BOCZEK PIECZONY.doc

(34 KB) Pobierz


Przygotuj:

2 kg chudego surowego boczku ze skórą

gorąca marynata:
2 szklanki ciemnego piwa
2 szklanki wody
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu

sucha marynata:
3 łyżki soli gruboziarnistej (można zastąpić zwykłą)
2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonych goździków

1.       Skórę boczku nakłuj dość gęsto (co 2 cm) płytko czubkiem noża.

2.       W dużym rondlu zagotuj wszystkie składniki gorącej marynaty. Włóż mięso na pół minuty, następnie obróć na drugą stronę i gotuj następne pół minuty. Boczek wyjmij i odstaw na bok, a marynatę wylej.

3.       Rozgrzej dość silnie małą patelnię, wrzuć do niej wszystkie składniki marynaty suchej i cały czas mieszając praż przez 2 minuty, odstaw do ostygnięcia.

4.       Natrzyj mięso przyprawami z jednej strony, tej, na której nie ma skóry. Powieś mięso w przewiewnym i chłodnym miejscu na co najmniej 12 godzin (najlepiej na noc).

5.       Obsuszony boczek ułóż skórą do góry na kratce do pieczenia umieszczonej nad blachą z wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez 2,5 godziny. Po tym czasie zwiększ ponownie temperaturę do 220 stopni i pozostaw w niej mięso przez 15 minut.

6.       Wyjmij z piekarnika i ostudź.

I jeszcze coś specjalnego, wspomnianego na początku listu.

 

A jest to łyżka. Ale to nie jest taka zwykła łyżka. Ma prawie pół metra długości. Jest wykonana z drewna. Bez tej łyżki trudno upichcić coś w kociołku.
Taką właśnie teraz łyżkę otrzymasz od nas gratis do każdego kociołka. Bo kociołek to przebój tego lata. Zobacz >>

Pozdrawiam serdecznie,
Grzegorz

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin