321401_Dietetyk.pdf
(
449 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - 321401_Dietetyk _01.doc
Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej
w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
Sektorowy Program Operacyjny Rozwój Zasobów Ludzkich, projekt „Opracowanie i upowszechnienie krajowych
standardów kwalifikacji zawodowych”.
KRAJOWY STANDARD KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH
Dietetyk (321401)
Autorzy
–
mgr Krzysztof Rogalski
Demos Polska, Warszawa
–
mgr Ernest Balcerowski
Inter-Solar Sp. z o.o., Brzeziny
Konsultant ds. metodologii
–
Ewa Dziedzic-Rogalska
Inter-Solar Sp. z o.o., Brzeziny
Recenzenci
–
dr inż. Joanna Bajerska
Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Akademia Rolnicza, Poznań
–
mgr inż. Zenobia Zielińska
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4, Łódź
Ewaluatorzy zewnętrzni
–
Piotr Zduńczyk
PB GASTRO s.c., Warszawa
–
Joanna Iżycka
Hotel Lord, Warszawa
–
Hanna Giżyńska
Szkoła Policealna nr 13, Warszawa
Komisja zatwierdzająca
–
inż. Witold Ignatowski
– przewodniczący
Hotele De Silva Sp. z o.o., Warszawa
–
Elżbieta Czakiert
Orbis S.A. Oddział Hotel Patria, Częstochowa
–
mgr Maria Radecka-Mikulicz
Hotel Holiday Inn Azure, Gdańsk
–
mgr Arkadiusz Kawecki
Orbis S.A. (centrala), Warszawa
–
mgr Michał Gawryszczak
Konfederacja Pracodawców Polskich, Warszawa
© Copyright by Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, 2007
ISBN 978-83-7204-503-4 [200]
Wydawnictwo Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB
26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. (048) 364-42-41, fax (048) 364-47-65
e-mail: instytut@itee.radom.pl http://www.itee.radom.pl
2
SPIS TREŚCI
Wstęp
................................................................................................................ 4
1. Podstawy prawne wykonywania zawodu
.................................................. 9
2. Syntetyczny opis zawodu
............................................................................ 9
3. Stanowiskapracy
...................................................................................... 10
4. Zadaniazawodowe
.................................................................................... 10
5. Składowe kwalifikacji zawodowych
......................................................... 11
6. Korelacjamiędzy zadaniami zawodowymi
a składowymi kwalifikacji zawodowych
.................................................. 11
7. Kwalifikacjeponadzawodowe
.................................................................. 12
8. Specyfikacja kwalifikacji ogólnozawodowych, podstawowych
i specjalistycznych dla zawodu
................................................................. 13
3
Wstęp
Gospodarka oparta na wiedzy i współczesny rynek pracy potrzebują instru-
mentów wspierających rozwój zasobów ludzkich. W związku z tym duże nadzieje
wiąże się z ustanowieniem norm kwalifikacyjnych, które pozwoliłyby z jednej
strony zwiększyć przejrzystość kwalifikacji zawodowych potrzebnych gospodarce,
a z drugiej strony mogłyby być wykorzystywane do poprawy jakości kształcenia
i doskonalenia zawodowego w systemie szkolnym i pozaszkolnym.
Podstawę prawną tworzenia w Polsce systemu krajowych standardów kwali-
fikacji zawodowych stanowi Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrud-
nienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2004 r. Nr 99, poz. 1001 z późn. zm.),
w której określono m.in. (Art. 4), że:
„…Minister właściwy do spraw pracy realizuje zadania na rzecz rynku pracy
przez dążenie do uzyskania wysokiego poziomu i rozwoju zasobów ludzkich,
w szczególności przez:
–
prowadzenie badań i analiz rynku pracy,
–
ustalanie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy,
–
koordynowanie opracowywania standardów kwalifikacji zawodowych dla za-
wodów występujących w klasyfikacji zawodów i specjalności oraz prowadzenie
baz danych o standardach kwalifikacji…”.
W Polsce nadzorem i koordynacją opracowywania standardów kwalifikacji
zawodowych o randze krajowej zajmuje się Departament Rynku Pracy Minister-
stwa Pracy i Polityki Społecznej. Będą one uaktualniane okresowo w miarę potrzeb
i zmian w wykonywaniu zawodu.
Zbiór sukcesywnie opracowywanych krajowych standardów kwalifikacji zawo-
dowych jest udostępniany w internetowej bazie danych, założonej na serwerze Mini-
sterstwa Pracy i Polityki Społecznej http://www.standardyiszkolenia.praca.gov.pl.
Opis standardu zawiera następujące elementy:
1.
Podstawy prawne
wykonywania zawodu (zawierają przepisy związane ściśle
z wykonywaniem zawodu).
2.
Syntetyczny
opis zawodu
.
3.
Wykaz
stanowisk pracy
z przyporządkowaniem do pięciu poziomów kwalifikacji.
4.
Wykaz
zadań zawodowych
.
5.
Wykaz
składowych kwalifikacji zawodowych
.
6.
Zbiory
umiejętności
,
wiadomości
i
cech psychofizycznych
pracownika przy-
porządkowane do:
–
pięciu
poziomów kwalifikacji zawodowych,
–
grup kwalifikacji:
ponadzawodowych, ogólnozawodowych, podstawo-
wych i specjalistycznych
.
W obecnym stanie prawnym standardy kwalifikacji zawodowych nie są obli-
gatoryjnym dokumentem. Aktualnie opracowane standardy funkcjonują na zasa-
dzie dokumentu rekomendowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej
i mogą być wykorzystywane przez zainteresowane osoby i instytucje do różnych
celów, np. poradnictwa zawodowego, dostosowania ofert pracy do kwalifikacji
4
osób poszukujących pracy, oceny „luki kwalifikacyjnej” osób bezrobotnych i po-
szukujących pracy, opracowania programów staży i praktyk zawodowych w ra-
mach przygotowania zawodowego, przygotowania podstaw programowych kształ-
cenia w zawodzie, programów kształcenia i doskonalenia zawodowego.
Model krajowych standardów kwalifikacji zawodowych przedstawia rys. 1.
Standard
kwalifikacji
dla zawodu 1
Nazwa zawodu zgodnie z klasyfikacją
Słownik pojęć
Podstawy prawne wykonywania zawodu
Syntetyczny opis zawodu
Stanowiska pracy
Zadania zawodowe
Składowe kwalifikacji zawodowych
Specyfikacja kwalifikacji zawodowych według grup
i poziomów:
Standard
kwalifikacji
dla zawodu 2
KLASYFIKACJA
ZAWODÓW
I SPECJALNOŚCI
POZIOM 1
Standard
kwalifikacji
dla zawodu 3
ponadzawodowe
ogólnozawodowe
–
umiejętności
–
wiadomości
–
cechy
psychofizyczne
podstawowe
Standard
kwalifikacji
dla zawodu 4
specjalistyczne
POZIOM 2
ponadzawodowe
kolejne zawody ....
ogólnozawodowe
–
umiejętności
–
wiadomości
–
cechy
psychofizyczne
podstawowe
specjalistyczne
(itd. ...)
POZIOM 5
ponadzawodowe
ogólnozawodowe
–
umiejętności
–
wiadomości
–
cechy
psychofizyczne
podstawowe
specjalistyczne
Rys. 1. Model krajowych standardów kwalifikacji zawodowych
5
Plik z chomika:
demonofthefall
Inne pliki z tego folderu:
phe-2005-1-030.pdf
(143 KB)
Zachowania_żywieniowe_gimnazjalistó.pdf
(445 KB)
113.pdf
(643 KB)
Zachowania żywieniowe studentów w czasie nauki zdalnej (art.).pdf
(245 KB)
doktorat4097_Dorota_Lamczyk.pdf
(4282 KB)
Inne foldery tego chomika:
Antropologia
Biologia
dla Natalii
Dokumenty
ebooki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin