Aksamitna zupa z zielonej soczewicy.doc

(38 KB) Pobierz
Aksamitna zupa z zielonej soczewicy

Aksamitna zupa z zielonej soczewicy

Zobacz filmobejrzyj film

Jeśli tylko jesteś szczęśliwym posiadaczem szybkowaru, to zdecydowanie polecam go użyć do tego przepisu. Skraca czas gotowania z 45 do 10 min. Ale oczywiście w zwykłym garnku też zupa wyjdzie pyszna, tylko potrzeba odrobinę więcej cierpliwości. Radzę nie miksować soczewicy super dokładnie żeby podczas jedzenia na języku czuć było większe i mniejsze kawałki ziarenek.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 45 min. (w szybkowarze 10 min.)

Jak to zrobić:
1. Zagotuj 2,5 litra wody. Do wrzątku wrzuć kostkę bulionową Knorr.
2. Z chilli usuń pestki i drobno posiekaj.
3. Cebulę pokrój w cienkie piórka.
4. Oderwij listki tymianku od gałązek.
5. Do bulionu wrzuć soczewicę, cebulę, chilli, tymianek i liść laurowy.
6. Gotuj pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka.
7. Zmiksuj zupę i wymieszaj ze śmietaną.
8. Dodaj sól i pieprz. Możesz również doprawić czerwoną papryką w proszku.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Aksamitna zupa z zielonej soczewicy

·         Aksamitna zupa z zielonej soczewicy:

·         500 g zielonej soczewicy

·         1 cebula

·         3 gałązki tymianku

·         1 kostka bulionu z kury KNORR

·         1 listek laurowy

·         1 papryczka chilli

·         sól i pieprz do smaku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin