Risotto z warzywamiSKŁADNIKI* 10 dkg ryżu* 40 dkg różnych warzyw - pietruszka, marchew, seler, kapusta, cebula, groszek zielony, kalafior itp.* łyżka tłuszczu* 5 dkg pieczarek* 1,5 szklanki sosu beszamelowego* Ryż opłukać i zalać wrzącą wodą. Wody dać 2 razy tyle co ryżu. Włożyć łyżeczkę tłuszczu. Posolić. Gotować tak długo aż woda wsiąknie w ryż. Ryż wypiec w piekarniku.* Warzywa oczyścić i opłukać. Zetrzeć je na tarce.* Wszystkie warzywa zalać wodą. Dodać łyżeczkę tłuszczu, posolić i gotować pod przykryciem.* Pieczarki i cebulę posiekać. Wlać 3-4 łyżki wody. Dodać 2 łyżeczki tłuszczu. Posolić i dusić 20 min.Przyrządzić SOS BESZAMELOWY.* szklanka rosołu,* szklanka śmietany,* 1,5 łyżki masła,* 2 łyżki mąki,* 3 dkg sera żółtego,* 1-2 żółtka,* sok z cytryny,* sól,* cukier.* Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc.* Rozprowadzić rosołem, zagotować.* Przyprawić solą, sokiem z cytryny, wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym żółtym serem.* Podgrazć - nie gotować. ------------------------------------* Ryż, pieczarki i warzywa wymieszać z połową sosu.* Ułożyć masę w żaroodpornym naczyniu i polać resztą sosu.* Zapiec w piekarniku.
leopardg