SURÓWKA Z POMIDORÓW I ZIELONEJ SAŁATY by szelma
4 duże pomidory 3 garscie zielonej sałaty (listkowa, lodowa, dębowa, rukola) 3/4 szklanki śmietany ( do posiłków węglowych dać jogurt) 2 ząbki czosnku sok z cytryny bazylia lub natka pietruszki sól, pieprz, fruktoza ewentualnie łyżka musztardy Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę i pokroic je na kawałki. Sałatę opłukać i dokładnie odsączyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i fruktozą (po szczypcie), zmiksować z jogurtem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Kto woli ostrzejsze surówki, może dodać musztardę. Pomidory przełożyć do salaterki wyłożonej liścmi sałaty. Tuż przed podaniem polac sosem i posypać posiekaną bazylią (natką). Można posypać pomidory krewetkami z puszki i podawać jako samodzielną przystawkę.
izaa25