Co czym przyprawiać?
Zupy
Fasolowa: liść laurowy, czerwona papryka, cebula, estragon. Barszcz: pieprz czarny, korzeń pietruszki, liść laurowy, czosnek, cytryna.Rosół z kury: natka pietruszki, papryka czerwona, cebula, cytryna.
Ziemniaczana: natka pietruszki, liść selera, papryka czerwona, cebula, majeranek, liść laurowy.Grzybowa: natka i korzeń pietruszki, pieprz czarny mielony, cebula, papryka czerwona. Gulaszowa: cebula, kminek, papryka czerwona, pieprz czarny, owoce papryki zielonej, natka pietruszki.Owocowa: cynamon, goździki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, wanilia.Rybna: liść laurowy, pieprz czarny, papryka czerwona, cebula, korzeń pietruszki, szafran, czosnek, cytryna.Buliony: czosnek, cebula, natka pietruszki, korzeń pietruszki, seler, pieprz czarny, papryka czerwona, papryka zielona (owoce), szafran, imbir, gałka muszkatołowa.Z kapusty włoskiej: natka pietruszki, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, koper, czosnek. Kapuśniak: cebula, czosnek, koper, papryka czerwona, pieprz czarny, kminek, liść laurowy, majeranek, bazylia.Rosół z wołowiny: pieprz, majeranek, tymianek, natka pietruszki, seler, cebula, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa. Flaki: papryka czerwona, majeranek, czosnek, pieprz czarny mielony.Pomidorowa: cebula, liść laurowy, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, seler.Jarzynowa: natka i korzeń pietruszki, cebula, seler, pieprz czarny, papryka czerwona.
Fasola: liść laurowy, cząber, cebula, czosnek, papryka czerwona, korzeń pietruszki, estragon, koper, bazylia.Ziemniaki: majeranek, liść laurowy, cebula, papryka w proszku, pieprz.Kapusta: cebula, pieprz czarny mielony, papryka czerwona w proszku, cząber, tymianek, kminek.Kapusta włoska: kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, majeranek. Soczewica: cząber, liść laurowy, cebula, papryka czerwona, czosnek, cytryna.Kapusta kwaszona: papryka czerwona, koper, cebula, bazylia. Dynia: koper, papryka czerwona w proszku.Mieszanka warzywna: koper, natka pietruszki, seler, majeranek, cząber.Groszek zielony: czosnek, cebula, koper, natka pietruszki.
Baranina: estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki, mieszanki przyprawowe - chili i curry.Cielęcina: bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, mieszanka curry. Wieprzowina: czosnek, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, mieszanka curry. Mięso pieczone na ruszcie: majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, mieszanki przyprawowe -- curry, chili.Ryby: bazylia, cząber, koper, bylica pospolita, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, seler, tymianek, cebula. Wołowina: koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, mieszanki przyprawowe - chili i curry.Drób: cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, mieszanka przyprawowa curry. Dziczyzna: estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, jałowiec.
Z ziemniaków: cebula, pieprz czarny mielony, seler, natka pietruszki, hyzop lekarski, estragon. Ćwikła: kminek, chrzan, cząber, melisa, kapary. Z kapusty: kminek. Z pomidorów: szczypiorek, natka pietruszki, pieprz czarny mielony, bazylia, cytryna. Z rzodkiewki: kminek, szczypior, cytryna, pieprz czarny mielony. Z ogórków: koper, natka pietruszki, sok cytrynowy, pieprz czarny mielony, papryka, czosnek. Z mieszanki warzyw: cebula, pieprz czarny mielony, cytryna, musztarda, szczypior, czosnek, bazylia, estragon, bakłażany.
Z zielonego groszku: estragon, melisa, cząber.
Omlet z jaj: natka pietruszki, papryka zielona, cebula, szczypiorek, pieprz, bazylia, estragon, papryka czerwona (w proszku). Potrawy z sera: kminek, papryka, pieprz czarny mielony, kapary, szczypiorek, cebula, selery, koper, chrzan, rzodkiewki. Kompoty: cytryna, cynamon, goździki, rabarbar, grape-fruit.
wiesiadarmach