Krówki.doc

(38 KB) Pobierz
Krówki

Krówki

 

Składniki na około 25 cukierków:

·         300 ml mleka skondensowanego z puszki, nie słodzonego (może być kremówka)

·         3/4 szklanki cukru

·         1/3 kostki masła

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdziłam).

Smacznego :)

krówki

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin