Technologia produkcji miesa wieprzowego.PDF

(3867 KB) Pobierz
Slajd 1
Technologia produkcji mięsa wieprzowego
558287986.004.png 558287986.005.png
ŚWINIE ZALETY PRODUKCYJNE
WSZYSTKOŻERNOŚĆ,
DOBRE PRZYSTOSOWANIE
DO LOKALNYCH
WARUNKÓW,
WYSOKA PŁODNOŚĆ,
WYSOKA PLENNOŚĆ
(FIZJOLOGICZNA ,
GOSPODARCZA),
WCZESNE DOJRZEWANIE,
SZYBKI WZROST,
DOBRE WYKORZYSTANIE
PASZY WYSOKA,
WYDAJNOŚĆ RZEŹNA,
WYSOKA MIĘSNOŚĆ,
DUŻA WARTOŚĆ
ODŻYWCZA WIEPRZOWINY
558287986.006.png
INFORMACJE PODSTAWOWE
Światowa populacja świń wynosi około 900 milionów
Główne rejony użytkowania: Ameryka (USA, Kanada), Azja (Chiny),
Europa ( Niemcy, Dania, Hiszpania)
W Polsce pogłowie kształtuje się na poziomie 18 – 20 milionów (3 – 4
miejsce w Europie)
Świnie są zwierzętami o jednostronnym mięsnym użytkowaniu.
Spożycie mięsa wieprzowego w Polsce wynosi około 40 kg/ osobę/
rok.
Nazewnictwo:
samiec – knur,
kastrat - wieprz
samica – locha (maciora),
potomstwo – prosięta, warchlaki, loszki, knurki, tuczniki
558287986.007.png
Austria
Belgia
Dania
Finlandia
Francja
Grecja
Hiszpania
Holandia
Irlandia
Luksemburg
Niemcy
Portugalia
Szwecja
W. Brytania
Włochy
Polska
Czechy
Cypr
Estonia
Litwa
Łotwa
Malta
Słowenia
Słowacja
Węgry
558287986.001.png
Średnia mięsność tusz wieprzowych w krajach UE
i w Polsce
62
60
60
60
58
58
58
57
57
56
56
56
56
56
54
53
52
50
48
558287986.002.png 558287986.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin