Zapiekanka ziemniaczana z jajkiemSKŁADNIKI:* 70 dkg ziemniaków* 4 pomidory* 4 jajka na twardo* dymka* 15 dkg żółtego sera* 2 ząbki czosnku* 200 ml śmietany* sól, pieprz* gałka muszkatałowaPRZYGOTOWANIE:* Ugotować ziemniaki "w mundurkach", tak aby były twardawe.* Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła.* Część grubo posiekanego szczypionu i posiekane ząbki czosnku dodać do cebuli.* Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie ułożyć cebulę i szczypiorek. Następnie na przemian układać plastry ziemniaków, jajek i pomidorów.* Ser żółty zetrzeć na tarce na średnich oczkach.* Śmietanę wymieszać z serem. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatałową.* Sosem polać ziemniaki.* Piec w piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni 25-30 minut.
leopardg