Adwokat jajeczny ( kawowy/migdałowy/arakowy/rumowy ) a'la Iwonka
Autor (źródełko): Iwonka
Data: 19-11-2003
Kategoria: Alkohole.
Składniki:
żółtko -- 7 - 9 (ilość ta jest w takich granicach, ponieważ jest to podyktowane wielkością żółtek, jeśli są małe to potrzeba ich 9, dużych tylko 7), najlepiejsze są oczywiście ciemne
2 szklanki cukru pudru -- możecie przemielić zwykły cukier w młynku do kawy, ja taki stosuje, ważne aby był jak najdrobniejszy)
1/2 l. wódki -- ub ćwiartka spirytusu (ja stosuje spirytus i uważam, że wtedy ajerkoniak jest lepszy)
1 1/2 szkl. mleko 2 % lub 3.2 ka (stosuje 2% lub 3,2% i myśle, że musi to być mleko, a nie jakiaś tam woda z 0,5% tłuszczu); j -- eśli wolicie troszkę słabszej mocy ajerkoniak to weźcie dwie szklanki mleka
1 op cukier wanilinowy -- najlepsze są te z prawdziwą wanilią, ale w zupełności wystarcza nawet najtańszy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej -- ( czupate łyżki ) - tu lepiej nie oszczędzać
aromat do ciasta -- (rumowy, migdałowy, arakowy).
Do miksera lub thermomiksu wsypujemy dwie szklanki cukru pudru,
Dodajemy od 7 do 9 żółtek. Sypiemy trochę cukru waniliowego (jeśli miałabym określić ilość tego cukru, to ok. 2 gramy, ja zazwyczaj ilości określonej nigdy nie mam, ale sypię tak "na oko", ważne aby dodać go w takiej ilości aby "zabił " smak żółtek i aby uzyskać lekki smak wanilinowy).
Dosypujemy dwie czubate duże łyżki kawy rozpuszczalnej, można dodać dużą łyżkę uprzednio startej czekolady (mleczna lub gorzka, co kto woli, ja stosuje raz jedną raz drugą, albo mieszam je).
Następnie włączamy mieszanie, dość szybkie (w skali od 1 do 10 na ok. 4) na ok. 10 minut i temperaturę na 65 deg (jeśli ktoś ma thermomix) lub ubijamy całość na parze.
Po pewnym czasie od włączenia mieszania (ok. 2 minut) dodajemy w ilości jednej-trzeciej fiolki aromatu do ciast (migdałowy lub rumowy, lub arakowy) badź mieszaniny tych aromatów w dowolnych proporcjach, ale tak aby ilość dodanego aromatu odpowiadała w przybliżeniu 1/3 fiolki.
Po tym czasie (ok. 10 min.) dodajemy dwie szklanki uprzednio przegotowanego i ostudzonego mleka i mieszamy znowu ok. 10 minut, temperaturę trzymamy taką samą.
Po tym czasie wyłczamy grzanie i dodajemy pół litra wódki lub ćwiartkę spirytusu i znowy mieszam ok. 10 minut. Czasami jak mam, to dodaję jeszcze do tego "setkę" dobrego Brandy.
Na koniec wszystko przelewamy do uprzednio przygotowanych butelek.
Ot, to cała filozofia robienia adwokata, nawet mężczyzna jak widać to potrafi i składniki z pamięci poda
UWAGA: Jeśli nie macie termomixu lub nie chce się Wam bawić w ubijanie na parze to otrzymacie równie smakowity ajerkoniak ale powinnyście troszkę dłużej go ubijać.
Po ok. dwóch tygodniach jest gotowy do spożycia i międzyczasie gęstnieje, także się nie przestraszcie!
Adwokat jajeczny a'la Iwonka
żółtko -- 7 do 9 (ilość ta jest w takich granicach, ponieważ jest to podyktowane wielkością żółtek, jeśli są małe to potrzeba ich 9, dużych tylko 7), najlepiejsze są oczywiście ciemne;
2 szkl. cukru pudru -- możecie przemielić zwykły cukier w młynku do kawy, ja taki stosuje, ważne aby był jak najdrobniejszy
1/4 l spirytusu -- lub pół litra wódki - ja stosuje spirytus i uważam, że wtedy ajerkoniak jest lepszy
1 1/2 szkl. mleka -- stosuje 2% lub 3,2% - jeśli wolicie troszkę słabszej mocy ajerkoniak to weźcie dwie szklanki mleka;
cukier wanilinowy -- najlepsze są te z prawdziwą wanilią, ale w zupełności wystarcza nawet najtańszy
Następnie włączamy mieszanie, dość szybkie (w skali od 1 do 10 na ok. 4) na ok. 10 minut i temperaturę na 65 deg (jeśli ktoś ma thermomix) lub ubijamy całość na parze. Po tym czasie dodajemy dwie szklanki uprzednio przegotowanego i ostudzonego mleka i mieszamy znowu ok. 10 minut, temperaturę trzymamy taką samą.
Ajerkoniak Danusi Szadkowskiej
Data: 20-02-2004
Kategoria: Nalewki.
1/2 szklanki spirytusu -- max 1 szklanka
2 szklanki cukru
8 szt żółtek -- + szczypta soli, aby kolor był intesywniejszy
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka
Mleko przegotować, wsypać cukier, rozpuścić i ostudzić.
Do zmieszanych żółtek z cukrem waniliowym powoli wlać (zimne!) mleko.
Przecedzić i zlać do pojemnika.
Dodać powoli szklankę spirytusu i laskę wanilii.
Ajerkoniak
Kategoria: Drinki (alkoholowe).
7 žóĺtek
1/2 kg cukru pudru
1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka
1 szkl. spirytusu
wanilia
Wszystkie skĺadniki poĺćczyŹ i zmiksowaŹ.
Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.
From: Agnieszka agnieszkawanke@poczta.onet.pl
Ajerkoniak Kaliope
Kategoria: Domowy wyrób wódek.
8 szt żółtek
25 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
1 szklanka mleka skondensowanego
7/10 l wódki
Z jajek i cukru zrobić kogel mogel. Następnie dalej kręcąc kogel-mogel i dodać mleko skondensowane. Następnie dodać wódki i gotowe.
Ajerkoniak na 1 litr #1
Autor (źródełko): Agnieszka agnieszkawanke@poczta.onet.pl
8 żółtek
2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mleka
1 1/4 szkl. spirytusu
50 g winiaku
Żółka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzćce mleko oraz wanilię. Po
wystudzeniu dodać.spirytus i wlać do butelek
Ajerkoniak pyszny - Przepis Cioci Anieli
Autor (źródełko): Agnieszka
Data: 19-07-2003
6 szt żółtek
1 kostka masła -- świeże
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
1 op cukru waniliowego
* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę
ajerkoniak-smak krowki
Autor (źródełko): stronka WKN - Marlen
Kategoria: Napoje alkoholowe.
Ocena: baza asi
1 puszka mleka slodzonego
1/2 l wodki,
puszke mleka (zamknietom) gotowac 1 do2 godzin ,ostudzic(ja gotuje wieczorem,przez noc ostygnie) dodac do wodki wymieszac mikserem to jest super.
promill w dniu 2003-05-30 napisal(a):
Można robić ze spirytusem 0,5 litra i dodać wodę niegazowaną. Też super.
gosiab9 w dniu 2004-01-15 napisal(a):
ja osobiście dodaje 1 szkl. wódki i jest bardzo dobre, polecam wszystkim
Aleksander
Autor (źródełko): Radku's de Apaczu's
Ilość porcji: 2
60 ml koniak lub brandy
60 ml likier kakaowy
60 ml śmietanki
1 szt gałki muszkatołowej
8 kostek lodu
1. Do shakera wrzucic 4 kostki lodu. Wlac koniak, likier i smietanke. Potrzasac
mocno przez kilkanascie sekund, by skladniki ochlodzily sie i utworzyly
jednorodna mase.
2. Do 2 wysokich szklanek koktajlowych ze stopka wrzucic po 2 kostki lodu i
wlac napoj, zatrzymujac w shakerze lod, uzyty do wstepnego schlodzenia.
Wierzch koktajlu posypac swiezo starta galka muszkatolowa.
3. Podawac po posilku, a takze do ciast i deserow.
Americano
80 ml Campari -- nalewka mocy 25% produkcji włoskiej
80 ml Wermut -- czerwony slodki
250 ml woda sodowa -- zmrożona
2 plastry pomarańcz
6 kostek lodu
1. Do wysokich prostych szklanek wrzucic po 3 kostki lodu.
2. Wlac rowne ilosci Campari i wermutu, wymieszac lyzeczka. Uzupelnic do smaku
woda sodowa. Brzegi szklanek przybrac plasterkami pomaranczy. Podawac z mieszadelkiem i slomka.
3. Serwowac przed posilkiem glownym jako aperitif.
Antonis
Data: 20-05-2004
Kategoria: Alkohole i napoje.
20 ml Becherovka
10 ml curacao -- niebieskiego
10 ml Cordial Medoc
20 ml soku cytrynowego
1 szt wisienki koktajlowej -- do dekoracji
Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę wrzucić do napoju. Aromatyzować skórką z pomarańczy.
Arbuzówka a'la Ania
Autor (źródełko): Ania
Kategoria: Owoce, Alkohole.
wódka
arbuz
Podobno swietne na impreze jest wlanie przez lejek do arbuza pol litra wodki.
Robimy dziurke i delikatnie z cierpliwoscia wlewamy przez lejek wodke. Najpierw pol butelki, nastepnego dnia kolejne pol a jeszzce nastepnego robimy impreze... Acha, arbuz w miedzy czasie musi sie chlodzic w lodowce z zatkana dziurka.
--------
Gaja
W wersji deserowo uproszczonej - pokroic na kawalki arbuza i zalac baccardi. Mozna dodac innych owockow. Wchodzi jak nic, tylko potem nogi mietkie
B-2 B
Data: 23-05-2004
Kuchnia: czeska
40 ml Becherovka
20 ml Campari
150 ml Top Topic
lód -- w kostkach
Do dekoracji: -- porzeczki
Zmieszać
B-Berry
Autor (źródełko): Becherovka
20 ml soku truskawkowego
40 ml truskawek
lód -- mielony
Do dekoracji: -- truskawka
Beer Buster
Data: 25-12-2003
Kategoria: Piffo.
40 ml wódki -- czystej
250 ml piwa -- jasnego pełnego
2 łyżeczki sosu tabasco
Do szklanicy collinsowej wlać kolejno wódkę, Tabasco i bardzo zimne piwo, lekko zamieszać.
Beer Panachee
125 ml piwa -- jasnego pełnego
150 ml 7UP
1 łyżka syropu cukrowego
1 1/2 łyżki soku z cytryny
Do dużego pokala włożyć 4-5 kostek lodu, wlać syrop z sokiem cytrynowym oraz zimne piwo i zimny mix, lekko zamieszać.
Beer Punch
150 ml soku grejpfrutowego -- lub pomarańczowego
125 ml Ginger Ale
50 ml syropu cukrowego
1 łyżka soku z cytryny -- lub z limonki
Do dużego balonowego kielicha wlać syrop z sokiem, zamieszać, dodać 4-5 kostek lodu, wlać pozostałe zimne napoje i lekko zamieszać.
Beer Shake
360 ml piwa -- jasne
3 gałki lodów
Połączyć wszystkie składniki w blenderze (mixerze) do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklanki typu highball.
Beer Top
300 ml piwa -- jasnego
60 ml 7UP
Napełnić kufel piwem, a następnie wlać 7-UP. Można go wlać więcej lub mniej w zależności od gustu. Biorąc proporcje 50/50 jest to drink zwany SHANDY. Dobre na gorące dni lub po dużej ilości picia.
Beton
200 ml Tonic
Do dekoracji:
1 plaster cytryny
B-Fresh
20 ml Creme de Cassis
1 plaster pomarańczy -- do dekoracji
Biały niedźwiedź
Kategoria: Napoje.
Ilość porcji: 1
1 kostka cukru
1 cząstka pomarańczy -- ze skórką
1 cząstka cytryny -- ze skórką
1 kieliszek szampana -- zamrożony
1 kieliszek wódki -- zamrożona
Wrzucić i.... pić
Black Velvet
1/2 l piwa -- zimnego ciemnego mocnego np Stout
1/2 l Piper-Heidsieck Champagne Brut -- zimnego
Do pokala lub szklanicy highballowej wlewać ostrożnie i jednocześnie wymienione składniki (nie mieszać!).
...
Nicola680