Karasie gotowane pod sosem śmietanowym z pulpetami
Przygotuj: 1,5 kilograma karasi, 2 pęczki włoszczyzny, 3 cebule, 5 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 2-3 listki laurowe, 1 łyżkę masła, 1 czubatą łyżkę mąki, zielony koperek, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczkę cukru.Przygotuj na pulpety: 0,5 kilograma filetów z ffądry, 1 łyżkę mąki, 3 ziarenka czarnego pieprzu, 7 ziarenek ziela angielskiego, kawałek gałki muszkatołowej, 1 małą cebulę, 1/2 bułki francuskiej, 1 łyżkę masła, 2 jajka.Jak to zrobić? - Karasie oczyścić, natrzeć solą, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę, ułożyć w emaliowanym rondlu. Przygotować wywar z włoszczyzny, cebuli i przypraw, przecedzić, ciepłym zalać ryby, by byty pokryte. Rondel ustawić na płycie i gotować na ostrym ogniu 15-20 minut. W tym czasie z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić 2 szklankami wywaru warzywnego, doprowadzić do wrzenia, dodać śmietanę, cukier, drobno posiekaną cebulę, wymieszać. Gotowe ryby ułożyć na półmisku, ugarnirować pulpetami.Podawać z surówką ze świeżej kapusty i marchwi lub zieloną sałatą.Jak zrobić pulpety? - Filety z flądry przepuścić przez maszynkę do mięsa, posolić, dodać utłuczony grubo pieprz i ziele angielskie, drobno posiekaną, uduszoną na maśle cebulę, wcześniej namoczoną w wodzie i wyciśniętą bułkę francuską. Całość wymieszać na jednorodną masę, dodać 1/2 łyżki masła, jajka, świeżo utartą gałkę muszkatołową, jeszcze raz wymieszać i przetrzeć przez sitko. Stolnicę posypać mąką, utoczyć z farszu grubą parówkę, zawinąć w czyste płótno, zawiązać końce, przełożyć do naczynia z zimną posoloną wodą i gotować 15-20 minut, ostudzić aby farsz stwardniał, a wówczas pokroić go na krótkie kawałki.
Tatar73