KOTLET DE VOLAILLE
· piersi z kurczaka 2 szt
· masło 8 dag
· jajka 2 szt
· bułka tarta 1 do panierowania
· mąka 1 do panierowania
· olej 1 do smażenia
· cytryna 1 szt
· zielenina 1 pęczek
· sól 1 do smaku
· pieprz zielony 1 do smaku
Piersi kurczaka umyć i rozbić na cienkie, szerokie płaty. Rozbite płaty mięsa oprószyć solą, zielonym pieprzem i posypać posiekaną zieleniną. Na środek każdego kotleta nałożyć po kawałku masła uformowanego w wałek Ciasno zrolować, podwijając do środka boki płata. Ruloniki spiąć wykałaczkami. Kotlety obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej. Usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Podawać z plasterkami cytryny i np. frytkami.
Kotlet De Volaille 2
Składniki:
· 2 piersi z kur lub kurczakow
· 2 lyzki masla
· 2 male jaja
· 1-2 lyzki maki
· 3 lyzki tartej bulki
· głęboki garnek z olejem lub frytownica
· sól
Sposób przygotowania:
· Oczyszczone piersi umyć, osuszyć, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, włożyc do niego łyżke masła i zacisnać brzegi. Filety posolić. Jest jeszcze inna metoda polegająca na rozbiciu mięsa na cienką warstwę tak aby nie porobić dziur. Następnie nałożyć masło i zwinąć w rulon i pozaciskać końcówki aby podczas pieczenia nie wypłyneło masło. Mniej doświadczeni mogą zastapić masło serem żółtym.
· Roztrzepac jaja, przygotować na talerzykach mąke i przesianą tartą bułke, kotlety panierowac w mące, jaju i bułce, formując w rękach z mięsa stożek. Rozgrzac olej i smażyć w głębokim oleju. Położyc na każdym kotlecie krążek masła i plasterek cytryny. Podawać z zielonym groszkiem lub marchewką .
Zawijańce z piersi kurczaka
2 duże filety z kurczaka20 dag żółtego sera45 dag pieczarek2 łyżeczki masłapół szklanki mleka kondensowanego lub śmietany1,5 łyżeczki mąkitłuszcz do smażeniajajobułka tartaczosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka
Filety umyć, obrać z odpadków i rozłożyć tak jak mięso na rolady, lekko rozbić. Posypać czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną, podzielić na pół. Żółty ser pokroić w kostkę. Na środek każdego filetu położyć pieczarki i ser oraz trochę masła, zwinąć w roladki. Następnie opanierować w jaju i bułce tartej, smażyć na tłuszczu doprawiając i nakłuwając widelcem lub szpikulcem. Resztę pieczarek zagotować, wlać mleko rozrobione z mąką i mieszać aż zgęstnieje. Sosem polewać gotowe zawijańce.
hubira