Kotlet de volaille.doc

(41 KB) Pobierz

KOTLET DE VOLAILLE

Składniki

·         piersi z kurczaka 2 szt

·         masło 8 dag

·         jajka 2 szt

·         bułka tarta 1 do panierowania

·         mąka 1 do panierowania

·         olej 1 do smażenia

·         cytryna 1 szt

·         zielenina 1 pęczek

·         sól 1 do smaku

·         pieprz zielony 1 do smaku

Sposób przyrządzenia

Piersi kurczaka umyć i rozbić na cienkie, szerokie płaty.
Rozbite płaty mięsa oprószyć solą, zielonym pieprzem i posypać posiekaną zieleniną.
Na środek każdego kotleta nałożyć po kawałku masła uformowanego w wałek Ciasno zrolować, podwijając do środka boki płata. Ruloniki spiąć wykałaczkami. Kotlety obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej.
Usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Podawać z plasterkami cytryny i np. frytkami.

http://www.gotowanie.v9.pl/img/tcl2.gif

Kotlet De Volaille 2

 

 

Składniki:

·         2 piersi z kur lub kurczakow

·         2 lyzki masla

·         2 male jaja

·         1-2 lyzki maki

·         3 lyzki tartej bulki

·         głęboki garnek z olejem lub frytownica

·         sól

 

Sposób przygotowania:

·         Oczyszczone piersi umyć, osuszyć, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, włożyc do niego łyżke masła i zacisnać brzegi. Filety posolić. Jest jeszcze inna metoda polegająca na rozbiciu mięsa na cienką warstwę tak aby nie porobić dziur. Następnie nałożyć masło i zwinąć w rulon i pozaciskać końcówki aby podczas pieczenia nie wypłyneło masło. Mniej doświadczeni mogą zastapić masło serem żółtym.

·         Roztrzepac jaja, przygotować na talerzykach mąke i przesianą tartą bułke, kotlety panierowac w mące, jaju i bułce, formując w rękach z mięsa stożek. Rozgrzac olej i smażyć w głębokim oleju. Położyc na każdym kotlecie krążek masła i plasterek cytryny. Podawać z zielonym groszkiem lub marchewką .

 

Zawijańce z piersi kurczaka

 

2 duże filety z kurczaka
20 dag żółtego sera
45 dag pieczarek
2 łyżeczki masła
pół szklanki mleka kondensowanego lub śmietany
1,5 łyżeczki mąki
tłuszcz do smażenia
jajo
bułka tarta
czosnek granulowany
przyprawa do kurczaka

Filety umyć, obrać z odpadków i rozłożyć tak jak mięso na rolady, lekko rozbić. Posypać czosnkiem. Pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć dusząc aż zmiękną, podzielić na pół. Żółty ser pokroić w kostkę. Na środek każdego filetu położyć pieczarki i ser oraz trochę masła, zwinąć w roladki. Następnie opanierować w jaju i bułce tartej, smażyć na tłuszczu doprawiając i nakłuwając widelcem lub szpikulcem. Resztę pieczarek zagotować, wlać mleko rozrobione z mąką i mieszać aż zgęstnieje. Sosem polewać gotowe zawijańce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin