć, posiekać. Połowę zalać octem winnym. Odstawić na 30 minut. Następnie przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać pozostały koperek. Wymieszać. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paski. Sałatę umyć, pokroić. Dymki i ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Tuńczyka podzielić na kawałki. Pomidory osączyć, przełożyć do salaterki. Dodać paprykę, ziemniaki, dymkę, sałatę, wymieszać. Jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na sałatce wraz z anchois, oliwkami, tuńczykiem o ozdobnie pociętym pomidorem. Polać sosem.
leopardg