Sałatka grecka.doc

(51 KB) Pobierz
Sałatka grecka

 

Sałatka grecka

kapusta pekińska,
spory ogórek zielony,
dwa pomidorki

pół kostki serka feta,
dwa ząbki czosnku,
oliwa z oliwek,
pieprz,
sól,
papryka słodka.

Pekińską kapustę kroimy (szatkujemy),serek feta kroimy w kostkę, ogórki obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski. Obieramy czosnek i ścieramy go na tarce na najmniejszych oczkach. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę, szczyptę soli. Mieszamy dobrze i wlewamy do sałatki.

 

                                            Sałatka ligerion

1 kg ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych w plasterki                                         3 duże pomidory obrane, bez pestek, pokrojone                                                                         11pęczek koperku-pokroić                                                                                                       1papryka pokrojona w paski                                                                                                       1cebula cienko pokrojona                                                                                                            1 liść naci selera                                                                                                                          3-4 filety sardeli                                                                                                                              6 jaj ugotowanych na twardo pokrojone w ćwiartki                                                                      150 g tuńczyka cienko pokrojonego                                                                                                 100g tuńczyka z oleju                                                                                                                    1 szklanka oliwy z oliwek                                                                                                             ocet                                                                                                                                                       sól                                                                                                                              1 świeży majeranek

W pierwszej warstwie ułożyć pokrojone ziemniaki, następnie pomidory, koper, paprykę, cebulę i seler. Dodać jaja I tuńczyka. Dodać oliwę, ocet I doprawić solą do smaku. Na wierzch przyozdobić majerankiem.

SAŁATKA PO MEKSYKAŃSKU

Składniki:

250g ugotowanego mięsa z kurczaka,
2 strąki czerwonej papryki,
150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
50 ml majonezu,
150g osączonej z zalewy kukurydzy konserwowanej,
150g ugotowanego na sypko białego ryżu,
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili,

sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone w kawałki mięso z kurczaka, kukurydzę, ryż, i sproszkowane chili. Polać śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć w chłodne miejsce na 1/2 godz.

SAŁATKA CZOSNKOWA

Składniki:

puszka ananasa,
30 dag sera żółtego,
5-6 ząbków czosnku (lub jak ktoś lubi to więcej),
majonez,

jogurt naturalny,
sól pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ananasa kroimy w kostkę, ser tarkujemy, czosnek wyciskamy.
Mieszamy wszystko z kilkoma łyżkami majonezu i jogurtu, dodajemy trochę soku z ananasa, sól i pieprz. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

SAŁATKA ARGENTYŃSKA

Składniki:


1/2 kalafiora,
2 marchewki,
1/2 puszki groszku,
puszka fasoli czerwonej,
z 4-5 ogórków konserwowych,
majonez,
musztarda,
mleko,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:

Marchewkę pokroić w dużą kostkę i obgotować. Kalafiora podzielić na małe kawałki 2x2cm i także obgotować. Warzywa muszą być miękkie ale nie rozpadać się . Wrzucić do miski dodać groszek, pokrojone w grubą kostkę ogórki i fasolę (można również dodać kukurydzę konserwową, pokrojoną cebulę ). W kubeczku wymieszać 2-3 łyżki majonezu z łyżką musztardy i odrobiną mleka tak, aby przypominało konsystencją kefir. Wymieszać z warzywami.

SAŁATKA Z TORTELLINI

Składniki:

1 opakowanie tortellini (pod folią),
1 por,
wędlina - szynka, kiełbasa szynkowa, ok. 200 g,
puszka kukurydzy,
puszka ananasa,
4-5 mandarynek,
majonez, najlepiej Kielecki,

łyżka śmietany lub jogurtu,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem. Por pokroić w drobne pół talarki, wędlinę w kosteczki lub paseczki, jeśli w plastrach. Kukurydzę i ananasa odsączyć a następnie pokroić w kosteczkę, Mandarynki obrać, pokroić na małe części. Wszystko wymieszać, dodać majonez (rozrobiony ew. z łyżką śmietany lub jogurtu, jak kto lubi), sól, pieprz.

SAŁATKA Z OWCZYM SEREM

Składniki:

200 g fasoli jaś,
kilka gałązek świeżej szałwi,
5 łyżek oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
500 g fasolki szparagowej,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
1 mała cebula,
200 g owczego sera,
2 pomidory,
3 łyżki octu winnego.

Przygotowanie:

Fasolę jaś włożyć do garnka, zalać wodą i pozostawić na 12 godz. Dodać szałwię, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz. Całość gotować do miękkości na wolnym ogniu. Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek i łyka włożyć do wrzącej osobnej wody, dodać rozmaryn i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Fasolę jaś i szparagową odcedzić. Cebulę oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Ser pokroić w kostkę. Pomidory umyć, po wykrojeniu stwardniałych nasad szypułek pokroić w ósemki. Fasolę jaś i szparagową ułożyć na, talerzach, następnie pomidory i ser. Z octu, pozostałej porcji oleju, soli i pieprzu przygotować sos i polać nim każdą porcję sałatki. Odstawić na 15 minut.

SURÓWKA Z PORÓW

Składniki:

50 g porów
10 dag majonezu
1 puszka ananasów
sól, cukier, cytryna

Przygotowanie:

Jasne części dobrze oczyszczonych porów pokroić w poprzek na ok. 0,5 cm. Pory wymieszać z posiekanymi ananasami, majonezem i sokiem z cytryny. Wszystko wymieszać,doprawić solą, cukrem i sokiem z ananasa. Dobrze schłodzić

SAŁATKA KRABOWA

Składniki:

1 paczka mrożonych paluszków krabowych (ok. 250g)
2 łodygi selera naciowego
1 mała puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasów
jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Kraby rozmrozić, pokroić w kawałeczki. Dodać do tego pokrojone: seler i ananasy oraz kukurydzę. Zalać jogurtem i majonezem. Posolić i popieprzyć do smaku.

SAŁATKA WĘGIERSKA

Składniki:

60 dag ugotowanych w łupinach ziemniaków,

10 dag marynowanych pieczarek,

2 łyżki zalewy z pieczarek,

100 ml gęstej kwaśnej śmietany,

50 ml oliwy z oliwek,

2 łyżki posiekanego szczypiorku,

sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Obrane z łupin ziemniaki i osączone z zalewy pieczarki pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z oliwą z oliwek i dwoma łyżkami zalewy (marynaty) z pieczarek. Sosem polać sałatkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 1/2 godz. Podawać z białym pieczywem.

SAŁATKA Z KREWETEK

Składniki:

puszka kukurydzy
puszka ananasów
krewetki koktajlowe
ryż
20 dag rodzynek złotych
puszka pędów bambusa
majonez
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Ryż i krewetki należy ugotować,krewetki gotujemy około 15 minut-aż zaczną się zwijać. Bambusa odsączamy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy kukurydzę i rodzynki. Ananasy kroimy w kostkę. Dodajemy majonez oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Składniki:

500 g szparagów
2 łyżki masła
200g pieczarek
5 plastrów szynki
szczypta cukru
1lyzeczka soku z cytryny
szczypta białego pieprzu
1lyzka octu białego -winnego
3 łyżki oliwy
1lyzeczke majonezu
sól, pieprz
pęczek koperku

Przygotowanie:

Szparagi umyć, obrać, odciąć końce, łodygi związać w dwa pęczki.Wodę osolić i zagotować. Dodać łyżkę masła,cukier, włożyć szparagi,gotować 25 min. Szparagi odcedzić,poruszyć białym pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny,przestudzić. Pokroić na kawałki ok. 5 cm. Pieczarki obrać, pokroić w grube plasterki. Łyżkę masła roztopić na patelni, włożyć pieczarki, zrumienić lekko przez ok.10 min., osaczyc, przełożyć na talerz.Koperek i szynkę  pokroic, oliwe połączyć z octem oraz z majonezem,przyprawić do smaku solą i pieprzem, utrzeć na jednolita mase. Skladniki sałatki wymieszać,wyłożyć na talerz,polać sosem,posypać koperkiem.

SAŁATKA Z PIECZAREK

Składniki:

50 dag pieczarek
2 cebule
2 jajka-ugotowane na twardo
3 korniszony
majonez
1-2 łyżki musztarda
pietruszka
sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki(nie za cienko)i odgotować ok.5 min.-odcedzić i wystudzić. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i sparzyć gorącą woda. Ugotowane jajka i ogórki pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać. Połączyć składniki, dodać majonez ( według uznania mniej lub więcej- jak kto lubi),musztardę, odrobinę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Wszystko lekko wymieszać - schłodzić parę godzin.

 

 

 

                                                                      Sałatka owocowa

 

 

Składniki:

banan, kiwi,

jabłko,

15 dag jogurtu,

łyżka nasion słonecznika

 

Przygotowanie:

Owoce pokroić, wymieszać z jogurtem i nasionami słonecznika.

 

 

                                                      Sałatka hiszpańska

 

 

Składniki:

4 buraki,

2 ziemniaki,

3 jabłka,

sól,

czosnek,

1/2 łyżki octu winnego

 

Przygotowanie:

Ugotować buraki i ziemniaki w łupinach, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą, przyprawić octem winnym.

 

 

                                                                    Sałatka bułgarska

 

 

Składniki:

1 świeży ogórek ,

2 papryki ,

3 pomidory ,

mała cebulka ze szczypiorkiem ,

100 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Ogórka kroimy w kostkę, paprykę w paski, pomidory w ósemki, dodajemy posiekaną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce i posypujemy wierzch sałatki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin