Duszonki, prażonki danie z kociołka żeliwnego
Składniki
Składniki - -kiełbasa śląska - 4 szt i laska podwawelskiej - 5 żeberek surowych- liście kapusty - 5 marchewek średnich - 4 cebule - smalec - pieprz ,sól- vegeta, liśćie laurowe, kminek - słodka papryka mielona - przyprawa do ziemniaków - około 1,5 kg ziemniaków - 0,5 kg boczku wędzonego w plastrach
Kiełbasę, marchewkę, ziemniaki i cebulę pokroić w talarki. .Ziemniaki mieszamy z 4 łyżkami oleju, przyprawą do ziemniaków i łyżeczką kminku plus liście laurowe1. Z kapusty oderwać kilka liści , aby wyłożyć nimi kociołek 2. Ścianki kociołka smarujemy smalcem, następnie wykładamy kociołek liśćmi kapusty3.Teraz układamy w kociołku warstwami i posypujemy wegetą pieprzem, papryką i solą co 2 warstwęziemniakiżeberkaboczekcebulakiełbasamarchewka
lub w dowolnej kolejności byle by pierwsza warstwa to ziemniaki, a ostatnia to plastry boczku. Na plastrach dajemy 2 łyżki smalcu, i Zakrywamy całości liśćmi kapusty.Gotowy kociołek żeliwny stawiamy nad ogniskiem i czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia po ok. godzinie zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe.
engelberth