Ziemniaki.doc

(269 KB) Pobierz
Ziemniaki po francusku

Ziemniaki po francusku

składniki

1 kg ziemniaków
1/4 kostki masła
pół szklanki gęstej śmietany
łyżka mąki
20 dag boczku wędzonego, chudego
15 dag startego ostrego sera żółtego
sól
pieprz

 


sposób przygotowania

Ugotowane w łupinach ziemniaki po obraniu przeciskam przez praskę, dodaję masło, pół porcji śmietany, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wszystko mieszam.
Boczek kroję w bardzo drobne paseczki.

Duże naczynie do zapiekania smaruję masłem, wysypuję mąką, wykładam masę ziemniaczaną na grubość 1 centymetra, dziurawię widelcem, posypuje boczkiem i na końcu serem, a to wszystko skrapiam śmietaną.
Zapiekam w piekarniku około 15 minut w temp. 180-190 stopni.

 

PLUS SAŁATA W SOSIE MAJONEZIKOWO – JOGURCIKOWO.....

 

 

ZIEMNIAKI PO POLSKU

składniki

6 dużych ziemniaków
pół kostki masła
1/2 kg kurek lub innych świeżych grzybów
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

 

sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myję, osuszam i wkładam do piekarnika o temp.180-190 stopni na około 30 minut, następnie zmniejszam temp. do 160-170 stopni i piekę jeszcze przez 30 minut.

W tym czasie przyrządzam farsz. Grzyby drobno kroję i duszę w maśle z połową natki pietruszki. Najpierw duszę pod przykryciem, następnie bez, aby wyparował nadmiar wody.

Schłodzone ziemniaki kroję na dwie części wzdłuż, wybieram część miąższu ze środka i mieszam go z grzybami. Farsz doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem - dość obficie, bo smażona pietruszka bardzo lubi towarzystwo pieprzu. Farsz umieszczam w ziemniakach, na każdy kładę kawałek masła i zapiekam w piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu posypuję pietruszką.

 

Z GRZYBAMI

składniki

kilogram ziemniaków nie rozwalających się podczas gotowania
4 spore garście grzybów leśnych
2 cebule średniej wielkości
4 łyżki oliwy
spora garść twardego, startego sera - najlepszy jest parmezan
spora szczypta suszonego tymianku lub jeszcze lepiej kilka gałązek świeżego
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

 


sposób przygotowania

Wierzcie mi, świeżo starta gałka muszkatołowa to przyprawa godna królewskich podniebień.

Jej odrobina doskonale wzbogaci potrawę z ziemniaków i grzybów, należy jednak bardzo uważać, by nie przesadzić, bo nie będzie takie smakowite!!!

Ziemniaki szoruję dokładnie pod bieżącą wodą i gotuję w osolonej wodzie do średniej miękkości - około 10 minut od momentu zagotowania.

Podgotowane zalewam zimną wodą i obieram ze skóry, następnie kroję na plastry o grubości 0,5 cm.

Cebule obieram i kroję na piórka.

Grzyby dokładnie czyszczę i myję krótko pod strumieniem bieżącej wody. Odsączam dokładnie i kroję na plastry.

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i smażę cały czas mieszając przez 2 minuty, następnie dodaję grzyby i smażę przez 7-8 minut na sporym ogniu. Kiedy cały sok odparuje solę i pieprzę.

Naczynie żaroodporne smaruję połową masła i układam warstwami ziemniaki grzyby. Każdą warstwę delikatnie solę pieprzę i posypuję odrobiną gałki muszkatołowej i tymianku. Ostania warstwa to ziemniaki. Na wierzch zapiekanki kładę masło w kawałkach, posypuję serem.

Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15-20 minut.

Podaję z zieloną sałata.

 

 

 

 

 

 

 

 

SAŁATKA WARSTWOWA

składniki

0,75 kg ziemniaków sałatkowych
1 puszka groszku
5 średnich ogórków konserwowych
1 duży por
mały pęczek szczypiorku
mały pęczek natki pietruszki
5 łyżek majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

 


sposób przygotowania

Nieobrane wyszorowane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzam je i odstawiam do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: odcedzam groszek, kroję w krążki pora, a ogórki w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek siekam.

Groszek, pora, ogórki i zioła (trochę zostawiam do dekoracji) łączę ze sobą, dodaję majonez i musztardę, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem, dzielę na trzy porcje i odstawiam.
Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki, kroję w dość grube plastry i również dzielę na trzy porcje.

W dużej, koniecznie przezroczystej misie, układam warstwy sałatki, zaczynając od ziemniaków i kończąc na mieszance warzyw, ziół i majonezu.

Sałatkę wstawiam do lodówki na przynajmniej pół godziny. Przed podaniem posypuję ją resztą natki pietruszki i szczypiorku oraz odrobiną grubo zmielonego pieprzu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POWIEDZMY, ŻE SAŁATKA – ALE...

składniki

1 kg młodych ziemniaków (najlepiej malutkich, równej wielkości)
sól

sos:
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki octu winnego
1 płaska łyżeczka musztardy dijońskiej
2 małe młode cebulki wraz ze szczypiorem
2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku, szczypiorku
sól
świeżo zmielony pieprz

 

sposób przygotowania

  1. Oskrobane młode ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  2. Młode cebulki wraz ze szczypiorem drobno pokrój.
  3. W misce wymieszaj je z octem, musztardą i natką pietruszki, soląc i pieprząc do smaku.
  4. Następnie, cały czas energicznie mieszając trzepaczką do sosów, powoli wlewaj oliwę.
  5. Gdy sos osiągnie konsystencję emulsji wymieszaj go z ziemniakami.
  6. Sałatkę wstaw na pół godziny do lodówki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin