Kalafior zapiekany z brokułami.rtf

(7 KB) Pobierz
Kalafior zapiekany z broku³ami

Kalafior zapiekany z brokułami

 

Składniki na 4 porcje:

mały kalafior

40 dag brokułów

20 dag marchewki

20 dag gotowanej szynki

sos serowy:

3 łki masła

2 łki mąki

szklanka śmietanki

pół szklanki mleka

12 dag startego ementalera

starta gałka muszkatołowa

l, pieprz

 

Z kalafiora usuń głąb oraz liście i podziel go na różyczki. Opłucz i odsącz. Brokuły umyj i osącz, potem usuń liście, oddziel różyczki, ogonki nieco skróć i natnij na końcach na krzyż (dzięki temu szybciej się ugotują).

 

Marchewkę oskrob i pokrój w drobną kostkę, szynkę pokrój w plastry, a potem w paski.

W garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż kalafior i brokuły - gotuj je, aż zrobią się miękkie. Wyjmij na durszlak. Marchewkę zalej do połowy wodą i gotuj około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.

 

Teraz rozgrzej piekarnik do 200°C.

 

Przygotuj sos: masło rozpuść w garnku i zasmaż w nim mą na brązowo. Wlej mleko i śmietankę, gotuj jeszcze przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Na koniec wsyp ser, przyprawy i ponownie gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

 

Warzywa ułóż w formie sufletowej, ozdób szynką i polej sosem serowym.

Piecz przez około 15 minut, aż ser nabierze jasnobrązowego koloru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin