Nóżki w galarecie.pdf

(53 KB) Pobierz
70612841 UNPDF
Nóżki w galarecie
Składniki
2 nóżki wieprzowe, 2 nóżki cielęce, kurze udko, włoszczyzna, 3
cebule, 3-4 ząbki czosnku, liść laurowy, kilka ziaren ziela
angielskiego, sól, pieprz, białko, cytryna, natka pietruszki
Sposób przyrządzania
Nóżki oczyścić, sparzyć, zalać dwoma litrami wody, dodać
oczyszczoną i obraną włoszczyznę i przyprawy (bez czosnku).
Gotować na małym ogniu 3-4 godz. Gdy nóżki będą prawie
miękkie, włożyć udko. Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Miękkie mięso wyjąć z garnka. Wywar przecedzić, dodać sok z cytryny, sklarować
białkiem, przecedzić przez gęste płótno. Powinno pozostać około litra płynu (w razie
potrzeby wywar odparować). Mięso bardzo starannie oddzielić od kości, pokroić w
paseczki, ułożyć w salaterce lub mniejszych naczyniach, zalać zimnym wywarem,
zastudzić. Galaretkę wyłożyć na półmisek, udekorować cytryną i natką pietruszki. Do
polania podać sok z cytryny lub ocet winny. Zimne nóżki znakomicie smakują również z
sosem chrzanowym lub tatarskim. (100 g - 155 kcal).
 
70612841.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin