Ziemniaki po francusku
składniki
1 kg ziemniaków 1/4 kostki masła pół szklanki gęstej śmietany łyżka mąki 20 dag boczku wędzonego, chudego 15 dag startego ostrego sera żółtegosólpieprz
sposób przygotowania
Ugotowane w łupinach ziemniaki po obraniu przeciskam przez praskę, dodaję masło, pół porcji śmietany, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wszystko mieszam. Boczek kroję w bardzo drobne paseczki. Duże naczynie do zapiekania smaruję masłem, wysypuję mąką, wykładam masę ziemniaczaną na grubość 1 centymetra, dziurawię widelcem, posypuje boczkiem i na końcu serem, a to wszystko skrapiam śmietaną.Zapiekam w piekarniku około 15 minut w temp. 180-190 stopni.
PLUS SAŁATA W SOSIE MAJONEZIKOWO – JOGURCIKOWO.....
ZIEMNIAKI PO POLSKU
6 dużych ziemniaków pół kostki masła 1/2 kg kurek lub innych świeżych grzybów pęczek natki pietruszki sól pieprz
Ziemniaki dokładnie myję, osuszam i wkładam do piekarnika o temp.180-190 stopni na około 30 minut, następnie zmniejszam temp. do 160-170 stopni i piekę jeszcze przez 30 minut. W tym czasie przyrządzam farsz. Grzyby drobno kroję i duszę w maśle z połową natki pietruszki. Najpierw duszę pod przykryciem, następnie bez, aby wyparował nadmiar wody. Schłodzone ziemniaki kroję na dwie części wzdłuż, wybieram część miąższu ze środka i mieszam go z grzybami. Farsz doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem - dość obficie, bo smażona pietruszka bardzo lubi towarzystwo pieprzu. Farsz umieszczam w ziemniakach, na każdy kładę kawałek masła i zapiekam w piekarniku około 15 minut. Po wyjęciu posypuję pietruszką.
Z GRZYBAMI
kilogram ziemniaków nie rozwalających się podczas gotowania4 spore garście grzybów leśnych2 cebule średniej wielkości4 łyżki oliwyspora garść twardego, startego sera - najlepszy jest parmezanspora szczypta suszonego tymianku lub jeszcze lepiej kilka gałązek świeżegoszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej2 łyżki masła
Wierzcie mi, świeżo starta gałka muszkatołowa to przyprawa godna królewskich podniebień.Jej odrobina doskonale wzbogaci potrawę z ziemniaków i grzybów, należy jednak bardzo uważać, by nie przesadzić, bo nie będzie takie smakowite!!! Ziemniaki szoruję dokładnie pod bieżącą wodą i gotuję w osolonej wodzie do średniej miękkości - około 10 minut od momentu zagotowania.Podgotowane zalewam zimną wodą i obieram ze skóry, następnie kroję na plastry o grubości 0,5 cm.Cebule obieram i kroję na piórka.Grzyby dokładnie czyszczę i myję krótko pod strumieniem bieżącej wody. Odsączam dokładnie i kroję na plastry. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i smażę cały czas mieszając przez 2 minuty, następnie dodaję grzyby i smażę przez 7-8 minut na sporym ogniu. Kiedy cały sok odparuje solę i pieprzę.Naczynie żaroodporne smaruję połową masła i układam warstwami ziemniaki grzyby. Każdą warstwę delikatnie solę pieprzę i posypuję odrobiną gałki muszkatołowej i tymianku. Ostania warstwa to ziemniaki. Na wierzch zapiekanki kładę masło w kawałkach, posypuję serem.Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15-20 minut.Podaję z zieloną sałata.
SAŁATKA WARSTWOWA
0,75 kg ziemniaków sałatkowych1 puszka groszku5 średnich ogórków konserwowych1 duży pormały pęczek szczypiorkumały pęczek natki pietruszki5 łyżek majonezu1 łyżka ostrej musztardyświeżo zmielony czarny pieprzsól
Nieobrane wyszorowane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie do miękkości.Po ugotowaniu odcedzam je i odstawiam do wystygnięcia.W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki: odcedzam groszek, kroję w krążki pora, a ogórki w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek siekam.Groszek, pora, ogórki i zioła (trochę zostawiam do dekoracji) łączę ze sobą, dodaję majonez i musztardę, mieszam, przyprawiam solą i pieprzem, dzielę na trzy porcje i odstawiam.Wystudzone ziemniaki obieram ze skórki, kroję w dość grube plastry i również dzielę na trzy porcje. W dużej, koniecznie przezroczystej misie, układam warstwy sałatki, zaczynając od ziemniaków i kończąc na mieszance warzyw, ziół i majonezu.Sałatkę wstawiam do lodówki na przynajmniej pół godziny. Przed podaniem posypuję ją resztą natki pietruszki i szczypiorku oraz odrobiną grubo zmielonego pieprzu.
POWIEDZMY, ŻE SAŁATKA – ALE...
1 kg młodych ziemniaków (najlepiej malutkich, równej wielkości)sólsos:4 łyżki oliwy extra vergine2 łyżki octu winnego1 płaska łyżeczka musztardy dijońskiej2 małe młode cebulki wraz ze szczypiorem2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku, szczypiorkusólświeżo zmielony pieprz
Schowany