ZAPIEKANKA GRYCZANA
Składniki:
czerwona cebulabiała cebulaworeczek kaszy gryczanejłyżka masła lub oleju do smażeniabulion warzywny (ok. 350-400 ml)łyżeczka kurkumy100 g tłustego twarogupomidor50 g ementalera2 łyżki ziaren słonecznikasól
Przepis:
Wersja I - trudniejsza:Cebulę zeszklić na tłuszczu. Wsypać kaszę i kurkumę, zalać bulionem i gotować 15 min.Odlać nadmiar bulionu, dodać pokruszony twaróg, słonecznik, włożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojonym pomidorem, posypać ementalerem. Zapiekać 30 min. w temp. 200 st. C.Wersja II - b. łatwa (stosowana przeze mnie):Podsmażyć cebulę, dodać kaszę, która nam została z przedwczorajszego obiadu i wszystkie pozostałe składniki. Chwilę smażyć. Na koniec posypać serem i przykryć przykrywką, aż ser się rozpuści. SMACZYDEŁKO ;))
Belfegor594