Czekolada z pistacjami.doc

(146 KB) Pobierz
Czekolada z pistacjami

Czekolada z pistacjami

 

Składniki:

 

350g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao)
puszka mleka kondensowanego (397g)
30g masła
szczypta soli
150g nie solonych pistacji

szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta suszonych płatków chilli


 

 

Wykonanie:

 

Czekoladę łamiemy na kawałki. Umieszczamy w rondlu o grubym dnie razem z kondensowanym mlekiem, masłem solą i przyprawami. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia składników.
Orzechy dodajemy do masy i całość mieszamy.
Prostokątne naczynie (dłuższy bok musi być mniejszy niż 20cm, inaczej fudge będzie płaski) wykładamy folią spożywczą i na to wykładamy masę, wygładzając jej wierzch.
Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na kawałki.
Trzymamy w lodówce lub zamrażalniku.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin