Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej.doc

(19 KB) Pobierz
Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej

Sałatka z kapusty pekińskiej i czerwonej

kapusta czerwona - 0,5 kg
kapusta pekińska - 0,5 kg
olej - 2-3 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 do smaku
sok z cytryny - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 do smaku

 

Kapustę pekińską umyć poszatkować na cienkie paski. Kapustę czerwoną też umyć i poszatkować na cieniutkie paseczki. Całość wymieszać dodać soli i pieprzu do smaku odrobinę oleju, cukru, kwasku cytrynowego lub cytryny. Wymieszać. Dla oddania efektu kuchni chińskiej dodać nie za dużo tak do smaku oleju sezamowego i sosu sojowego. Całość jeszcze raz wymieszać tak aby z podanych składników na dnie miski powstało trochę soku z kapusty. Podawać z ziemniaczkami lub ryżem najlepiej do potrawki z kurczaka. Życzę smacznego

Zgłoś jeśli naruszono regulamin