Miodownik.pdf

(55 KB) Pobierz
37869719 UNPDF
Miodownik
Składniki
60 dag mąki, 30 dag miodu, 3 jaja, 10 dag cukru, 5 dag masła, 6
dag drożdży, po 2 łyżeczki cynamonu i goździków, 5 dag
smażonej skórki pomarańczowej, skórka otarta z cytryny, karmel
z 2 łyżeczek cukru, masło i tarta bułka do wysmarowania
i posypania blaszki
Sposób przyrządzania
Do przesianej mąki dodać płynny miód, żółtka utarte z cukrem i karmel wymieszany
z rozpuszczonym masłem. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i przełożyć do miski
z mąką. Mieszając wsypać zmielone goździki i cynamon. Dokładnie utrzeć ciasto, dodać
pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do blachy
wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec godzinę w gorącym piekarniku.
 
37869719.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin