Melecytoza-miód cementowy.pdf

(226 KB) Pobierz
http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=pasiec
Czasopismo pszczelarskie PASIEKA - pszczelarstwo, pszczoły, ule, miód, informacje...
Page 1 of 2
pszczoły.pl>Dwumiesięcznik Pasieka Szukaj
W MOJEJ PASIECE ABECADŁO NAUKA W PASIECE CHOROBY W PASIECE PRODUKTY PASIECZNE ARCHIWUM
PASIECZNE ABECADŁO
W numerze
Melecytoza co to takiego?
Pod koniec minionego sezonu niektórzy
pszczelarze, szczególnie ci młodsi
staŜem, zetknęli się nowym w ich
pszczelarskiej praktyce zjawiskiem.
Podczas odsklepiania plastrów ze
zdumieniem stwierdzali obecność
skrystalizowanego miodu o takiej
twardości, Ŝe gięły się zęby widelców.
Korki tego jasnoszarego miodu szczelnie
wypełniały całe szeregi komórek, a
niekiedy całą powierzchnię plastrów. Próby wirowania takich plastrów kończyły się
najczęściej ich wyłamaniem, nawet jeśli miodarka pracowała na niewielkich obrotach.
Kończący się sezon nie skłaniał do prób podawania plastrów wypełnionych tą dziwną
spadzią rodzinom pszczelim, zwłaszcza Ŝe pszczoły po "oblizaniu" rzadkiego miodu
zabierały się raczej do usuwania twardych korków. Pozostawienie w zapasach
zimowych miodu spadziowego z duŜą zawartością tzw. miodu cementowego kończy się
prawie w stu procentach osypaniem rodzin. Podczas zimowli występuje bowiem często
deficyt wody i pszczoły nie są w stanie rozpuścić skrystalizowanego w komórkach
miodu. Giną po prostu z pragnienia.
W skrajnych przypadkach pszczelarze niedysponujący wystarczającą liczbą zapasowych
plastrów skazani byli na poŜyczanie od przyjaciół ramek z odbudowaną woszczyną, aby
zazimować pszczoły na zapasach strawnych dla zimujących rodzin. Z uwagi na późne
wystąpienie spadzi w Polsce południowej i problemy z terminowym uzupełnieniem
zapasów zimowych naleŜy się liczyć ze znacznymi stratami w pogłowiu rodzin
pszczelich. Konsekwencją tego faktu będzie najprawdopodobniej zwiększone
zapotrzebowanie na pakiety, odkłady oraz matki pszczele.
Ten problem, znany większości polskich pszczelarzy prawie wyłącznie z literatury, stał
się udręką właścicieli pasiek korzystających z poŜytków spadziowych w Austrii,
Niemczech, Grecji i innych krajach zachodnich. Co rok u w miodzie spadziowym
pojawia się tam duŜa ilość miodu cementowego. Pszczelarze muszą dostosować
metody gospodarki pasiecznej do tego zjawiska, którego przyczyną jest melecytoza.
Melecytoza (melezytoza), zwana potocznie cukrem modrzewiowym, jest z chemicznego
punktu widzenia trójcukrem nieredukującym o wzorze sumarycznym C 18 H 32 O 16
2H 2 O, tzn. węglowodanem, wiąŜącym dodatkowo dwie cząsteczki wody. Przekłada się
to bezpośrednio na szybkość krystalizacji, gdyŜ krystalizować moŜe miód o
podwyŜszonej zawartości wody, czyli niedojrzały. Melecytoza wbrew swej zwyczajowej
nazwie występuje nie tylko w spadzi modrzewiowej, lecz równieŜ w sosnowej,
świerkowej i jodłowej, a czasami w spadzi drzew liściastych. Jej zawartość, wg róŜnych
źródeł, moŜe wynosić od 5 do 44%. Co ciekawe, badania z ostatnich lat wykazują brak
tego trójcukru w soku roślinnym. Oznacza to, Ŝe melecytoza jest najprawdopodobniej
syntetyzowana z cukrów prostych w organizmach owadów wytwarzających spadź
mszyc i pluskwiaków. Praktyczny aspekt tego problemu to znalezienie skutecznego
sposobu na odzyskanie zgromadzonego przez pszczoły miodu oraz uniknięcie strat
związanych ze zniszczeniem plastrów podczas miodobrania.
Najgorszą z moŜliwych opcji jest rozwiązanie
"siłowe"próba odwirowania plastrów ze
skrystalizowanym miodem. Kończy się to
nieodmiennie wyłamaniem plastrów bez
względu na rodzaj miodarki i wielkość jej
obrotów. MoŜna oczywiście zwilŜyć wodą
wyłamane fragmenty i podać pszczołom do
osuszenia w pobliŜu pasieczyska, lecz wiąŜe się
to z ryzykiem wywołania rabunków,
roznoszenia chorób i ze stratami w suszu,
którego zazwyczaj nigdy nie ma za wiele.
Inną, spotykaną w literaturze metodą postępowania jest zwilŜenie plastrów i
wystawienie ich poza terenem pasieczyska w celu wyrabowania ich przez pszczoły.
Odzyskujemy wówczas ramki z woszczyną, lecz prawie w całości tracimy zgromadzony
przez pszczoły miód spadziowy. Pszczoły nie są w stanie opróŜnić plastrów do końca,
więc rolą pszczelarza jest wytrzepanie pozostałości na rozłoŜone arkusze papieru, a
następnie, po rozpuszczeniu wodą, podanie ich do podkarmiaczek. WiąŜe się to jednak
Zdjęcie: Rafał Krawczyk, Janusz Pudełko
Wydarzenia
Jubileusz profesora
Jerzego Woyke
Apimondia 2009
Kamiańskie klimaty
W mojej pasiece
Zimowa pasieka
Drzewa i krzewy dla
naszej pasieki
Ul leŜak dla hobbysty,
cz. 1.
Moja metoda
zintegrowanej walki z
Varroa destructor
Pozyskujmy pierzgę
Kalejdoskop
Miody pitne, sycone
czy niesycone?
Z Pasieką w świat
4 000 000 kilo miodu
w 6 tygodni
Międzynarodowe
Kongresy
Pszczelarskie
Apimondii
Nauka w pasiece
Monitorowanie
mikroklimatu rodziny
pszczelej
system WMA, cz. 1.
Wszystko, co o
plastrze i wosku
pszczelim wiedzieć
naleŜy, cz. 4.
Pasieka poleca
Miód i produkty
pszczele dla zdrowia,
urody i podniebienia
Zdjęcie: Rafał Krawczyk, Janusz Pudełko
Z pasieki do kuchni
Ptysie, sernik z pianką
Historia
Saga rodu Kurpielów
http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=pasieczne_abecadlo&art...
2010-01-13
220449912.008.png 220449912.009.png 220449912.010.png 220449912.011.png 220449912.001.png 220449912.002.png 220449912.003.png 220449912.004.png 220449912.005.png 220449912.006.png
Czasopismo pszczelarskie PASIEKA - pszczelarstwo, pszczoły, ule, miód, informacje...
Page 2 of 2
Kącik dla dziadków
i wnuczków
O pszczole, kociczce
Kundzi i kocurku
Tetroniuszu
z dodatkowymi nakładami robocizny.
Wędrowni pszczelarze austriaccy, którzy spotykają się z problemem miodu
cementowego, często decydują się na przeniesienie pasieki w inne miejsce, aby nie
dopuścić do zalania plastrów miodem z melecytozą. Pszczelarzy prowadzących
gospodarkę stacjonarną nie stać jednak najczęściej na wywiezienie pszczół, zwłaszcza
gdy pasieka uloowana jest w duŜym kompleksie leśnym.
W pasiekach towarowych, jeŜeli juŜ nastąpi skrystalizowanie miodu w plastrach, naleŜy
postępować w następujący sposób. Wszystkie plastry, po odsklepieniu i stwierdzeniu
obecności miodu skrystalizowanego, układa się szczelnie warstwami w 200litrowych
beczkach przeznaczonych do przechowywania miodu. Następnie zalewa się je letnią
wodą tak, aby Ŝaden plaster nie wystawał ponad jej powierzchnię. Po 48 godzinach
ociekające wodą plastry trafiają do miodarki. Grad uderzających o ściany miodarki
grudek cukru świadczy o opróŜnianiu plastrów z jego resztek. Słodka woda z drobinami
skrystalizowanego miodu spadziowego trafia następnie do mieszalnika do syropu, gdzie
jest mieszana aŜ do całkowitego rozpuszczenia grudek. W wypadku niskiego stęŜenia
cukrów, co bardzo łatwo sprawdzić organoleptycznie, dodaje się syty lub cukru.
Następnie uzyskany w ten sposób syrop jest podawany do podkarmiaczek. Pszczoły
pobierają go bardzo chętnie, i co ciekawe, nie ulega on powtórnie tak szybkiej
krystalizacji. Syrop nie powinien jednak trafiać do rodzin pszczelich, które nadal
korzystają z poŜytku spadziowego, ze względu na moŜliwość jego powtórnej
krystalizacji wraz ze świeŜo znoszoną spadzią. JeŜeli pasieka znajduje się na obszarze
występowania spadzi, operację naleŜy wykonać po zakończeniu występowania poŜytku,
a w skrajnych przypadkach dopiero w kolejnym sezonie pszczelarskim.
PowyŜszą metodę pszczelarze mogą z powodzeniem wykorzystać do rozpuszczania
miodów z roślin krzyŜowych i miodu rzepakowego, które mają równieŜ tendencję do
wczesnej krystalizacji. Tu jednak zawsze pozostaje alternatywa podgrzania plastrów w
pracowni, komorach cieplnych lub suszarkach do pyłku, na który to zabieg melecytoza
jest odporna.
Miejmy nadzieję, Ŝe problemy z miodem zawierającym melecytozę nie będą się
pojawiały zbyt często. PoniewaŜ jednak nasadzenia modrzewi są ostatnio znaczne,
zarówno w lasach, jak i ogrodach przydomowych oraz pasach przydroŜnych, w
przyszłości moŜe to wpłynąć na zwiększenie ilości spadzi będącej zarodnikiem
krystalizacji miodu.
Pasieka 1/2003
Kącik kolekcjonera
Rzeźby i figurki z
motywami
pszczelarskimi
Marek Kolek
«« powrót
©20032010 Dwumiesięcznik "PASIEKA" portal www.pszczoly.pl
http://www.pasieka.pszczoly.pl/index.php?s=vjufile&grkat=pasieczne_abecadlo&art...
2010-01-13
220449912.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin