Produkty potrzebne do przepisu
· 3 surowe makrele (ok. 350 g każda)
· 200 g czerwonych porzeczek
· 2 cebule
· 7 cm korzenia imbiru
· 3 pomidory
· 5 łyżek oliwy z oliwek
· 1 łyżka jasnego sosu sojowego
· 1 łyżka octu balsamicznego
· 1 gałązka bazylii
· sól i pieprz do smaku
· ciasto do naleśników:
· 1/2 szklanki mleka
· 4 jajka
· 1 szklanka mąki ,szczypta soli
- Przepis na makrelę z porzeczkami pokazała mi pewna staruszka jeszcze we Francji. Kwaśne porzeczki zastępują w tej potrawie cytrynę. Podczas smażenia makreli musicie bardzo uważać, ponieważ tuż po włożeniu ryby na gorący tłuszcz tworzy się dość wysoki płomień na patelni, który dość szybko gaśnie. Jest to bardzo widowiskowe, przy czym nad kuchenką nie powinno znajdować się nic, co mogłoby się zająć ogniem. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Czas chłodzenia: 1 godz.
· Jak to zrobić: 1. Wypatrosz makrele i odetnij z nich filety. Usuń ości. 2. Oskrob imbir krawędzią łyżeczki i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. 3. Do imbiru dodaj ocet balsamiczny i sos sojowy. 4. Połowę porzeczek obierz z szypułek i przetrzyj przez sitko do miski z imbirem. 5. Wymieszaj marynatę i rozłóż równomiernie na filetach. Miskę z rybą zafoliuj i wstaw na 1 godzinę do lodówki. 6. Przygotuj placki naleśnikowe: przesiej mąkę i wymieszaj z solą. 7. Roztrzep jajka i wlewaj powoli do miksowanej mąki. 8. Nie wyłączając miksera, wlej powoli mleko. 9. Do ciasta dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj. 10. Na patelnię wlej łyżkę oliwy i usmaż naleśniki. Placki powinny być dość grube, żeby się nie rozpadły podczas faszerowania. 11. Pokrój pomidory na 1 cm plastry. 12. Cebule pokrój w cienkie piórka. 13. Posiekaj bazylię. 14. Wyjmij filety z lodówki, posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. 15. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy i przełóż filety skórą do góry. Obsmaż je z obu stron. (Uwaga na wysoki płomień). 16. Na naleśniku rozłóż cebulę, pomidory, rybę i bazylię. Zawiń naleśnik. Ozdób porzeczkami, możesz też skropić porzeczkową marynatą.
Tatar73