PIERNIK Z DZIECIĘCYCH LAT
Początek formularza
Skladniki:
50 dag miodu50 dag mąki, 25 dag cukru, 20 dag Kasi, 4 jaja, 1 szklanka wrzątku (niepełna ok 200ml)1 łyżka sody1 łyżka kakao 2 op przyprawy do piernikówopcjonalnie ulubione bakalie
Przepis:
W rondelku rozpuszczamy miód razem z cukrem.Kiedy cukier już się powoli wlewamy wrzątek.Dodajemy Kasię , kakao i przyprawy i podgrzewamy na malutkim ogniu , aż wszystko się rozpuści.Gotową masę korzenna przekładamy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy masa już wystygnie miksując na niezbyt szybkich obrotach dodajemy żółtka oraz mąkę.Jeżeli decydujemy się dodać bakalie - dodajmy je pod koniec mieszania.Gdy masa będzie już gładka dodajemy pianę z białek - oczywiście delikatnie mieszając.Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy.Kiedy upieczony piernik już ostygnie ozdabiamy lukrem , polewą czekoladową lub po prostu cukrem pudrem.Ja zazwyczaj rozpuszczam tabliczkę czekolady , dodaję trochę Kasi i 1 łyżkę kremówki (śmietankę zawsze pod koniec) i tak zrobioną polewą oblewam piernik
Dół formularza
graz1