alkohole.doc

(128 KB) Pobierz

 

 

Adwokat jajeczny ( kawowy/migdałowy/arakowy/rumowy ) a'la Iwonka

Autor (źródełko): Iwonka   

Data: 19-11-2003

Kategoria: Alkohole.

Składniki:

        żółtko -- 7 - 9 (ilość ta jest w takich granicach, ponieważ jest to podyktowane wielkością żółtek, jeśli są małe to potrzeba ich 9, dużych tylko 7), najlepiejsze są oczywiście ciemne

      2 szklanki cukru pudru -- możecie przemielić zwykły cukier w młynku do kawy, ja taki stosuje, ważne aby był jak najdrobniejszy)

      1/2 l. wódki -- ub ćwiartka spirytusu (ja stosuje spirytus i uważam, że wtedy ajerkoniak jest lepszy)

      1 1/2 szkl. mleko 2 % lub 3.2 ka (stosuje 2% lub 3,2% i myśle, że musi to być mleko, a nie jakiaś tam woda z 0,5% tłuszczu); j -- eśli wolicie troszkę słabszej mocy ajerkoniak to weźcie dwie szklanki mleka

      1 op cukier wanilinowy  -- najlepsze są te z prawdziwą wanilią, ale w zupełności wystarcza nawet najtańszy

      2 łyżki kawy rozpuszczalnej -- ( czupate łyżki ) - tu lepiej nie oszczędzać

        aromat do ciasta  -- (rumowy, migdałowy, arakowy).

 

Do miksera lub thermomiksu wsypujemy dwie szklanki cukru pudru,

Dodajemy od 7 do 9 żółtek. Sypiemy trochę cukru waniliowego (jeśli miałabym określić ilość tego cukru, to ok. 2 gramy, ja zazwyczaj ilości określonej nigdy nie mam, ale sypię tak "na oko", ważne aby dodać go w takiej ilości aby "zabił " smak żółtek i aby uzyskać lekki smak wanilinowy).

Dosypujemy dwie czubate duże łyżki kawy rozpuszczalnej, można dodać dużą łyżkę uprzednio startej czekolady (mleczna lub gorzka, co kto woli, ja stosuje raz jedną raz drugą, albo mieszam je).

Następnie włączamy mieszanie, dość szybkie (w skali od 1 do 10 na ok. 4) na ok. 10 minut i temperaturę na 65 deg (jeśli ktoś ma thermomix) lub ubijamy całość na parze.

Po pewnym czasie od włączenia mieszania (ok. 2 minut) dodajemy w ilości jednej-trzeciej fiolki aromatu do ciast (migdałowy lub rumowy, lub arakowy) badź mieszaniny tych aromatów w dowolnych proporcjach, ale tak aby ilość dodanego aromatu odpowiadała w przybliżeniu 1/3 fiolki.

Po tym czasie (ok. 10 min.) dodajemy dwie szklanki uprzednio przegotowanego i ostudzonego mleka i mieszamy znowu ok. 10 minut, temperaturę trzymamy taką samą.

Po tym czasie wyłczamy grzanie i dodajemy pół litra wódki lub ćwiartkę spirytusu i znowy mieszam ok. 10 minut. Czasami jak mam, to dodaję jeszcze do tego "setkę" dobrego Brandy.

Na koniec wszystko przelewamy do uprzednio przygotowanych butelek.

Ot, to cała filozofia robienia adwokata, nawet mężczyzna jak widać to potrafi i składniki z pamięci poda

UWAGA: Jeśli nie macie termomixu lub nie chce się Wam bawić w ubijanie na parze to otrzymacie równie smakowity ajerkoniak ale powinnyście troszkę dłużej go ubijać.

Po ok. dwóch tygodniach jest gotowy do spożycia i międzyczasie gęstnieje, także się nie przestraszcie!

 

 

 

Adwokat jajeczny a'la Iwonka

Autor (źródełko): Iwonka   

Data: 19-11-2003

Kategoria: Alkohole.

Składniki:

        żółtko -- 7 do 9 (ilość ta jest w takich granicach, ponieważ jest to podyktowane wielkością żółtek, jeśli są małe to potrzeba ich 9, dużych tylko 7), najlepiejsze są oczywiście ciemne;

      2 szkl. cukru pudru -- możecie przemielić zwykły cukier w młynku do kawy, ja taki stosuje, ważne aby był jak najdrobniejszy

      1/4 l spirytusu -- lub pół litra wódki - ja stosuje spirytus i uważam, że wtedy ajerkoniak jest lepszy

      1 1/2 szkl. mleka -- stosuje 2% lub 3,2% - jeśli wolicie troszkę słabszej mocy ajerkoniak to weźcie dwie szklanki mleka;

        cukier wanilinowy  -- najlepsze są te z prawdziwą wanilią, ale w zupełności wystarcza nawet najtańszy

 

Do miksera lub thermomiksu wsypujemy dwie szklanki cukru pudru,

Dodajemy od 7 do 9 żółtek. Sypiemy trochę cukru waniliowego (jeśli miałabym określić ilość tego cukru, to ok. 2 gramy, ja zazwyczaj ilości określonej nigdy nie mam, ale sypię tak "na oko", ważne aby dodać go w takiej ilości aby "zabił " smak żółtek i aby uzyskać lekki smak wanilinowy).

Następnie włączamy mieszanie, dość szybkie (w skali od 1 do 10 na ok. 4) na ok. 10 minut i temperaturę na 65 deg (jeśli ktoś ma thermomix) lub ubijamy całość na parze. Po tym czasie dodajemy dwie szklanki uprzednio przegotowanego i ostudzonego mleka i mieszamy znowu ok. 10 minut, temperaturę trzymamy taką samą.

Po tym czasie wyłczamy grzanie i dodajemy pół litra wódki lub ćwiartkę spirytusu i znowy mieszam ok. 10 minut. Czasami jak mam, to dodaję jeszcze do tego "setkę" dobrego Brandy.

Na koniec wszystko przelewamy do uprzednio przygotowanych butelek.

 

 

 

Ajerkoniak Danusi Szadkowskiej

Data: 20-02-2004

Kategoria: Nalewki.

Składniki:

      1/2 szklanki spirytusu -- max 1 szklanka

      2 szklanki cukru

      8 szt żółtek -- + szczypta soli, aby kolor był intesywniejszy

      2 opakowania cukru waniliowego

      2 szklanki mleka

 

Mleko przegotować, wsypać cukier, rozpuścić i ostudzić.

Do zmieszanych żółtek z cukrem waniliowym powoli wlać (zimne!) mleko.

Przecedzić i zlać do pojemnika.

Dodać powoli szklankę spirytusu i laskę wanilii.

 

 

 

Ajerkoniak

Kategoria: Drinki (alkoholowe).

Składniki:

 

Ajerkoniak

7 žóĺtek

1/2 kg cukru pudru

1 3/4 szkl. zimnego gotowanego mleka

1 szkl. spirytusu

wanilia

Wszystkie skĺadniki poĺćczyŹ i zmiksowaŹ.

Wychodzi 1 litr ajerkoniaku.

From: Agnieszka agnieszkawanke@poczta.onet.pl

 

 

Ajerkoniak Kaliope

Kategoria: Domowy wyrób wódek.

Składniki:

      8 szt żółtek

      25 dkg cukru pudru

        cukier waniliowy

      1 szklanka mleka skondensowanego

      7/10 l wódki

 

Z jajek i cukru zrobić kogel mogel. Następnie dalej kręcąc kogel-mogel i dodać mleko skondensowane. Następnie dodać wódki i gotowe.

 

 

Ajerkoniak na 1 litr #1

Autor (źródełko): Agnieszka agnieszkawanke@poczta.onet.pl   

Kategoria: Domowy wyrób wódek.

Składniki:

        8 żółtek

        2 szkl. cukru

        1 1/2 szkl. mleka

        1 1/4 szkl. spirytusu

        50 g winiaku

        wanilia

 

Żółka ucierać na parze z cukrem, dodać wrzćce mleko oraz wanilię. Po

wystudzeniu dodać.spirytus i wlać do butelek

 

 

 

Ajerkoniak pyszny - Przepis Cioci Anieli

Autor (źródełko): Agnieszka    

Data: 19-07-2003

Kategoria: Domowy wyrób wódek.

Składniki:

      6 szt żółtek

      1 kostka masła -- świeże

      2 szklanki cukru pudru

      1 butelka wódki

      1 op cukru waniliowego

 

* żółtka ukręcić z cukrem na puch

* dodawać po jednej łyżce masła

* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę

 

 

 

 

ajerkoniak-smak krowki

Autor (źródełko): stronka WKN - Marlen   

Kategoria: Napoje alkoholowe.

Ocena: baza asi

Składniki:

        1 puszka mleka slodzonego

        1/2 l wodki,

 

puszke mleka (zamknietom) gotowac 1 do2 godzin ,ostudzic(ja gotuje wieczorem,przez noc ostygnie) dodac do wodki wymieszac mikserem to jest super.

promill w dniu 2003-05-30 napisal(a):

Można robić ze spirytusem 0,5 litra i dodać wodę niegazowaną. Też super.

gosiab9 w dniu 2004-01-15 napisal(a):

ja osobiście dodaje 1 szkl. wódki i jest bardzo dobre, polecam wszystkim

 

 

Aleksander

Autor (źródełko): Radku's de Apaczu's   

Data: 19-07-2003

Kategoria: Drinki (alkoholowe).

Ilość porcji: 2

Składniki:

      60 ml koniak lub brandy

      60 ml likier kakaowy

      60 ml śmietanki

      1 szt gałki muszkatołowej

      8 kostek lodu

 

1. Do shakera wrzucic 4 kostki lodu. Wlac koniak, likier i smietanke. Potrzasac

mocno przez kilkanascie sekund, by skladniki ochlodzily sie i utworzyly

jednorodna mase.

2. Do 2 wysokich szklanek koktajlowych ze stopka wrzucic po 2 kostki lodu i

wlac napoj, zatrzymujac w shakerze lod, uzyty do wstepnego schlodzenia.

Wierzch koktajlu posypac swiezo starta galka muszkatolowa.

3. Podawac po posilku, a takze do ciast i deserow.

 

 

 

 

Americano

Autor (źródełko): Radku's de Apaczu's   

Data: 19-07-2003

Kategoria: Drinki (alkoholowe).

Składniki:

      80 ml Campari -- nalewka mocy 25% produkcji włoskiej

      80 ml Wermut  -- czerwony slodki

      250 ml woda sodowa  -- zmrożona

      2 plastry pomarańcz

      6 kostek lodu

 

1. Do wysokich prostych szklanek wrzucic po 3 kostki lodu.

2. Wlac rowne ilosci Campari i wermutu, wymieszac lyzeczka. Uzupelnic do smaku

woda sodowa. Brzegi szklanek przybrac plasterkami pomaranczy. Podawac z mieszadelkiem i slomka.

3. Serwowac przed posilkiem glownym jako aperitif.

 

 

 

Antonis

Data: 20-05-2004

Kategoria: Alkohole i napoje.

Składniki:

      20 ml Becherovka

      10 ml curacao -- niebieskiego

      10 ml Cordial Medoc

      20 ml soku cytrynowego

      1 szt wisienki koktajlowej -- do dekoracji

 

Wszystkie składniki wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka koktajlowego. Wisienkę wrzucić do napoju. Aromatyzować skórką z pomarańczy.

 

 

Arbuzówka a'la Ania

Autor (źródełko): Ania   

Kategoria: Owoce, Alkohole.

Składniki:

        wódka

        arbuz

 

Podobno swietne na impreze jest wlanie przez lejek do arbuza pol litra wodki.

Robimy dziurke i delikatnie z cierpliwoscia wlewamy przez lejek wodke. Najpierw pol butelki, nastepnego dnia kolejne pol a jeszzce nastepnego robimy impreze... Acha, arbuz w miedzy czasie musi sie chlodzic w lodowce z zatkana dziurka.

--------

Gaja

W wersji deserowo uproszczonej - pokroic na kawalki arbuza i zalac baccardi. Mozna dodac innych owockow. Wchodzi jak nic, tylko potem nogi mietkie

 

 

B-2 B

Data: 23-05-2004

Kuchnia: czeska

Kategoria: Alkohole i napoje.

Składniki:

      40 ml Becherovka

      20 ml Campari

      150 ml Top Topic

        lód -- w kostkach

        Do dekoracji: -- porzeczki

 

Zmieszać

 

 

 

B-Berry

Autor (źródełko): Becherovka   

Data: 23-05-2004

Kuchnia: czeska

Kategoria: Alkohole i napoje.

Składniki:

      40 ml Becherovka

      20 ml soku truskawkowego

      40 ml truskawek

      20 ml soku cytrynowego

        lód -- mielony

        Do dekoracji: -- truskawka

 

Zmieszać

 

 

 

 

Beer Buster

Data: 25-12-2003

Kategoria: Piffo.

Składniki:

      40 ml wódki -- czystej

      250 ml piwa -- jasnego pełnego

      2 łyżeczki sosu tabasco

 

Do szklanicy collinsowej wlać kolejno wódkę, Tabasco i bardzo zimne piwo, lekko zamieszać.

 

 

 

Beer Panachee

Data: 25-12-2003

Kategoria: Piffo.

Składniki:

      125 ml piwa -- jasnego pełnego

      150 ml 7UP

      1 łyżka syropu cukrowego

      1 1/2 łyżki soku z cytryny

 

Do dużego pokala włożyć 4-5 kostek lodu, wlać syrop z sokiem cytrynowym oraz zimne piwo i zimny mix, lekko zamieszać.

 

 

Beer Punch

Data: 25-12-2003

Kategoria: Piffo.

Składniki:

      125 ml piwa -- jasnego pełnego

      150 ml soku grejpfrutowego -- lub pomarańczowego

      125 ml Ginger Ale

      50 ml syropu cukrowego

      1 łyżka soku z cytryny -- lub z limonki

 

Do dużego balonowego kielicha wlać syrop z sokiem, zamieszać, dodać 4-5 kostek lodu, wlać pozostałe zimne napoje i lekko zamieszać.

 

 

 

 

Beer Shake

Data: 25-12-2003

Kategoria: Piffo.

Składniki:

      360 ml piwa -- jasne

      3 gałki lodów

 

Połączyć wszystkie składniki w blenderze (mixerze) do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklanki typu highball.

 

 

 

Beer Top

Data: 25-12-2003

Kategoria: Piffo.

Składniki:

      300 ml piwa -- jasnego

      60 ml 7UP

 

Napełnić kufel piwem, a następnie wlać 7-UP. Można go wlać więcej lub mniej w zależności od gustu. Biorąc proporcje 50/50 jest to drink zwany SHANDY. Dobre na gorące dni lub po dużej ilości picia.

 

 

 

Beton

Autor (źródełko): Becherovka   

Data: 23-05-2004

Kuchnia: czeska

Kategoria: Alkohole i napoje.

Składniki:

      40 ml Becherovka

      200 ml Tonic

        lód -- w kostkach

        Do dekoracji:

      1 plaster cytryny

 

Zmieszać

 

 

 

B-Fresh

Autor (źródełko): Becherovka   

Data: 23-05-2004

Kuchnia: czeska

Kategoria: Alkohole i napoje.

Składniki:

      20 ml Becherovka

     20 ml Creme de Cassis

      150 ml Top Topic

      20 ml soku cytrynowego

        lód -- w kostkach

      1 plaster pomarańczy -- do dekoracji

 

Zmieszać

 

 

 

Biały niedźwiedź

Kategoria: Napoje.

Ilość porcji: 1

Składniki:

      1 kostka cukru

      1 cząstka pomarańczy -- ze skórką

      1 cząstka cytryny -- ze skórką

      1 kieliszek szampana -- zamrożony

      1 kieliszek wódki -- zamrożona

 

Wrzucić i.... pić

 

 

 

Black Velvet

Data: 25-12-2003

Kategoria: Piffo.

Składniki:

      1/2 l piwa -- zimnego ciemnego mocnego np Stout

      1/2 l Piper-Heidsieck Champagne Brut -- zimnego

 

Do pokala lub szklanicy highballowej wlewać ostrożnie i jednocześnie wymienione składniki (nie mieszać!).

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin