kapusta pekińska,spory ogórek zielony,dwa pomidorki
pół kostki serka feta,dwa ząbki czosnku,oliwa z oliwek,pieprz,sól,papryka słodka.
Pekińską kapustę kroimy (szatkujemy),serek feta kroimy w kostkę, ogórki obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski. Obieramy czosnek i ścieramy go na tarce na najmniejszych oczkach. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę, szczyptę soli. Mieszamy dobrze i wlewamy do sałatki.
1 kg ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych w plasterki 3 duże pomidory obrane, bez pestek, pokrojone 11pęczek koperku-pokroić 1papryka pokrojona w paski 1cebula cienko pokrojona 1 liść naci selera 3-4 filety sardeli 6 jaj ugotowanych na twardo pokrojone w ćwiartki 150 g tuńczyka cienko pokrojonego 100g tuńczyka z oleju 1 szklanka oliwy z oliwek ocet sól 1 świeży majeranek
W pierwszej warstwie ułożyć pokrojone ziemniaki, następnie pomidory, koper, paprykę, cebulę i seler. Dodać jaja I tuńczyka. Dodać oliwę, ocet I doprawić solą do smaku. Na wierzch przyozdobić majerankiem.
Składniki:
250g ugotowanego mięsa z kurczaka,2 strąki czerwonej papryki,150 ml gęstej kwaśnej śmietany,50 ml majonezu,150g osączonej z zalewy kukurydzy konserwowanej,150g ugotowanego na sypko białego ryżu,1/2 łyżeczki sproszkowanego chili,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone w kawałki mięso z kurczaka, kukurydzę, ryż, i sproszkowane chili. Polać śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz.
puszka ananasa,30 dag sera żółtego,5-6 ząbków czosnku (lub jak ktoś lubi to więcej),majonez,
jogurt naturalny,sól pieprz do smaku. Przygotowanie:
Ananasa kroimy w kostkę, ser tarkujemy, czosnek wyciskamy.Mieszamy wszystko z kilkoma łyżkami majonezu i jogurtu, dodajemy trochę soku z ananasa, sól i pieprz. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
1/2 kalafiora,2 marchewki,1/2 puszki groszku,puszka fasoli czerwonej,z 4-5 ogórków konserwowych,majonez,musztarda,mleko,sól,pieprz. Przygotowanie:
Marchewkę pokroić w dużą kostkę i obgotować. Kalafiora podzielić na małe kawałki 2x2cm i także obgotować. Warzywa muszą być miękkie ale nie rozpadać się . Wrzucić do miski dodać groszek, pokrojone w grubą kostkę ogórki i fasolę (można również dodać kukurydzę konserwową, pokrojoną cebulę ). W kubeczku wymieszać 2-3 łyżki majonezu z łyżką musztardy i odrobiną mleka tak, aby przypominało konsystencją kefir. Wymieszać z warzywami.
1 opakowanie tortellini (pod folią),1 por,wędlina - szynka, kiełbasa szynkowa, ok. 200 g,puszka kukurydzy,puszka ananasa,4-5 mandarynek,majonez, najlepiej Kielecki,
łyżka śmietany lub jogurtu,sól, pieprz.
Tortellini ugotować zgodnie z przepisem. Por pokroić w drobne pół talarki, wędlinę w kosteczki lub paseczki, jeśli w plastrach. Kukurydzę i ananasa odsączyć a następnie pokroić w kosteczkę, Mandarynki obrać, pokroić na małe części. Wszystko wymieszać, dodać majonez (rozrobiony ew. z łyżką śmietany lub jogurtu, jak kto lubi), sól, pieprz.
200 g fasoli jaś,kilka gałązek świeżej szałwi,5 łyżek oliwy z oliwek,sól, pieprz,500 g fasolki szparagowej,1 gałązka świeżego rozmarynu,1 mała cebula,200 g owczego sera,2 pomidory,3 łyżki octu winnego.
Fasolę jaś włożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na 12 godz. Dodać szałwię, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Całość gotować do miękkości na wolnym ogniu. Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek i łyka włożyć do wrzącej osobnej wody, dodać rozmaryn i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Fasolę jaś i szparagową odcedzić. Cebulę oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Ser pokroić w kostkę. Pomidory umyć, po wykrojeniu stwardniałych nasad szypułek pokroić w ósemki. Fasolę jaś i szparagową ułożyć na, talerzach, następnie pomidory i ser. Z octu, pozostałej porcji oleju, soli i pieprzu przygotować sos i polać nim każdą porcję sałatki. Odstawić na 15 minut.
50 g porów10 dag majonezu1 puszka ananasówsól, cukier, cytryna
Jasne części dobrze oczyszczonych porów pokroić w poprzek na ok. 0,5 cm. Pory wymieszać z posiekanymi ananasami, majonezem i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać,doprawić solą, cukrem i sokiem z ananasa. Dobrze schłodzić
1 paczka mrożonych paluszków krabowych (ok. 250g)2 łodygi selera naciowego1 mała puszka kukurydzy1/2 puszki ananasówjogurt naturalny2 łyżki majonezupieprz i sól do smaku
Kraby rozmrozić, pokroić w kawałeczki. Dodać do tego pokrojone: seler i ananasy oraz kukurydzę. Zalać jogurtem i majonezem. Posolić i popieprzyć do smaku.
60 dag ugotowanych w łupinach ziemniaków,
10 dag marynowanych pieczarek,
2 łyżki zalewy z pieczarek,
100 ml gęstej kwaśnej śmietany,
50 ml oliwy z oliwek,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
Obrane z łupin ziemniaki i osączone z zalewy pieczarki pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z oliwą z oliwek i dwoma łyżkami zalewy (marynaty) z pieczarek. Sosem polać sałatkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz. Podawać z białym pieczywem.
puszka kukurydzypuszka ananasów krewetki koktajloweryż20 dag rodzynek złotychpuszka pędów bambusamajonezpieprz i sól do smaku
Ryż i krewetki należy ugotować,krewetki gotujemy około 15 minut-aż zaczną się zwijać. Bambusa odsączamy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy kukurydzę i rodzynki. Ananasy kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem
500 g szparagów2 łyżki masła200g pieczarek5 plastrów szynkiszczypta cukru1lyzeczka soku z cytrynyszczypta białego pieprzu1lyzka octu białego -winnego3 łyżki oliwy1lyzeczke majonezusól, pieprzpęczek koperku
Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, łodygi związać w dwa pęczki.Wodę osolić i zagotować. Dodać łyżkę masła,cukier, włożyć szparagi,gotować 25 min. Szparagi odcedzić,poruszyć białym pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny,przestudzić. Pokroić na kawałki ok. 5 cm. Pieczarki obrać, pokroić w grube plasterki. Łyżkę masła roztopić na patelni, włożyć pieczarki, zrumienić lekko przez ok.10 min., osaczyc, przełożyć na talerz.Koperek i szynkę pokroic, oliwe połączyć z octem oraz z majonezem,przyprawić do smaku solą i pieprzem, utrzeć na jednolita mase. Skladniki sałatki wymieszać,wyłożyć na talerz,polać sosem,posypać koperkiem.
50 dag pieczarek2 cebule2 jajka-ugotowane na twardo3 korniszonymajonez1-2 łyżki musztardapietruszkasól i pieprz
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki(nie za cienko)i odgotować ok.5 min.-odcedzić i wystudzić. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i sparzyć gorącą woda. Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać. Połączyć składniki, dodać majonez ( według uznania mniej lub więcej- jak kto lubi),musztardę, odrobinę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Wszystko lekko wymieszać - schłodzić parę godzin.
Sałatka owocowa
banan, kiwi,
jabłko,
15 dag jogurtu,
łyżka nasion słonecznika
Owoce pokroić, wymieszać z jogurtem i nasionami słonecznika.
Sałatka hiszpańska
4 buraki,
2 ziemniaki,
3 jabłka,
sól,
czosnek,
1/2 łyżki octu winnego
Ugotować buraki i ziemniaki w łupinach, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą, przyprawić octem winnym.
Sałatka bułgarska
1 świeży ogórek ,
2 papryki ,
3 pomidory ,
mała cebulka ze szczypiorkiem ,
100 g sera żółtego
Ogórka kroimy w kostkę, paprykę w paski, pomidory w ósemki, dodajemy posiekaną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch sałatki.
b.t.kaszuba1