pomidory tekstowy.txt

(9 KB) Pobierz
Ad�yka Aliny
super keczup a mo�e raczej pasta na kanapki
3 kg pomidor�w
10-12 czerwonych papryk
10-12 papryk ostrych
25-30 dkg czosnku
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
2-3 �y�ki soli
Pomidory, papryk�, czosnek zmieli� maszynk� lub czym kto ma Doda� cukier i s�l. Gotowa� na ma�ym ogniu 1 godzin�. Wla� ocet i dalej gotowa� 1 godzin� cz�sto mieszaj�c drewnian� �y�k�. Gor�ce wla� do s�oik�w. Pycha.

Keczup Aliny
2 kg pomidor�w
25 dkg cebuli
0,5 kg jab�ek
0,5 kg razem: pietruszki, marchwi, selera
25 dkg cukru
50 g musztardy
3 �y�eczki soli
1 �y�eczka kminku
2-3 ziarna pieprzu i go�dzik�w

Zmiksowa� pomodory, zagotowwa�. Doda� zmiksowane warzywa, na koniec jab�ka. Pod koniec przyprawy. Gor�ce wla� do s�oik�w.

Ad�ika Kamili
- 3 kg pomidorow,
- pol kg marchwi,
- pol kg antonowek,
- pol kg czerwonej papryki,
- pol kg cebuli,
- 6 glowek czosnku,
- 10 ostrych papryczek,
- pol szklanki cukru
- lyzka soli (to wg mnie bylo za malo - pozniej soli dodalem do smaku).
Warzywa zostaly pokrojone w kostke - i wszystkie razem- do gara (pomidory w calosci- ze skora, jablka tez ze skora, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych ale juz ostre papryczki- w calosci.
Dusilo sie to przex 3 godziny, a pod koniec dodalem szklanke oleju.
Po ostudzeniu calosc zostala zmiksowana, pozniej podgrzana mocno- i do sloiczkow.


Ketchup pomidorowy Margi

Sk�adniki:
1 kg pomidor�w
2 jab�ka (winne)
cebula
�y�ka oleju
ziele angielskie (2-3 ziarenek)
2 li�cie laurowe
2 go�dziki
s�l, pieprz, ga�ka muszkata�owa
Pomidory sparzy�, obra� ze sk�rki i pokroi� na �wiartki. Jab�ka umy� i zetrze� na tarce. Drobno pokrojon� cebul� podsmazyc na oleju. Doda� pomidory, jab�ka, ziele angielskie, li�cie laurowe, go�dziki. Mase pomidorowo - jablkowa dusic na slabym ogniu do konsystencji gestego sosu. Pod koniec przysmaczyc swiezo zmielonymi pieprzem i ga�ka muszkata�owa. Ketchup przetrzec przez sito i napelniac nim (najlepiej) male sloiki. Krotko pasteryzowac



Czatnej warzywny Nutinki
Wielowarzywny sos do wszystkiego.
15 dag pomidora
15 dag czerwonej papryki
10 dag marchwi
10 dag selera
10 dag kalafiora
10 dag broku�u
10 dag cebuli
10 dag pora (jasnej cz�ci)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 �y�eczki imbiru w proszku
1/2 �y�eczki pieprzu czarnego
1/2 �y�eczki soli
1/4 �y�eczki ga�ki muszkato�owej
Warzywa umy�, obra�, oczy�ci� z pestek (z ka�dym to, co tam potrzeba), pokroi� na mniejsze kawa�ki lub zetrze� na tarce. Cukier wymiesza� z przyprawami.
W�o�y� wszystkie warzywa do garnka, wla� olej, wod� i po�ow� cukru z przyprawami. Gotowa� do mi�kko�ci, mieszaj�c od czasu do czasu. Zmiksowa�, wsypa� pozosta�y cukier z przyprawami i ocet, zagotowa� powoli (je�li czatnej jest zbyt p�ynny, pogotowa� chwil� do uzyskania w�a�ciwej konsystencji). Prze�o�y� do ma�ych s�oiczk�w, studzi� pod kocykiem albo zapasteryzowa�.
wychodzi ok. 1100 ml


Chutney pomidorowy Bahusa
80 dag dojrza�ych pomidor�w
3 str�ki czerwonej papryki
4 �rednie cebule
100 ml octu winnego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
30 dag cukru
1,5 �y�eczki mielonego bia�ego pieprzu
1,5 �y�eczki soli
1 �y�eczka sproszkowanej s�odkiej papryki
0,5 �y�eczki sproszkowanych go�dzik�w
Pomidory sparzy�. Obra� ze sk�rki. Mi��sz pokroi� w kostk�. Papryk� pozbawi� gniazd nasiennych i r�wnie� pokroi� w kostk�. Cebul� obra� i drobno posieka�. Rozdrobnione warzywa zala� winem i octem. Gotowa� w otwarym naczyniu przez ok. 1 godz. Doda� cukier i pozosta�e przyprawy. Dusi� dalej przez ok 30 min. Gotowym sosem nape�ni� wyparzone uprzednio s�oiki. Zakr�ci�.



Chutney z zielonych pomidor�w Bahusa
500 g zielonych pomidor�w
1 zielona papryka
5 ma�ych papryczek chili
4-6 �y�ek octu winnego
100 g bia�ego lub br�zowego cukru
3-4 go�dziki
s�l, imbir, pieprz
Pomidory umy�, wyci�� nasad� szypu�ki, pokroi� w cz�stki. Papryk� umy�, usun�� gniazda nasienne, pokroi� w kostk�. Doda� papryczki chili, ocet winny, cukier, przyprawy i gotowa� na wolnym ogniu 30-45 min, ca�y czas mieszaj�c. Prze�o�y� do s�oik�w i zamkn��.




Sa�atka z zielonych pomidor�w Ba�ki I
sk�adniki:
1,5 kg zielonych pomidor�w
50 dag cebuli
4 szklalnki 6% octu
4 �y�ki miodu
2 �y�ki soli
�y�ka musztardy
2 �y�eczki curry
1/2 �y�eczki zielonego zmielonego ziela angielskiego
1/2 �y�eczki pieprzu kaje�skiego
Wykonanie:
Pomidory, umy�, osuszy� i pokroi� w cienkie talarki. 
Uk�ada� warstwami w misce, przesypa� sol�, nakry� pokrywk� i postawi� w ch�odnym miejscu na 24 godz. Do du�ego garnka wla� ocet, doda� przyprawy oraz mi�d; zagotowa� na ma�ym ogniu. Pomidory os�czy� z soku, prze�o�y� do garnka, doda� obran�, pokrojon� w cienkie talarki cebul�. Zagotowa�, p�niej ogie� zmniejszy� i gotowa� jeszcze przez 10 min. Gor�c� sa�atk� prze�o�y� do wypra�onych w piekarniku s�oik�w, zamkn�� nakr�tkami. Po wystudzeniu odstawi� w ch�odne suche miejsce.

Sa�atka z zielonych pomidor�w Ba�ki II
sk�adniki:
2 kg zielonych pomidor�w
1 kg cebuli
2 szklanki 10% octu
6 szklanek wody
szklanka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
2 li�cie laurowe
�y�eczka go�dzik�w
s�l
wykonanie:
Pomidory umy� i pokroi� w cienkie talarki. Uk�ada� w misce, 
przesypuj�c warstwy sol�. Nakry� pokrywk� i zostawi� w ch�odnym miejscu na 12-16 godzin.
 Po tym czasie wyla� wytworzony sok, a pomidory wymiesza� z obran�, pokrojon� w cienkie talarki cebul� i odstawi� na 15 min. W du�ym emaliowanym garnku zagotowa� wod� z octem i przyprawami, w�o�y� pomidory i cebul�, zagotowa�. Zmniejszy� ogie� i gotowa� warzywa jeszcze przez 10 min. Gor�c� sa�atk� prze�o�y� do wypra�onych w piekarniku s�oik�w, zamkn�� nakr�tkami. Po wystudzeniu odstawi� w chlodne miejsce.




Pasta do pizzy Johasi
1,5 kg pomidor�w
1 �y�eczka soli
1 �y�eczka bazylii lub tymianku
0,5 �y�eczki majeranku
0,25 �y�eczki cynamonu
1 �y�ka octu
1 �y�ka cukru
1 z�bki czosnku
pieprz
2 �y�ki oleju (oliwy)
Wszystkie sk�adniki wrzuci�/wla�/wsypa� do garnka i wymiesza�.
 Postawi� na �rednim ogniu na p�ytce azbestowej i gotowa� przez 35-40 minut. Prze�o�y� do s�oik�w i pasteryzowa� 20 minut.
Przechowywa� w ch�odnym miejscu.


Wszystkie przepisy s� wypr�bowane, ale nie przeze mnie I nie s� moje,
 mam nadziej� �e autorzy nie maj� nic przeciwko


Chutney pomidorowy.
Sk�adniki:
1 kg dojrza�ych pomidor�w, 50 dag kwa�nych jab�ek,
 25 dag bia�ej cebuli, 6 z�bk�w czosnku, kawa�ek �wie�ego imbiru, 
12 dag rodzynek, 2 ma�e ostre papryczki, ma�y kawa�ek cynamonu, 
�y�ka ziaren gorczycy, 1-2 �y�eczki zielonego pieprzu, 
p� �y�eczki soli, 30 dag br�zowego cukru, 
p�torej szklanki czerwonego octu winnego.
Spos�b przygotowania:
Pomidory sparzy�, przela� zimn� wod� i obra� ze sk�rki. 
Pokroi� w kostk�. Jab�ka obra�, usun�� gniazda nasienne i pokroi� na �semki. 
Cebul� obra� i tak�e pokroi� na �semki.
 Czosnek i imbir obra� i posieka�.
 Wszystkie sk�adniki wymiesza� w rondlu.
 Wla� �wier� szklanki octu i, mieszaj�c, zagotowa�. 
Nast�pnie 60-75 min gotowa� na ma�ym ogniu, cz�sto mieszaj�c i wlewaj�c po trochu reszt� octu.
 Gor�cy chutney przek�ada� do wyparzonych s�oik�w i natychmiast je zamyka�.
 Przechowywa� w ch�odnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu mo�na oko�o miesi�ca przechowywa� w lod�wce.
D�em z jarz�biny, gruszek i jab�ek.
Sk�adniki:
1 kg jarz�biny, 50 dag jab�ek, 50 dag gruszek, 50 dag cukru.
Spos�b przygotowania:
Owoce jarz�biny parzy� we wrz�tku przez 5-10 minut, prze�o�y� do rondla i zala� gor�cym syropem ugotowanym z cukru i szklanki wody.
 Gotowa� chwil�, po czym doda� jab�ka i gruszki pokrojone na �semki, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych.
 Sma�y� na wolnym ogniu, a� owoce stan� si� przejrzyste. Gor�cy d�em prze�o�y� do wypra�onych s�oik�w i natychmiast je zakr�ci�.


SUSZONE POMIDORY
SK�ADNIKI:

    * pomidory (ilo�� wed�ug uznania)
    * czosnek

Zalewa:

    * 1 szklanka bia�ego octu winnego
    * 2 �y�ki miodu (mo�na zast�pi� cukrem)
    * 3 li�cie laurowe
    * �y�eczka ziaren pieprzu �y�eczka ziaren ziela angielskiego
    * 2-3 go�dziki
    * 2 �y�ki soli
    * zio�a prowansalskie (lub inne wg, uznania; ja dodaj� jeszcze suszon� bazyli�, 
pietruszk�, ga��zki rozmarynu i tymianek)
    * oliwa z oliwek (mo�na u�y� oleju, ale oliwa ma zdecydowanie lepszy smak)

SPOS�B PRZYRZ�DZENIA:

   1. Suszenie pomidor�w: pomidory kroimy na po��wki, szypu�kujemy i suszymy w suszarce elektrycznej
 - trwa to oko�o 12- 16 godzin. Stale przek�adamy pomidory z g�rnych p�ek na dolne i na odwr�t.
 Gotowe po��wki powinny by� suche ale nie �amliwe, wci�� elastyczne, ale bez soku.
   2. Wszystkie sk�adniki zalewy, opr�cz oliwy, zagotowa�.
   3. Czosnek obra�. Wi�ksze z�bki mo�na przekroi�. Doda� do zalewy i gotowa� ok 2-3 minut (po d�u�szym gotowanu czosnek staje si� zbyt mi�kki),
 po czym ods�czy�.
   4. Do zalewy doda� wysuszone pomidory i odstawic na ok. 5 minut, aby nasi�k�y. Po up�ywie tego czasu ods�czy�.
   5. Podgrza� oliw� (musi by� do�� gor�ca).
   6. Pomidory i czosnek uk�adamy warstwami w s�oikach, zalewaj�c gor�c� oliw�.
 Aby unikn�� powstawania b�belk�w powietrza, najlepiej ka�d� nowo u�o�on� warstw� zalewa� oliw�.
   7. S�oiki zakr�ci�. Mo�na zapasteryzowa� ok. 5 min.

Tak przygotowane pomidory przechwoujemy w lod�wce.
Do spo�ycia nadaj� si� po oko�o 3 tygodniach.
Najlepiej smakuj� z bia�ym pieczywem, moga r�wnie� stanowi� sk�adnik innych potraw - sos�w, farsz�w, jako dodatek do pizzy...
Oliwa z pomidor�w jest bardzo aromatyczna, wi�c mo�na j� wykorzysta� jako sk�adnik na przyk�ad sosu winegret.
Jako dodatkowego sk�adnika mo�na u�y� ostrych papryczek, cebulek szaotek itp.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin